Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.
Waarschuwing
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kan je inleg (deels) verliezen.
Wie zelf aandelen wil kopen, kan terecht bij zijn gekende huisbankier. Echter worden er door de traditionele banken vaak enorm hoge kosten aangerekend, waardoor je beter een beroep kan doen op een gespecialiseerde broker die zich vooral richt op mensen die aandelen willen kopen en verkopen.
Er zijn heel wat brokers actief op de Belgische markt. Hieronder worden er enkele gepresenteerd. We vergelijken de tarieven, zoals de transactiekosten die je betaalt telkens als je aandelen koopt of verkoopt. Door de juiste broker te kiezen voor jouw situatie kan je enorm veel geld besparen.
Wie in aandelen gaat beleggen zal regelmatig kopen en ook verkopen. Er zijn diverse banken en brokers die jouw aandelen transacties kunnen uitvoeren. Echter is het van belang dat de transactiekosten of commissies niet te hoog zijn. Telkens als je koopt of verkoopt moet je deze kosten betalen. Als je veel transacties doet per jaar dan kunnen deze kosten zwaar doorwegen. Meestal zijn de traditionele banken erg duur en zijn de gespecialiseerde brokers een pak goedkoper. Het loont dan ook de moeite om voor deze transacties beroep te doen op een gespecialiseerde broker in plaats van jouw huisbankier.
Een belangrijke kost die traditionele banken aanrekenen is bijvoorbeeld het bewaarloon. De bank rekent kosten aan omdat ze de aandelen voor jou bewaart in een effectenrekening en omdat ze zorgt dat je de dividenden op je rekening gestort krijgt. De meeste internetbrokers rekenen echter geen kosten aan en alleen al op deze kostenpost kan je makkelijk tientallen euro's per jaar besparen.
Hierboven kan je een aantal banken en brokers met elkaar vergelijken als het gaat om transactiekosten van aandelen kopen en verkopen voor normale Belgische beleggers.
Bitpanda uit Wenen is begonnen als aanbieder van cryptocurrency. Later werd ook het beleggen in goud en zilver mogelijk gemaakt. Vanaf april 2021 kunnen klanten investeren in fractionele aandelen. Hierbij kan je een deel van een aandeel kopen. Wil je bijvoorbeeld een aandeel kopen van 100 euro en heb je maar 20 euro, dan kan je toch een fractie van het aandeel kopen. Op deze manier ben je voor 20% eigenaar van het aandeel en kan je mee profiteren van een koersstijging. Ook als er een dividend wordt uitgekeerd zal je daarvan 20% op je rekening gestort krijgen.
Het voordeel van deze service is dat je een deeltje kan kopen van aandelen die duizenden euro's per stuk kosten. Het nadeel is uiteraard dat je nooit echt eigenaar bent van het aandeel zelf.
MeDirect staat bekend als dé Belgische fondsenbank, die ook vermogensbeheer verzorgt. Je kan er echter ook terecht als je zelf aandelen wil kopen of verkopen. Voor het verhandelen van aandelen op de beurs van Brussel rekent MeDirect een commissieloon van 0,10% aan, met een minimum van 7,50 euro. Pas als je voor meer dan 7.500 euro koopt of verkoopt moet je dus meer betalen dan het minimumtarief.
In de VS is het gratis beleggen al langer aan een opmars bezig. Bux Zero brengt dit nu ook naar België met een handige app, die vooral aantrekkelijk zal zijn voor de ietwat jongere beleggers. Ze bieden de mogelijkheid om gratis orders uit te voeren, maar vaak ben je beter af door voor een betalend order te kiezen. Dit kost evenwel slechts 1 euro, wat een absoluut bodemtarief is. De gratis orders worden alleen aan het einde van de dag uitgevoerd, dus in dat geval kan de koers van uitvoering wat afwijken van het moment waarop je het order plaatste.
Voor orders in de VS wordt altijd een nultarief gehanteerd. Hier is echter nog wel een koersopslag van toepassing. Dit is een extra kost van 0,25% die je moet betalen omdat het over een transactie in dollar gaat. Koop je dus voor $2000, dan moet je rekening houden met een extra kost van $5. Echter in veel gevallen ben je dan nog heel wat goedkoper af dan wat je bij traditionele brokers zou moeten betalen.