Je bent hier: Home > Leningen

Leningen

Zit je een beetje krap bij kas? Wil je toch een aankoop doen? Een lening biedt dan een oplossing. Meestal wordt er gekozen voor een persoonlijke lening of lening op afbetaling. Sommige banken maken nog een onderscheid en bieden aparte leningen aan: Renovatieleningen (belastingvermindering mogelijk), Vakantieleningen, Autoleningen of Huwelijksleningen.

Plan je de aankoop van een woning? Dan kies je niet voor een lening op afbetaling maar wel voor een hypothecair krediet.

Aandachtspunten bij lenen

Bij gelijk welke lening moet je beseffen dat je de betaling naar de toekomst verschuift. je zal maandelijks een bedrag moeten betalen om de lening af te lossen: jouw huidige budget gaat zo elke maand onder druk komen te staan. De hoogte van deze maandelijkse aflossingen is afhankelijk van de omvang en de looptijd van de lening. Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandelijkse aflossing. Tegenwoordig zijn hypothecaire kredieten van 25 of 30 jaar geen uitzondering meer.

Een lening neem je alleen als je naast de maandelijkse aflossing nog voldoende geld overhoudt om goed te leven. Een stabiele job is daarom belangrijk. Ook moet je de toekomst een beetje kunnen inschatten. Ga je bijvoorbeeld nog kinderen krijgen? Of kies je voor huisdieren? Al deze plannen zullen ook een impact hebben op het budget dat je maandelijks nodig hebt.

Helaas hebben veel mensen moeite om hun leningen terug te betalen. In april 2016 waren er volgens de Centrale voor Kredieten meer dan 360 000 leningen met achterstand op de afbetalingen. Voor deze mensen is het vaak opletten geblazen om in geen destructieve schuldenspiraal terecht te komen.

Vergelijken en onderhandelen

Ga je lenen? Zorg dan dat je een beetje op de hoogte bent van de huidige rentevoeten. Vergelijk ook de rentevoeten van verschillende instellingen. Je kan best een paar offertes laten opmaken om een beeld te krijgen van de verschillen in rentevoeten. Bovendien kan je deze offertes ook tonen aan andere instellingen die je dan mogelijk betere tarieven voorstellen. Onderhandelen is dus belangrijk!

Vaak kan je ook een betere rentevoet bedingen als je jezelf verbindt om ook andere producten bij de bank aan te kopen. Denk maar aan een schuldsaldoverzekering of pensioensparen. Heb je al zo'n producten bij jouw huisbankier? Meestal loont het moeite om deze producten te verhuizen naar de instelling waar je zal gaan lenen.

Wat tegenwoordig ook steeds belangrijker wordt is het particulier geld lenen. Hier leen je niet bij een bank maar gewoon bij een privé persoon.

Een lening opzeggen, vervroegd aflossen of herfinancieren

Je kan er steeds voor kiezen om de volledige lening of een deel van de lening vervroegd af te lossen. Het leningcontract heeft echter een bepaalde duur en een vervroegde aflossing is eigenlijk een contractbreuk. Om die reden zal je een soort boete moeten betalen aan de bank, de wederbeleggingsvergoeding. Deze vergoeding bedraagt drie maanden intrest op het kapitaal dat je terug betaalt.

Als de marktrente stevig gedaald is kan je er ook voor kiezen om de lening te vernieuwen met betere voorwaarden. Je kan zelfs de lening verhuizen naar een andere bank met betere tarieven. Dit noemen we herfinancieren.

Een vuistregel bij herfinancieren is dat de nieuwe rentevoet best 1 procent lager ligt dan wat in jouw contract staat. Je moet namelijk de maandelijkse besparing vergelijken met de kosten die bij de herfinanciering horen. Een interne herfinanciering is het goedkoopst: in dat geval beding je betere voorwaarden bij jouw huidige bankier. Je betaalt dan de gebruikelijke dossierkosten en de wederbeleggingsvergoeding.

In het geval van een externe financiering zijn er nog extra kosten. Aangezien het over een volledig nieuw contract gaat, zal je opnieuw hypotheekkosten moeten betalen. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met alle kosten. Staar je dus niet blind op een veel lagere rentevoet.


Gratis nieuwsbrief

Vul uw e-mail adres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres: