Je bent hier: Home > Leningen > Persoonlijke lening > Autolening

Autolening

De autolening is een lening op afbetaling waarmee je de aankoop van een nieuwe of tweedehandse auto kan financieren.

De aankoop van een nieuwe wagen kan een grote hap uit het budget nemen. Een autolening is dan ook een handig middel om deze kost te spreiden. Het is een relatief goedkope lening, en heeft verder ook een redelijk korte looptijd. In de meeste gevallen ligt de looptijd van een autolening tussen de 3 en de 10 jaar.

Niet alleen een personenwagen komt in aanmerking voor een autolening. Afhankelijk van de bank kun je ook een autolening afsluiten voor caravans, mobilhomes en motors!

Simulatie autoleningen

Om het bedrag van de maandelijkse aflossingen te berekenen kan je op internet verschillende simulaties raadplegen. Vergelijk bijvoorbeeld onderstaande tarieven en simuleer je lening.

 • Rente: vanaf 0.65 %
 • Max. bedrag: € 50 000


 • Rente: vanaf 1.99 %
 • Max. bedrag: € 75.000


 • Rente: vanaf 2.9 %
 • Max. bedrag: € 30.000


 • Rente: vanaf 5.7 %
 • Max. bedrag: € 50.000


 • Rente: vanaf 9.99 %
 • Max. bedrag: € 90.000


De bank zal het geleende bedrag in één keer op jouw rekening storten.

De lening op afbetaling heeft een vaste rentevoet. Maandelijks zal je dus een vast bedrag moeten aflossen (kapitaal-en rentedeel).

Door een autolening te berekenen krijg je zicht op de maandelijkse terugbetaling, de aflossingstermijn, het totale bedrag aan rente dat je zal moeten betalen en het gehanteerde jaarlijks kostenpercentage. Het uitvoeren van een autolening simulatie is steeds geheel vrijblijvend.

Hoeveel kan ik lenen?

Om je leencapaciteit te bepalen wordt ondermeer gekeken naar je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Meestal wordt er gesteld dat je minstens 1000 euro per maand nodig hebt om je gewone uitgaven te dekken. Verdien je dus 1300 euro per maand, dan zou je tot 300 euro per maand kunnen aflossen aan een autolening.

Tarieven autolening

Algemeen is bekend dat de autolening een zeer concurrentiële lening is. Dit zorgt er voor dat de tarieven van de autolening tussen de verschillende banken sterk uiteen kunnen lopen en daar kan jij als potentiële kredietnemer je voordeel mee doen. Vooraleer een autolening af te sluiten is het dan ook altijd een goed idee om de verschillende tarieven met elkaar te vergelijken.

Op het eerste zicht lijkt de goedkoopste autolening op de markt natuurlijk het interessantst, maar zijn er ook nadelen aan verbonden? Het is een feit dat een scherpe kostprijs op een krediet kan resulteren in minder interessante kredietvoorwaarden. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat er geen mogelijkheid is om een betalingsuitstel te vragen voor een periode waarin het financieel even minder goed gaat.

Veel mensen gaan er automatisch van uit dat hun vaste bank over de interessantste voorwaarden beschikt voor het afsluiten van een autolening, in het bijzonder omdat je er al lang klant bent. Helaas is dat niet het geval, vergelijk daarom goed. Als je een betere offerte kan tonen aan je huisbankier, dan zal deze mogelijk nog een inspanning doen.

Net zoals andere leningen is de ene autolening niet gelijk aan de andere. De belangrijkste verschillen zitten in het ontleende bedrag, de rente en de looptijd.

Ontleend bedrag
Meestal wordt de volledige kostprijs van de wagen uitgeleend, maar in sommige gevallen is het ook mogelijk om tot 110% van de autowaarde te ontlenen. Deze extra 10% kan dan gebruikt worden om bijkomende kosten zoals de autoverzekering te dekken.

Rente
De kost van de autolening (rentevoet) hangt af van verschillende factoren. Buiten de algemene economische situatie is ook het geleende bedrag, de looptijd van de lening en de ouderdom van de wagen belangrijk. Een autolening voor een tweedehandswagen is bij sommige banken duurder dan voor een nieuwe wagen. Niet elke bank maakt hier echter een onderscheid tussen.

Doordat een autolening een lening is op korte termijn, komt het maar heel weinig voor dat de rentevoet niet vast ligt.

Looptijd
Zoals eerder gezegd is de autolening een lening met een korte looptijd, die tevens wettelijk vastgelegd is.

In de praktijk wordt de looptijd meestal beperkt tot 5 jaar.

Groene autolening

Banken geven korting op de rentetarieven als je een energiezuinige wagen koopt. Tegenwoordig wordt er bij het berekenen van de kosten voor je voertuig altijd rekening gehouden met de zogenaamde CO2-uitstoot. Een voertuig zal per gereden kilometer een bepaald aantal gram CO2 uitstoten. Elke bank kan andere voorwaarden hanteren om te spreken over een ecokrediet: bij de ene bank zal de uitstoot voor diesel onder de 130 gram per kilometer moeten liggen, terwijl een andere bank een uitstoot van 130 gram aanvaardbaar kan vinden.

Elektrische auto's, hybride auto's en auto's die beschikken over een lpg installatie worden altijd beschouwd als groene voertuigen.

Lenen bij een bank of autoconstructeur?

Een autolening valt niet alleen te verkrijgen bij de klassieke grootbanken zoals bij BNP Paribas Fortis, ING, KBC of Belfius. Ook bij de belangrijkste wagenconstructeurs is dit mogelijk. Men spreekt dan over een aankoop op afbetaling. Vooral in de periode rond het autosalon bieden deze interessante aanbiedingen aan. Er zijn echter twee belangrijke verschillen tussen een bank en een autoconstructeur:

 • Bij een autoconstructeur is een voorschot van minimaal 15% verplicht! In veel gevallen komt hier nog een verhoogde laatste afbetaling bovenop.
 • Het is mogelijk dat het automerk eigenaar blijft van het voertuig tot de lening volledig is afbetaald.

Maximale looptijden

De looptijd van een autolening is wettelijk beperkt. Hoe lager het bedrag, hoe lager de maximale looptijd. In de praktijk is een autolening met een duur van 5 jaar de meest voorkomende.

Van Tot Maximale looptijd
500 euro 2 500 euro 24 maanden (2 jaar)
2 500 euro 3 700 euro 30 maanden (2,5 jaar)
3 700 euro 5 600 euro 36 maanden (3 jaar)
5 600 euro 7 500 euro 42 maanden (3,5 jaar)
7 500 euro 10 000 euro 48 maanden (4 jaar)
10 000 euro 15 000 euro 60 maanden (5 jaar)
15 000 euro 20 000 euro 84 maanden (7 jaar)
20 000 euro 40 000 euro 120 maanden (10 jaar)Gratis nieuwsbrief

Vul uw e-mail adres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres: