Je bent hier: Home > Leningen > Goedkope lening

Goedkope lening

Goedkoop lenen, hoe doe je dat?

Iedereen die geld leent probeert dit zo goedkoop mogelijk te doen. Een goedkope lening verkrijgen is echter niet altijd even eenvoudig. De LOTO-regel kan je alvast op weg helpen. LOTO staat voor Lening, Onderhandelingspositie, Timing en Overheid. Wat we daar precies mee bedoelen lees je hier.

Lening

Of je al dan niet een goedkope lening kan afsluiten, hangt in grote mate van de lening zelf af. Zo is een hypothecaire lening meestal goedkoper dan een persoonlijke lening, en komt een langere terugbetalingstermijn duurder uit dan een korte.

Onderhandelen

Indien je in een sterke onderhandelingspositie staat tegenover de bank, kan je het onderste uit de kan proberen te halen. Je onderhandelingspositie wordt onder meer bepaald door je inkomen (kan je de lening makkelijk afbetalen?) en wat voor een klant je bent (ben je een trouwe klant van de bank?).

Timing

De kostprijs van een lening hangt ook af van je timing. Wanneer je een lening afsluit met een vaste rente in economisch slechtere tijden, kun je een lagere rente bekomen dan wanneer je dezelfde lening zou afsluiten op een economische piek.

Het probleem is dat de economie natuurlijk nooit exact te voorspellen valt. Het is niet eenvoudig om te zeggen wanneer de economie het laagste/hoogste punt heeft bereikt.

Overheid

Dankzij ingrepen van de overheid kan een lening veel goedkoper uitvallen. Enkele voorbeelden zijn:

  • De groene lening, waarmee je goedkoop (2% JKP) of gratis kunt lenen voor milieuvriendelijke verbouwingsprojecten.
  • De hypothecaire lening van het Vlaams Woningfonds, een goedkope lening bestemd voor mensen die het minder breed hebben.
  • Verschillende fiscale kortingen, zoals de woonbonus.


Gratis nieuwsbrief

Vul uw e-mail adres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres: