Je bent hier: Home > Leningen > Groepering kredieten

Groepering kredieten - Schuldcentralisatie

Misschien heb je verschillende leningen op afbetaling lopen: een Renovatielening, een Vakantielening, een Autolening,...

Bij het hergroeperen van kredieten breng je alle aparte kredieten onder in één enkele kredietoplossing. Zo zal je voortaan slechts één maandelijkse aflossing moeten betalen. In plaats van 3 openstaande kredieten van elk bijvoorbeeld 2.000 euro zal je nog slechts 1 openstaand krediet van 6.000 euro hebben.

Meestal resulteert het hergroeperen in een fikse besparing tegenover de aflossingslast van de aparte kredieten. Bij drie aparte kredieten betaal je namelijk elke maand voor elk krediet wat kosten die vervat zitten in de maandelijkse afbetaling (zoals bijvoorbeeld dossierkosten). Door de kredieten te hergroeperen schrap je alvast overbodige kosten die bij de kredieten horen.

Schuldcentralisatie houdt meestal in dat de verschillende openstaande leningen samengevoegd worden in één grote lening met een lagere rentevoet, maar met een langere looptijd.

Voordeel

Door de langere looptijd zullen je maandelijkse aflossingen lager liggen. Op deze manier krijg je financieel meer bewegingsruimte.

Nadelen

  • Je betaalt maandelijks wel minder af, maar doordat de lening een langere looptijd heeft zal je op het einde van de rit duurder af zijn.
  • Ook de zogenaamde ‘wederbeleggingsvergoeding’ maakt de gecentraliseerde lening duurder.

Reclame verboden

Vanaf 1 december 2010 is het verboden om reclame te maken voor schuldhergroepering. De regering stelde namelijk vast dat banken vaak 'vergaten' om de nadelen duidelijk te vermelden.

Verder is het ook beter dat mensen met ernstige betalingsproblemen zich niet wenden tot schuldhergroepering, maar gebruik maken van systemen zoals schuldbemiddeling.


Populair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken