Je bent hier: Home > Leningen > Groepering kredieten

Groepering kredieten - Schuldcentralisatie

Misschien heb je verschillende leningen op afbetaling lopen: een Renovatielening, een Vakantielening, een Autolening,...

Bij het hergroeperen van kredieten breng je alle aparte kredieten onder in één enkele kredietoplossing. Zo zal je voortaan slechts één maandelijkse aflossing moeten betalen. In plaats van 3 openstaande kredieten van elk bijvoorbeeld 2.000 euro zal je nog slechts 1 openstaand krediet van 6.000 euro hebben.

Meestal resulteert het hergroeperen in een fikse besparing tegenover de aflossingslast van de aparte kredieten. Bij drie aparte kredieten betaal je namelijk elke maand voor elk krediet wat kosten die vervat zitten in de maandelijkse afbetaling (zoals bijvoorbeeld dossierkosten). Door de kredieten te hergroeperen schrap je alvast overbodige kosten die bij de kredieten horen.

Simulatie hergroeperen kredieten

ADVERTENTIE

Mozzeno
  • Hergroepering kredieten vanaf € 1.250 tot 50.000 euro
  • Volledig online afhandeling
  • Onmiddellijk antwoord op aanvraag
  • Meteen de beste rente op basis van je profiel
  • Lenen zonder bank, uniek in België
  • Beloning voor correcte terugbetalingen


Wat zijn de voorwaarden om een kredietconsolidatie af te sluiten?

Om een kredietconsolidatie in België af te sluiten, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ten eerste moet je minstens 18 jaar oud zijn, in overeenstemming met de wettelijke vereisten voor alle soorten kredieten. Ten tweede mag je niet staan op de "zwarte lijst" van wantbetalers bij de Nationale Bank van België (NBB).

Je moet ook minstens twee uitstaande leningen hebben. Dit proces is niet afhankelijk van een specifiek profiel of type krediet. Het komt erop aan om te beoordelen of het de moeite waard is om je leningen samen te voegen om een voordelige rentevoet te verkrijgen.

De bank is vervolgens verantwoordelijk voor het presenteren van de voorwaarden. Je moet bewijsstukken overleggen van je solvabiliteit en garanderen dat de maandelijkse betaling redelijk blijft, zodat je niet te diep in de schulden raakt. Het kan zijn dat je meerdere leningen hebt afgesloten bij verschillende instellingen zonder dat ze met elkaar hebben overlegd. Als je ervoor kiest om al deze leningen bij één bank onder te brengen, zal die bank weigeren om een contract met je af te sluiten als je een te hoge schuldenlast hebt.

Schuldcentralisatie houdt meestal in dat de verschillende openstaande leningen samengevoegd worden in één grote lening met een lagere rentevoet, maar met een langere looptijd.

Voordeel

Door de langere looptijd zullen je maandelijkse aflossingen lager liggen. Op deze manier krijg je financieel meer bewegingsruimte.

Nadelen

  • Je betaalt maandelijks wel minder af, maar doordat de lening een langere looptijd heeft zal je op het einde van de rit duurder af zijn.
  • Ook de zogenaamde ‘wederbeleggingsvergoeding’ maakt de gecentraliseerde lening duurder.

Reclame verboden

Vanaf 1 december 2010 is het verboden om reclame te maken voor schuldhergroepering. De regering stelde namelijk vast dat banken vaak 'vergaten' om de nadelen duidelijk te vermelden.

Verder is het ook beter dat mensen met ernstige betalingsproblemen zich niet wenden tot schuldhergroepering, maar gebruik maken van systemen zoals schuldbemiddeling.


Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be