Waarschuwing

 • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
 • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
 • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
 • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
 • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
 • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
 • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Leningen > Groepering kredieten

Groepering kredieten - Schuldcentralisatie

Misschien heb je verschillende leningen op afbetaling lopen: een Renovatielening, een Vakantielening, een Autolening,...

Bij het hergroeperen van kredieten breng je alle aparte kredieten onder in één enkele kredietoplossing. Zo zal je voortaan slechts één maandelijkse aflossing moeten betalen. In plaats van 3 openstaande kredieten van elk bijvoorbeeld 2.000 euro zal je nog slechts 1 openstaand krediet van 6.000 euro hebben.

Meestal resulteert het hergroeperen in een fikse besparing tegenover de aflossingslast van de aparte kredieten. Bij drie aparte kredieten betaal je namelijk elke maand voor elk krediet wat kosten die vervat zitten in de maandelijkse afbetaling (zoals bijvoorbeeld dossierkosten). Door de kredieten te hergroeperen schrap je alvast overbodige kosten die bij de kredieten horen.

Schuldcentralisatie houdt meestal in dat de verschillende openstaande leningen samengevoegd worden in één grote lening met een lagere rentevoet, maar met een langere looptijd.

Voordeel

Door de langere looptijd zullen je maandelijkse aflossingen lager liggen. Op deze manier krijg je financieel meer bewegingsruimte.

Nadelen

 • Je betaalt maandelijks wel minder af, maar doordat de lening een langere looptijd heeft zal je op het einde van de rit duurder af zijn.
 • Ook de zogenaamde ‘wederbeleggingsvergoeding’ maakt de gecentraliseerde lening duurder.

Reclame verboden

Vanaf 1 december 2010 is het verboden om reclame te maken voor schuldhergroepering. De regering stelde namelijk vast dat banken vaak 'vergaten' om de nadelen duidelijk te vermelden.

Verder is het ook beter dat mensen met ernstige betalingsproblemen zich niet wenden tot schuldhergroepering, maar gebruik maken van systemen zoals schuldbemiddeling.


Populair op Financeinfo.be

ADVERTENTIE

Bitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoeken »

 • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.