Je bent hier: Home > Leningen > Hypothecaire lening of woonkrediet

Hypothecaire lening of woonkrediet

Ga je een huis kopen of bouwen? Wil je investeren in vastgoed? Dan is de kans groot dat je hiervoor wilt lenen. Een woonkrediet is dan de oplossing. Om zulke lening te kunnen bekomen moet je een waarborg geven aan de bank, dit wordt geregeld met een hypotheek. De hypotheek geeft het recht aan de bank om jouw woning te verkopen als je er niet in slaagt om de lening af te lossen. Doordat de bank over deze zekerheid beschikt is een hypotheek veel goedkoper dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Aangezien het over grote bedragen gaat, is een hypotheek een langlopende lening. Hypothecaire leningen met een looptijd van 20 of 30 jaar zijn geen uitzondering bij vastgoed!

Omdat de overheid het bezit van een woning stimuleert, is een hypothecaire lening fiscaal zeer aantrekkelijk. Vanaf een looptijd van 10 jaar is een hypotheek aftrekbaar van de belastingen.

Eigen inbreng meestal noodzakelijk

Bij een woonkrediet komen vele kosten kijken. Koop je een huis? Dan moet je langs de notaris gaan om een akte te ondertekenen. De kosten hiervan zijn voor de koper. Je betaalt ook registratierechten. Deze bedragen 10% van de koopwoning of de bouwgrond (bij nieuwbouw). De notariskosten en registratierechten moet je zelf kunnen financieren. Bij een aankoop van een woning van 300 000 euro moet je al snel rekening houden met 30 tot 40 000 euro aan kosten.

Vroeger was daarmee de kous vaak af. Het totale bedrag van de woning kon vaak geleend worden bij de bank. Maar na de financiële crisis zijn er nog maar weinig banken te vinden die tot 100% van het kredietbedrag willen lenen. De meeste banken vragen nu dat je pakweg 20% van het aankoopbedrag met jouw eigen spaarcenten kan financieren. In het geval van een aankoop van een woning van 300 000 euro moet je dus ook nog eens 60 000 euro van jouw spaargeld op tafel kunnen leggen. Samen met de notaris-en registratierechten moet je dus al op een berg spaargeld zitten van maar liefst 100 000 euro.

Volg de rente op en vergelijk!

Vooraleer je naar de bank stapt is het nuttig om de actuele rentevoeten te raadplegen. Bij het eerste bezoek aan de bank krijg je doorgaans een standaard tarief dat nog wat te duur is. Met deze offerte ga je best langs bij een andere bank, die vast en zeker onder het aangeboden rentepercentage zal gaan. Dit kan je enkele keren herhalen tot geen enkele bank nog lager wil gaan. In dat geval heb je jouw bodemtarief gevonden. Een andere mogelijkheid is ten rade gaan bij hypotheek.winkel die voor je verschillende tarieven zal opvragen.

Vraag ook of de banken rentekortingen toestaan als je andere producten bij hen afneemt. Een zichtrekening openen en jouw loon hierop laten storten, een brandverzekering voor jouw woning, pensioensparen, schuldsaldoverzekering,... Vergelijk ook de prijzen van deze producten tussen de banken onderling. Soms wordt een mooie rentekorting aangeboden maar wordt deze korting volledig terugverdiend door deze andere producten duurder te verkopen.

Uiteraard is ook de keuze voor een vaste of variabele rente erg belangrijk!

Simulatie Hypothecaire lening

Je kan ook makkelijk online hypothecaire leningen simuleren. Via Kredietpartner kan je snel een offerte krijgen. Via hypotheek.winkel worden dan weer meteen tarieven vergeleken van een aantal banken.


Gratis nieuwsbrief

Vul uw e-mail adres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres: