Je bent hier: Home > Leningen > Hypothecaire lening of woonkrediet > kosten

Extra kosten bij het aankopen van een woning

Voorts zult u misschien aan de verkoper ook nog een deel van de onroerende voorheffing moeten betalen. Die jaarlijkse belasting wordt betaald door de eigenaar op 1 januari en heeft betrekking op het huidige jaar. Bij een verkoop kunnen koper en verkoper overeenkomen dat de onroerende voorheffing voor het hele jaar door de verkoper of de koper gedragen zal worden, of nog dat elk van beiden een deel zal betalen. Als er niets is vastgelegd in de verkoopovereenkomst, betaalt de koper zijn aandeel vanaf het moment dat hij het genot van het vastgoed heeft. Wordt de akte bijvoorbeeld op 1 oktober getekend, dan draagt de koper 3/12 van de onroerende voorheffing en de verkoper 9/12. Die afrekening gebeurt bij de ondertekening van de notariële akte. Als je een woning koopt komen er nog allerlei kosten bovenop de aankoopprijs.

Bij het aangaan van een hypothecair krediet, betaalt u naast administratiekosten bij de bank nog notariskosten. Waaruit bestaan deze notariskosten nu precies?

  • Registratierechten
  • Inschrijvingsrecht
  • Ereloon van de notaris
  • Ereloon van de hypotheekbewaarder
  • Kosten voor het opstellen van de kredietakte

Het totale bedrag aan kosten wordt aan de notaris betaald.

1. Registratierechten

Wanneer u een hypothecair krediet aangaat, dan wordt dit geregistreerd op het kantoor van de bewaring der hypotheken. Hiervoor betaalt u een soort van belasting, namelijk registratierechten. Deze belasting dient betaalt te worden telkens een akte of geschrift wordt opgenomen ter bewaring. De registratierechten bedragen 1% van het totale geleende bedrag verhoogd met aanhorigheden.

2. Inschrijvingsrecht

U betaalt nog een tweede soort belasting op uw leenbedrag, namelijk het inschrijvingsrecht. Het inschrijvingsrecht is 0,3% van het totale geleende bedrag verhoogd met bijkomende kosten.

3. Ereloon van de hypotheekbewaarder

De hypotheekbewaarder die de hypotheek op de woning in het register inschrijft wordt vergoed met een ereloon.

4. Ereloon van de notaris

De notaris krijgt zelf natuurlijk ook een vergoeding: zijn ereloon.

Het ereloon dat u dient te betalen is vastgesteld door een K.B. en hangt af van het totale bedrag van het krediet. Het ereloon kan u hier berekenen.

5. Kosten voor de opstelling van de kredietakte

Tenslotte dienen aan de notaris bijkomstige kosten betaalt te worden die verband houden met het opstellen van de kredietakte. Denk hierbij aan opzoekingswerk, fiscale zegels, etc.


Populair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.