Je bent hier: Home > Leningen > Minilening > Ervaringen Ferratum

Ervaringen Ferratum - Minilening in België

Minileningen zijn niet meer mogelijk in België. Kleine persoonlijke leningen kunnen nog wel. Bij Cofidis en Buyway kan je steeds terecht voor consumentenkredieten, zonder de rompslomp van een bank.

Ook bij andere aanbieders kan je terecht voor kleine persoonlijke leningen. Vergelijk en simuleer hier persoonlijke leningen.


Cofidis
 • Simuleer snel en eenvoudig je krediet
 • Leen minimaal €2.500
 • Geld wordt op je zichtrekening gestort zonder van bank te veranderen
 • Persoonlijke lening voor alle doeleinden, van €2.500 tot €50.000
 • Mastercard kredietkaart met variabele maandelijkse aflossingen


Buyway
 • Mastercard kredietkaart met kredietopening
 • Leen € 1.250 tot € 10.001
 • Haal geld af aan een automaat
 • Schrijf geld over van de kredietkaart naar je zichtrekening
 • Betaal terug via maandelijkse aflossingen


Nu we meer weten over minileningen, gaan we de werkwijze van de Belgische aanbieder Ferratum eens nader bekijken.

De eerste leningaanvraag nam iets meer tijd in beslag omdat je jouw identiteit moest bewijzen. De volgende aanvragen gingen zeer snel. Na de eerste lening kreeg u van Ferratum een SMS met een pincode. Zo kon je voortaan inloggen op de website met jouw GSM nummer en de toegestuurde pincode.

Een lening kon je daarna ook via SMS aanvragen door het gewenste bedrag, de termijn en je pincode te sturen naar een nummer.

Het gehele proces was erg soepel en snel en was ideaal voor iedereen die snel wat extra geld nodig had. De aanvragen werden zeer snel verwerkt en bij het akkoord van Ferratum stond het bedrag dezelfde ofwel de volgende dag op jouw rekening.

Ondergang van Ferratum

De minileningen waren op het eerste zicht gratis omdat de rente 0 procent was, maar er werden erg hoge administratiekosten aangerekend. Voor een minikrediet van 200 euro moest je de volgende maand al gauw zo'n 250 euro terugbetalen, wat neerkomt op een rente van 25%. Om deze woekerrentes aan te pakken werd in 2012 door minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) de wet verstrengd. De kostprijs voor de kortlopende minileningen mocht niet meer dan 4,17 euro per maand bedragen. Door zulk een laag bedrag werd het aanbieden van minileningen onrendabel. Ferratum probeerde nog even met borgstellingen te werken, waarbij een derde persoon moest aangeduid worden die borg wou staan voor de lening. Een ander alternatief was het betalen van een borgstelling aan Global Guarantee, maar in dat geval liepen de kosten ook weer op, waardoor het klachten bleef regenen tegen Ferratum. Het bedrijf hield het in 2013 voor bekeken.

Voor de kleine geldbehoeften kan je nu beroep doen op de kleine persoonlijke leningen van bijvoorbeeld Cofidis of Buyway. Je kan ook buiten het banksysteem terecht bij Mozzeno.


Populair op Financeinfo.be

Bitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoeken