Je bent hier: Home > Leningen > Persoonlijke lening

Persoonlijke lening of lening op afbetaling

Een lening op afbetaling is ideaal om kleinere investeringen te financieren. Voorbeelden zijn kleine verbouwingen aan jouw woning, afwerking van de tuin, aanleggen van een zwembad,... Sommige financiële instellingen bieden ook aparte producten aan om aan zulke financieringsbehoeften te voldoen. Voorbeelden zijn de Renovatielening (belastingvermindering mogelijk), Vakantielening, Autolening of Huwelijkslening.

De bank zal het geleende bedrag in één keer op jouw rekening storten. Afhankelijk van de financiële instelling zijn persoonlijke leningen al mogelijk vanaf 500 euro. Het maximumbedrag kan oplopen tot 100 000 euro, de aflossingstermijn kan oplopen tot 5 of zelfs 7 jaren.

Bij een gewone persoonlijke lening moet je niet vermelden voor welke doeleinden je het geleende bedrag zal aanwenden. Je moet dus geen enkele factuur ter verantwoording voorleggen en kan het bedrag dus uitgeven naar eigen wens.

De lening op afbetaling heeft een vaste rentevoet. Maandelijks zal je dus een vast bedrag moeten aflossen (kapitaal-en rentedeel). De rentevoet is afhankelijk van de omvang en de duur van de lening en verschilt uiteraard van bank tot bank.

Nadelen lening op afbetaling

Voor kleinere investeringen moet je jezelf afvragen of je even kan wachten met de aankoop, zodat je het bedrag zelf kan sparen. Een lening aangaan kost natuurlijk geld en voor kleine investeringen is het verstandiger om te wachten tot je voldoende gespaard hebt. Bij plotse en dringende vervangingsinvesteringen is een persoonlijke lening uiteraard wel een goede oplossing.

Leningen op afbetaling vergelijken

Normaal zijn er geen kosten verbonden aan een persoonlijke lening. Alle kosten zitten vervat in het jaarlijks kostenpercentage en je betaalt dus elke maand een stukje van de lening af.

Naast de rente betaal je zo ook maandelijks voor de kosten van het krediet: dossierkosten, beheerskosten, commissielonen enzovoorts. In principe zijn alle kosten en intresten die je zal betalen inbegrepen in het jaarlijks kostenpercentage (JKP). Zo kan je door middel van de rentevoet gemakkelijk vergelijken.

Voorzichtig!

Een persoonlijke lening kan nuttig zijn om grote uitgaven te spreiden over de tijd. Dit betekent echter niet dat het een vorm van extra inkomen is, aangezien je het bedrag (met interest!) altijd zal moeten terugbetalen. Denk dus altijd goed na over hoe je je persoonlijke lening zal afbetalen, en voorkom zo dat je betalingsmoeilijkheden krijgt.

Om problemen te voorkomen is de bank verplicht om de geschiedenis van de lener te raadplegen. Dit is mogelijk met de "Centrale voor Kredieten aan Particulieren", een centraal bestand dat in feite uit twee delen bestaat: een witte lijst en een zwarte lijst.

Wanneer je een lening goed afbetaalt, sta je geregistreerd op de witte lijst. Deze vermelding verdwijnt drie maanden en acht werkdagen na het einde van de lening uit het bestand.

Bij wanbetaling kom je echter op de zwarte lijst te staan. Hier blijf je tien jaar lang op staan indien je je schuld niet hebt kunnen terugbetalen. Indien je uiteindelijk je schuld wel hebt kunnen afbetalen blijf je slechts één jaar op deze lijst staan.


Gratis nieuwsbrief

Vul uw e-mail adres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres: