Je bent hier: Home > Leningen > Persoonlijke lening > Renovatieleningen

Renovatieleningen

Een renovatielening is een lening op afbetaling waarmee je verbouwingen of opknapwerken kan uitvoeren aan jouw woning of tuin.

Let op: Er gelden fors goedkopere tarieven voor zogenaamde 'energieleningen' waarbij je investeert in energiezuinige toepassingen.

De bank zal het geleende bedrag in één keer op jouw rekening storten. Afhankelijk van de financiële instelling zijn renovatieleningen mogelijk tot 100.000 euro. In het geval van grote bedragen kan de aflossingstermijn oplopen tot 5 of zelfs 7 jaren.

De lening op afbetaling heeft een vaste rentevoet. Maandelijks zal je dus een vast bedrag moeten aflossen (kapitaal-en rentedeel). De rentevoet is afhankelijk van de omvang en de duur van de lening en verschilt uiteraard van bank tot bank.

De rente van een renovatielening is over het algemeen lager dan bij een persoonlijke lening. Dit komt doordat deze lening een duidelijk doel voor ogen heeft, dat bovendien de waarde van je woning zal verhogen.

Met de offerte van jouw aannemer kan je naar de bank stappen om het juiste bedrag te lenen.

Ook wanneer je besloten hebt om zelf renovatiewerkzaamheden uit te voeren, kun je in aanmerking komen voor een renovatielening.

Hoe kom ik in aanmerking voor een renovatielening?

Renovatieleningen zijn alleen beschikbaar voor woningeigenaren. Een renovatielening kan elk type werk financieren, maar de bank zal je aanvraag zorgvuldig onderzoeken en naar bewijsstukken vragen om er zeker van te zijn dat het aan de criteria voldoet. In het algemeen kun je reparaties, renovaties, opknapbeurten, verbouwingen enzovoort opnemen.

De goedkeuring van je aanvraag hangt af van de documenten die je aanlevert, en de eerste criteria zijn van financiële aard. De bank wil er zeker van zijn dat je in staat bent om de lening terug te betalen, dus berekent ze je leencapaciteit.

Goed om te weten: voordat je simulaties uitvoert, is het aan te raden om zelf je leencapaciteit te berekenen, zodat je een succesvolle aanvraag kunt indienen. In België is de leencapaciteit in het algemeen onderworpen aan de ⅓ regel. Met andere woorden, je kunt een bedrag aflossen dat overeenkomt met maximaal 33% van je inkomsten.

De bank kijkt echter ook naar andere elementen in je dossier, zoals je leeftijd, je gezondheidstoestand, je medische voorgeschiedenis en de stabiliteit van je financiële situatie, waaronder je huidige baan. Met al deze factoren wordt rekening gehouden.


Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be