Je bent hier: Home > Nieuws > NewB heeft extra geld nodig

NewB heeft extra geld nodig

NewB heeft extra geld nodig

13 juni 2018

In navolging van de financiële crisis werd in 2011 door het middenveld NewB gelanceerd, wat een nieuwe coöperatieve bank moest worden. Ruim 7 jaar later is er van de bank nog geen sprake maar moet er wel opnieuw geld opgehaald worden.

Om een bank te kunnen uitbaten moest de instelling een banklicentie verwerven. Bij de start werd ruim 15 miljoen euro kapitaal aangetrokken, maar daarvan is ondertussen al de helft opgesoupeerd.

Zonder al te veel succes heeft NewB diensten aangeboden waarvoor geen banklicentie nodig is. Ze wisten bijvoorbeeld slechts 6.000 prepaid kredietkaarten te slijten, wat vorig jaar amper 37.000 euro aan inkomsten opleverde. NewB boekte vorig jaar dan ook een verlies van 2 miljoen euro en moet nu op zoek naar vers kapitaal. Daarna kan een nieuwe poging ondernomen worden om een banklicentie te krijgen.

NewB gaat daarom terug aankloppen bij de 52.000 coöperanten, maar het enthousiasme zal daar matig zijn. De meeste mensen investeerden enkele honderden euro's om het project te steunen maar zien ook dat het moeilijk van grond te krijgen is. Naast de coöperanten investeerde ook de Franse verzekeraar Monceau zo'n 10 miljoen euro in het project. Door de slechte gang van zaken is ook Morceau niet geneigd om nog meer geld te investeren.

Om een bank op te richten is echter enorm veel kapitaal nodig. Er zijn de wettelijke kapitaalvereisten, maar daarnaast is er ook een miljoeneninvestering nodig in een eigen informaticaplatform en kost het opvolgen van de strikte reglementering handenvol geld aan consultants. De vraag is dan ook of NewB er ooit in zal slagen om een bank te worden.

Om nog nieuwe inkomsten aan te boren wil NewB zich nu richten op verzekeringen, waarbij ze als tussenpersoon zal optreden voor aandeelhouder Monceau. Als eerste product wordt gedacht aan een ethische autoverzekering. Welke aspecten de verzekeringen juist 'ethisch' zullen maken is nog niet bekend gemaakt.


Laatste artikels over Verzekeren

Drie tips om te besparen op jouw autoverzekering

06 februari 2019

Heel wat mensen betalen jaarlijks heel braaf de premie van hun autoverzekering, maar beseffen niet dat ze eigenlijk te veel betalen. 
Lees meer


AI helpt om verzekeringsfraude op te sporen

22 januari 2019

P&V maakt gebruik van artificiële intelligentie of machine learning om sneller verzekeringsfraude op te sporen. Het heeft daarom recent een samenwerking opgestart met Shift Technology.
Lees meer


Goedkopere autoverzekering door te verhuizen

10 januari 2019

Ekeren telt 5.000 nieuwe inwoners die allemaal een goedkopere autoverzekering krijgen simpelweg omdat hun postcode gewijzigd is.
Lees meer


Woonplaats belangrijke factor in prijs autoverzekering

12 november 2018

Waar je woont is een doorslaggevende factor in de prijs die je betaalt voor een autoverzekering. Mensen die in een drukke stad wonen betalen zo al snel 30% meer dan mensen die op het platteland wonen.
Lees meer


Zijn winterbanden verplicht in België?

24 oktober 2018

In België zijn winterbanden wettelijk gezien niet verplicht. Zelfs voor jouw verzekeraar zijn ze niet nodig, ook niet als je een omniumverzekering hebt.
Lees meer