Je bent hier: Home > Nieuws > Mobiele bank- en beleggingsapps steeds populairder

Mobiele bank- en beleggingsapps steeds populairder

Mobiele bank- en beleggingsapps steeds populairder

27 augustus 2018

Bankieren via de smartphone kent een steile opmars in België. Enkele jaren geleden gebruikten minder dan 40% van de smartphonebezitters een bankapp, ondertussen is dat percentage al gestegen tot meer dan 65%.

Bankapps worden gebruikt om de stand van de zichtrekening of spaarrekening te raadplegen, maar ook om overschrijvingen uit te voeren of online betalingen te doen. Er bestaat ook een aparte Bancontact app om gemakkelijk online te betalen, maar steeds meer bankapps hebben deze applicatie ook ingebouwd. 

Bij KBC wordt de bankapp steeds uitgebreider, zodat de gebruikers steeds meer diensten kunnen aankopen of betalen via de app. Zo kan je momenteel in de app al parkeertickets aankopen en weldra zal je ook een ticket voor een bus-of tramrit van De Lijn kunnen kopen.

Ook voor het online beleggen zijn de mobiele apps in opmars. Tegenover vorig jaar worden er al 50% meer transacties via apps uitgevoerd. Dat blijkt uit cijfers van ondermeer KBC Bolero en Binck.

Hackers liggen op de loer

Dat mensen wereldwijd steeds vaker gebruik maken van apps om te bankieren en beleggen is ook opgevallen bij cybercriminelen. Zij richten steeds vaker hun pijlen op deze apps. Soms slagen ze in hun opzet als de gebruiker zelf kwaadaardige software installeert, die bijvoorbeeld automatisch met een populair spel mee gedownload wordt. Op die manier trachten ze de login gegevens van de smartphone gebruiker te ontfutselen. Vooralsnog zijn er geen gevallen bekend in België en situeert de dreiging zich momenteel vooral in de VS en Rusland.

Bovendien is het toestel zelf een manier om voor 'two factor authentication' te zorgen. Wanneer de bankapp wordt geïnstalleerd moet je via de klassieke digipass een bevestingscode genereren. Op die manier wordt jouw toestel geregistreerd als jouw bezit. Bij het inloggen via een mobiele bankapp wordt dus gecontroleerd of je paswoord klopt en of het toestel wel bij jouw rekening hoort. Tenslotte hanteren banken ook limieten op de bedragen die via een app kunnen worden overgeschreven.


Laatste artikels over Beleggen

Hoe duurzaam beleggen?

18 mei 2019

Door de aandacht voor de klimaatverandering denken beleggers ook steeds meer na over de projecten die ze financieren met hun geld. Febelfin heeft daarom een nieuw label bedacht.
Lees meer


Aedifica rondt nieuwe kapitaalverhoging af

03 mei 2019

Aedifica haalde met de vingers in de neus ruim 418 miljoen euro op. Er was een enorm grote interesse bij grote professionele beleggers.
Lees meer


Tips om beter te beleggen

26 maart 2019

Particuliere beleggers presteren doorgaans erg slecht op de beurs. Jan Longeval heeft nu een boek gepubliceerd om beleggers te helpen om veelgemaakte fouten te vermijden.
Lees meer


Bitcoinoplichters lokken beleggers in de val

15 maart 2019

Fraudeurs blijven er in slagen om nietsvermoedende Belgische beleggers op te lichten met investeringen in bitcoin of andere cryptomunten.
Lees meer


Saxo Bank neemt BinckBank over

02 januari 2019

Het Deense Saxo Bank heeft BinckBank overgenomen voor 424 miljoen euro. Voor Belgische klanten van de bank verandert er niets. Op termijn mag de klant door de krachtenbundeling wel rekenen op extra diensten.
Lees meer