Je bent hier: Home > Nieuws > Mobiele bank- en beleggingsapps steeds populairder

Mobiele bank- en beleggingsapps steeds populairder

Mobiele bank- en beleggingsapps steeds populairder

27 augustus 2018

Bankieren via de smartphone kent een steile opmars in België. Enkele jaren geleden gebruikten minder dan 40% van de smartphonebezitters een bankapp, ondertussen is dat percentage al gestegen tot meer dan 65%.

Bankapps worden gebruikt om de stand van de zichtrekening of spaarrekening te raadplegen, maar ook om overschrijvingen uit te voeren of online betalingen te doen. Er bestaat ook een aparte Bancontact app om gemakkelijk online te betalen, maar steeds meer bankapps hebben deze applicatie ook ingebouwd. 

Bij KBC wordt de bankapp steeds uitgebreider, zodat de gebruikers steeds meer diensten kunnen aankopen of betalen via de app. Zo kan je momenteel in de app al parkeertickets aankopen en weldra zal je ook een ticket voor een bus-of tramrit van De Lijn kunnen kopen.

Ook voor het online beleggen zijn de mobiele apps in opmars. Tegenover vorig jaar worden er al 50% meer transacties via apps uitgevoerd. Dat blijkt uit cijfers van ondermeer KBC Bolero en Binck.

Hackers liggen op de loer

Dat mensen wereldwijd steeds vaker gebruik maken van apps om te bankieren en beleggen is ook opgevallen bij cybercriminelen. Zij richten steeds vaker hun pijlen op deze apps. Soms slagen ze in hun opzet als de gebruiker zelf kwaadaardige software installeert, die bijvoorbeeld automatisch met een populair spel mee gedownload wordt. Op die manier trachten ze de login gegevens van de smartphone gebruiker te ontfutselen. Vooralsnog zijn er geen gevallen bekend in België en situeert de dreiging zich momenteel vooral in de VS en Rusland.

Bovendien is het toestel zelf een manier om voor 'two factor authentication' te zorgen. Wanneer de bankapp wordt geïnstalleerd moet je via de klassieke digipass een bevestingscode genereren. Op die manier wordt jouw toestel geregistreerd als jouw bezit. Bij het inloggen via een mobiele bankapp wordt dus gecontroleerd of je paswoord klopt en of het toestel wel bij jouw rekening hoort. Tenslotte hanteren banken ook limieten op de bedragen die via een app kunnen worden overgeschreven.


Laatste artikels over Beleggen

Ageas versterkt zich in India

15 november 2018

De Belgische verzekeraar Ageas koopt 40% van de aandelen van het Indiase RSGI en betaalt daar 186 miljoen euro voor. Ageas versterkt zich zo in de sterk groeiende verzekeringsmarkt van India.
Lees meer


Steeds meer fraude met cryptomunten

01 november 2018

De FSMA heeft afgelopen week opnieuw gewaarschuwd voor de toenemende fraude met cryptomunten. Beleggers worden op allerlei manieren opgelicht.
Lees meer


Derde van jonge Belgische beleggers ziet bitcoin wel zitten

19 juni 2018

Uit een onderzoek van ING blijkt dat heel wat Belgische beleggers de bitcoin niet kennen of niet zien zitten als beleggingsinstrument. Alleen de jongere beleggers overwegen een investering wel.
Lees meer


Beleggers hebben succesjaar achter de rug

12 januari 2017

De aandelenbelegger boekte in 2016 een mooi rendement. Maar ondanks de ultralage rente op de spaarboekjes blijven de meeste Belgen gewoon sparen. In 2016 kwam er weer ruim 2,5 miljard euro bij op de spaarrekeningen.
Lees meer