Je bent hier: Home > Nieuws > Zijn winterbanden verplicht in België?

Zijn winterbanden verplicht in België?

Zijn winterbanden verplicht in België?

24 oktober 2018

In België zijn winterbanden wettelijk gezien niet verplicht. Zelfs voor jouw verzekeraar zijn ze niet nodig, ook niet als je een omniumverzekering hebt.

Het begint stilaan weer kouder te worden en zodra de temperaturen onder de 7 graden duiken worden winterbanden aangeraden. Onder deze omstandigheden geven deze banden je een betere grip op de baan. Zo kan je beter rijden in de sneeuw of op een nat wegdek. Op een besneeuwd wegdek en bij een snelheid van 50 kilometer per uur is de remweg van winterbanden slechts de helft van zomerbanden. Je kan dan binnen de 30 meter stil staan terwijl zomerbanden er makkelijk 60 meter over doen.

Winterbanden hebben dus ontegensprekelijk heel wat veiligheidsvoordelen. Om deze reden zijn ze verplicht in sommige landen. In Duitsland en Luxemburg is het gebruik van winterbanden bijvoorbeeld verplicht onder winterse omstandigheden. In andere landen zijn ze verplicht tussen bepaalde data, zoals in Oostenrijk tussen 1 november en 15 april. In België zijn winterbanden vooralsnog niet verplicht.

Ook wat de autoverzekering betreft worden er geen eisen gesteld. De BA autoverzekering moet altijd verplicht tussenkomen als je schade veroorzaakt. In het geval van een omniumverzekering zou de verzekeraar eventueel kleine lettertjes kunnen toevoegen, maar dat blijkt alvast niet het geval te zijn bij de Belgische verzekeraars.


Laatste artikels over Verzekeren

Autoverzekering prijs: hoe wordt de premie berekend?

27 juli 2019

De prijs die je betaalt voor een autoverzekering is vooral afhankelijk van een aantal factoren. Op sommige van deze factoren heb je zelf invloed waardoor je een goedkopere verzekering kan krijgen.
Lees meer


Touring Verzekeringen kiest voor nieuwe naam Yuzzu

08 mei 2019

De bekende autoverzekeraar Touring Verzekeringen start een rebranding operatie. Er komt een nieuwe naam en logo en er zal ook meer ingezet worden op andere producten.
Lees meer


Geen autoverzekering voor horecapersoneel

30 april 2019

Heel wat mensen die werkzaam zijn in de horeca vinden maar moeilijk een autoverzekering. Volgens de statistieken veroorzaken ze vaker ongevallen.
Lees meer


Snel en eenvoudig een dienst opzeggen

18 april 2019

Wil je jouw kredietkaart opzeggen? Stap je over naar een andere verzekeraar? Of ben je gewoon niet tevreden met de service waar je voor betaalt? Vanaf nu kun je via FinanceInfo jouw automatische incasso’s per direct stopzetten!
Lees meer


Schuldsaldoverzekeringen toegankelijker voor ex-patiënten van zware ziektes

01 april 2019

Vorige week keurde de Kamer een wetsvoorstel goed waarbij genezen patiënten van ondermeer kanker kunnen vragen aan de verzekeraar om te vergeten dat ze ooit ziek geweest zijn.
Lees meer