Je bent hier: Home > Nieuws > Zijn winterbanden verplicht in België?

Zijn winterbanden verplicht in België?

Zijn winterbanden verplicht in België?

24 oktober 2018

In België zijn winterbanden wettelijk gezien niet verplicht. Zelfs voor jouw verzekeraar zijn ze niet nodig, ook niet als je een omniumverzekering hebt.

Het begint stilaan weer kouder te worden en zodra de temperaturen onder de 7 graden duiken worden winterbanden aangeraden. Onder deze omstandigheden geven deze banden je een betere grip op de baan. Zo kan je beter rijden in de sneeuw of op een nat wegdek. Op een besneeuwd wegdek en bij een snelheid van 50 kilometer per uur is de remweg van winterbanden slechts de helft van zomerbanden. Je kan dan binnen de 30 meter stil staan terwijl zomerbanden er makkelijk 60 meter over doen.

Winterbanden hebben dus ontegensprekelijk heel wat veiligheidsvoordelen. Om deze reden zijn ze verplicht in sommige landen. In Duitsland en Luxemburg is het gebruik van winterbanden bijvoorbeeld verplicht onder winterse omstandigheden. In andere landen zijn ze verplicht tussen bepaalde data, zoals in Oostenrijk tussen 1 november en 15 april. In België zijn winterbanden vooralsnog niet verplicht.

Ook wat de autoverzekering betreft worden er geen eisen gesteld. De BA autoverzekering moet altijd verplicht tussenkomen als je schade veroorzaakt. In het geval van een omniumverzekering zou de verzekeraar eventueel kleine lettertjes kunnen toevoegen, maar dat blijkt alvast niet het geval te zijn bij de Belgische verzekeraars.


Laatste artikels over Verzekeren

Safety Stick halveert prijs autoverzekering

18 maart 2019

Autohandelaar Cardoen geeft jonge chauffeurs voortaan de mogelijkheid om een goedkope autoverzekering af te sluiten. De klanten moeten dan wel een Safety Stick in hun auto laten installeren.
Lees meer


Drie tips om te besparen op jouw autoverzekering

06 februari 2019

Heel wat mensen betalen jaarlijks heel braaf de premie van hun autoverzekering, maar beseffen niet dat ze eigenlijk te veel betalen. 
Lees meer


AI helpt om verzekeringsfraude op te sporen

22 januari 2019

P&V maakt gebruik van artificiële intelligentie of machine learning om sneller verzekeringsfraude op te sporen. Het heeft daarom recent een samenwerking opgestart met Shift Technology.
Lees meer


Goedkopere autoverzekering door te verhuizen

10 januari 2019

Ekeren telt 5.000 nieuwe inwoners die allemaal een goedkopere autoverzekering krijgen simpelweg omdat hun postcode gewijzigd is.
Lees meer


Woonplaats belangrijke factor in prijs autoverzekering

12 november 2018

Waar je woont is een doorslaggevende factor in de prijs die je betaalt voor een autoverzekering. Mensen die in een drukke stad wonen betalen zo al snel 30% meer dan mensen die op het platteland wonen.
Lees meer