Je bent hier: Home > Nieuws > Zijn winterbanden verplicht in België?

Zijn winterbanden verplicht in België?

Zijn winterbanden verplicht in België?

24 oktober 2018

In België zijn winterbanden wettelijk gezien niet verplicht. Zelfs voor jouw verzekeraar zijn ze niet nodig, ook niet als je een omniumverzekering hebt.

Het begint stilaan weer kouder te worden en zodra de temperaturen onder de 7 graden duiken worden winterbanden aangeraden. Onder deze omstandigheden geven deze banden je een betere grip op de baan. Zo kan je beter rijden in de sneeuw of op een nat wegdek. Op een besneeuwd wegdek en bij een snelheid van 50 kilometer per uur is de remweg van winterbanden slechts de helft van zomerbanden. Je kan dan binnen de 30 meter stil staan terwijl zomerbanden er makkelijk 60 meter over doen.

Winterbanden hebben dus ontegensprekelijk heel wat veiligheidsvoordelen. Om deze reden zijn ze verplicht in sommige landen. In Duitsland en Luxemburg is het gebruik van winterbanden bijvoorbeeld verplicht onder winterse omstandigheden. In andere landen zijn ze verplicht tussen bepaalde data, zoals in Oostenrijk tussen 1 november en 15 april. In België zijn winterbanden vooralsnog niet verplicht.

Ook wat de autoverzekering betreft worden er geen eisen gesteld. De BA autoverzekering moet altijd verplicht tussenkomen als je schade veroorzaakt. In het geval van een omniumverzekering zou de verzekeraar eventueel kleine lettertjes kunnen toevoegen, maar dat blijkt alvast niet het geval te zijn bij de Belgische verzekeraars.


Laatste artikels over Verzekeren

Goedkopere autoverzekering door te verhuizen

10 januari 2019

Ekeren telt 5.000 nieuwe inwoners die allemaal een goedkopere autoverzekering krijgen simpelweg omdat hun postcode gewijzigd is.
Lees meer


Woonplaats belangrijke factor in prijs autoverzekering

12 november 2018

Waar je woont is een doorslaggevende factor in de prijs die je betaalt voor een autoverzekering. Mensen die in een drukke stad wonen betalen zo al snel 30% meer dan mensen die op het platteland wonen.
Lees meer


Premie autoverzekeringen kan licht dalen

17 oktober 2018

Vorig jaar heeft maar 6% van de automobilisten beroep moeten doen op zijn autoverzekering. Het aantal schadegevallen komt hiermee op een absoluut dieptepunt.
Lees meer


Aparte annulatieverzekering nemen of niet?

10 oktober 2018

Als je een reis boekt krijg je meestal de vraag voorgeschoteld of je een annulatieverzekering wenst te nemen. In sommige gevallen heb je echter al een annulatieverzekering bij andere producten.
Lees meer