Je bent hier: Home > Nieuws > Lage rente blijft stimulans voor vastgoedinvesteringen

Lage rente blijft stimulans voor vastgoedinvesteringen

Lage rente blijft stimulans voor vastgoedinvesteringen

24 april 2017

Ook in 2016 is de lage rente een belangrijke stimulans gebleven voor de aantrekkende vastgoedmarkt. Tegenover 2015 waren er ruim 8 procent meer transacties.

De ultralage rente blijft erg interessant om meer te lenen en te investeren in vastgoed zoals een eigen woning, een buitenverblijf of een opbrengstpand. Vorig jaar werd er vooral geleend voor de aankoop van bestaande panden. Minder dan 20% van de leningen was bestemd voor nieuwbouw.

Wat nieuwbouw betreft werden er vooral veel nieuwe appartementen bijgebouwd, dicht tegen of middenin de dorpscentra. Ondanks de sterke toename blijven deze appartementen vlot verkopen. Er zijn ook steeds meer alleenstaanden die de vraag naar eenkamerflats de hoogte in duwen. Een extra slaapkamer maakt de prijs van een appartement gemiddeld gezien ook ruim één derde duurder.

Wat de prijzen betreft werden de woonhuizen gemiddeld gezien 1% duurder. Er zijn enkele regionale uitschieters met stijgingen tot zo'n 5% of dalingen tot zo'n 3%. De appartementen werden een kleine 4% duurder en de bouwgronden werden in de meeste regio's ook enkele procenten duurder.

Ook voor 2017 worden bescheiden prijsstijgingen verwacht, die mogelijk zelfs onder de inflatie uitkomen. De rente zal nog laag blijven en het aantal transacties zal hoog blijven, waardoor ook het risico op een stevige prijscorrectie laag blijft.


Laatste artikels over Vastgoed

Drukke vastgoedmarkt in eerste trimester

23 april 2019

In het eerste trimester van 2019 werd er in ons een land een absoluut record aan vastgoedtransacties afgesloten. Dat bewijzen de statistieken van de Federatie van het Notariaat.
Lees meer


Care Property Invest rekent op meer huurinkomsten in 2019

25 maart 2019

Care Property Invest, de zorgvastgoedspecialist die hoofdzakelijk aan OCMW's verhuurt, rekent dit boekjaar op 29 miljoen euro huurinkomsten.
Lees meer


Vastgoed werd weer duurder in 2018

26 januari 2019

Uit de notarisbarometer blijkt dat de gemiddelde prijs voor een woonhuis in 2018 gestegen is met zo'n 5%.
Lees meer


Beleg in zorgvastgoed in het Verenigd Koninkrijk

09 januari 2019

Het Belgische bedrijf Aedifica maakte in december bekend dat ze zich op de Britse markt voor zorgvastgoed begeven. Door een overname bezitten ze er momenteel 93 rustoorden die meer dan 5.700 residenten kunnen ontvangen.
Lees meer


Xior wordt belangrijkste speler op Nederlandse markt voor studentenkamers

30 november 2018

Het Belgische Xior Student Housing is met zijn studentenkamers uitgegroeid tot de grootste aanbieder van Nederland. De vastgoedvennootschap noteert sinds eind 2015 op de beurs van Brussel.
Lees meer