Je bent hier: Home > Nieuws > Onstabiele fiscaliteit is een kopzorg voor de vastgoedbelegger

Onstabiele fiscaliteit is een kopzorg voor de vastgoedbelegger

Onstabiele fiscaliteit is een kopzorg voor de vastgoedbelegger

19 mei 2017

De typisch Belgische rechtsonzekerheid, waarbij nieuwe regels en belastingen plots uit de lucht komen vallen, zorgen voor argwaan bij de vastgoedinvesteerders.

De Belgische overheid komt steeds geld tekort en moet bij elke begrotingsopmaak op zoek naar nieuwe besparingen of nieuwe inkomsten. Vakbonden en drukkingsgroepen zorgen ervoor dat de overheid amper durft besparen op de werking van zijn eigen apparaat en CD&V wil steevast ook een trofee om zijn linkervleugel tevreden te houden. Om de haverklap worden belastingen verhoogd of worden nieuwe belastingen bedacht en snel in mekaar gebokst, die erg weinig doordacht zijn.

Een voorbeeld van zo'n belastingsgedrocht is de ondertussen al afgeschafte speculatietaks. Deze stond in geen enkel politiek programma maar werd toch in de zomer van 2015 door de onderhandelaars op tafel gelegd. De belasting werd goedgekeurd door de regering, ondanks er geen duidelijkheid was over de praktische modaliteiten. Het was bijvoorbeeld niet duidelijk of de taks ook van toepassing zou zijn op opties of turbo's en traders en beleggers werden dus in het ongewisse gelaten.

Door de werking van politieke onderhandelingen had de regering weinig keuze: zonder CD&V deze trofee te geven zou de partij andere beslissingen blijven blokkeren. Het hoeft niet te verbazen dat deze manier van politiek weinig goede resultaten brengt: iedereen wil scoren bij zijn eigen achterban om stemmen te ronselen, het algemeen belang en een lange termijn strategie wordt hierbij uit het oog verloren.

De speculatietaks bepaalde dat iedereen die aandelen weer verkoopt binnen de 6 maanden een belasting moest betalen van 33% op de winst. Verliezen waren niet aftrekbaar, dus wie 10.000 euro verdiende op aandeel A maar 10.000 euro kwijtspeelde op aandeel B moest toch nog 3.300 euro belasting betalen. Het resultaat was dat de handel in beursgenoteerde aandelen kelderde, waardoor de speculatietaks nooit opbracht wat ervan verwacht werd. Erger nog: door het kelderen van de beurshandel vielen ook de inkomsten van de beurstaks terug, waardoor de regering ferm zijn broek scheurde aan deze ondoordachte maatregel. Ondertussen is de speculatietaks afgeschaft, maar er wordt nog steeds gezocht naar nieuwe en andere belastingen.

Vermogensbelasting

Tijdens de begrotingsonderhandeling van oktober 2016 kwamen de gesprekken weer muurvast te zitten. Kris Peeters van CD&V verliet de onderhandelingstafel en wilde de verlaging van de vennootschapsbelasting niet goedkeuren zonder ook zelf een trofee te krijgen. CD&V kwam op de proppen met een nieuwe vermogensbelasting voor beleggers die ook weer snel in mekaar is gebokst zonder na te denken over alle mogelijke gevolgen. De partij bleef de verlaging van de vennootschapsbelasting blokkeren zolang er geen nieuwe vermogensbelasting zou komen. Om uit deze impasse te komen trok Premier Michel het laken naar zich toe. De onderhandelingen over de vennootschapsbelasting werden stopgezet en de begroting werd dan maar goedgekeurd zonder noemenswaardig nieuw beleid. Het resultaat is dat een dik half jaar later de vennootschapsbelasting nog steeds niet verlaagd is omdat CD&V blijft vasthouden aan hun vermogensbelasting.

Wat met vastgoed?

De vastgoedbelegger volgt uiteraard ook het politieke theater en vreest natuurlijk dat de overheid veel hogere belastingen wil heffen op vastgoed. Net zoals de speculatietaks kan zulk een maatregel plots ingevoerd worden als pasmunt om de vastgelopen onderhandelingen weer op gang te trekken. Dit kan zorgen voor een dramatische daling in de netto return van een vastgoedinvestering, waardoor nieuwe investeringen niet meer interessant zullen blijven. Deze dalende vraag kan op zijn beurt de vastgoedprijzen onder druk zetten waardoor we in een neerwaartse spiraal terecht komen.

Enerzijds zorgt de ultralage rentevoet voor veel interesse in vastgoedinvesteringen, anderzijds zorgt het wispelturige gedrag van onze politici voor veel fiscale onzekerheid. In België weet je maar nooit.


Laatste artikels over Vastgoed

Xior wordt belangrijkste speler op Nederlandse markt voor studentenkamers

30 november 2018

Het Belgische Xior Student Housing is met zijn studentenkamers uitgegroeid tot de grootste aanbieder van Nederland. De vastgoedvennootschap noteert sinds eind 2015 op de beurs van Brussel.
Lees meer


Belgisch vastgoed scoort beter dan aandelen

22 februari 2018

Uit een studie van Crédit Suisse blijkt dat België één van de weinige landen ter wereld is waar vastgoed een hogere return oplevert dan een aandelenbelegging.
Lees meer


Xior investeert 48,7 miljoen euro in nieuwe projecten

02 december 2017

Het beursgenoteerde Xior Student Housing investeert 36 miljoen euro in een kantorencomplex in Zaventem en 12,7 miljoen euro in een studentenpand in Leiden, Nederland.
Lees meer


Waar kustvastgoed kopen?

15 mei 2017

Vastgoed aan de kust blijft enorm goed presteren. Knokke-Heist blijft enorm populair, maar ook in het buitenland beginnen sommige streken sterk te groeien.
Lees meer