Je bent hier: Home > Nieuws > Onstabiele fiscaliteit is een kopzorg voor de vastgoedbelegger

Onstabiele fiscaliteit is een kopzorg voor de vastgoedbelegger

Onstabiele fiscaliteit is een kopzorg voor de vastgoedbelegger

19 mei 2017

De typisch Belgische rechtsonzekerheid, waarbij nieuwe regels en belastingen plots uit de lucht komen vallen, zorgen voor argwaan bij de vastgoedinvesteerders.

De Belgische overheid komt steeds geld tekort en moet bij elke begrotingsopmaak op zoek naar nieuwe besparingen of nieuwe inkomsten. Vakbonden en drukkingsgroepen zorgen ervoor dat de overheid amper durft besparen op de werking van zijn eigen apparaat en CD&V wil steevast ook een trofee om zijn linkervleugel tevreden te houden. Om de haverklap worden belastingen verhoogd of worden nieuwe belastingen bedacht en snel in mekaar gebokst, die erg weinig doordacht zijn.

Een voorbeeld van zo'n belastingsgedrocht is de ondertussen al afgeschafte speculatietaks. Deze stond in geen enkel politiek programma maar werd toch in de zomer van 2015 door de onderhandelaars op tafel gelegd. De belasting werd goedgekeurd door de regering, ondanks er geen duidelijkheid was over de praktische modaliteiten. Het was bijvoorbeeld niet duidelijk of de taks ook van toepassing zou zijn op opties of turbo's en traders en beleggers werden dus in het ongewisse gelaten.

Door de werking van politieke onderhandelingen had de regering weinig keuze: zonder CD&V deze trofee te geven zou de partij andere beslissingen blijven blokkeren. Het hoeft niet te verbazen dat deze manier van politiek weinig goede resultaten brengt: iedereen wil scoren bij zijn eigen achterban om stemmen te ronselen, het algemeen belang en een lange termijn strategie wordt hierbij uit het oog verloren.

De speculatietaks bepaalde dat iedereen die aandelen weer verkoopt binnen de 6 maanden een belasting moest betalen van 33% op de winst. Verliezen waren niet aftrekbaar, dus wie 10.000 euro verdiende op aandeel A maar 10.000 euro kwijtspeelde op aandeel B moest toch nog 3.300 euro belasting betalen. Het resultaat was dat de handel in beursgenoteerde aandelen kelderde, waardoor de speculatietaks nooit opbracht wat ervan verwacht werd. Erger nog: door het kelderen van de beurshandel vielen ook de inkomsten van de beurstaks terug, waardoor de regering ferm zijn broek scheurde aan deze ondoordachte maatregel. Ondertussen is de speculatietaks afgeschaft, maar er wordt nog steeds gezocht naar nieuwe en andere belastingen.

Vermogensbelasting

Tijdens de begrotingsonderhandeling van oktober 2016 kwamen de gesprekken weer muurvast te zitten. Kris Peeters van CD&V verliet de onderhandelingstafel en wilde de verlaging van de vennootschapsbelasting niet goedkeuren zonder ook zelf een trofee te krijgen. CD&V kwam op de proppen met een nieuwe vermogensbelasting voor beleggers die ook weer snel in mekaar is gebokst zonder na te denken over alle mogelijke gevolgen. De partij bleef de verlaging van de vennootschapsbelasting blokkeren zolang er geen nieuwe vermogensbelasting zou komen. Om uit deze impasse te komen trok Premier Michel het laken naar zich toe. De onderhandelingen over de vennootschapsbelasting werden stopgezet en de begroting werd dan maar goedgekeurd zonder noemenswaardig nieuw beleid. Het resultaat is dat een dik half jaar later de vennootschapsbelasting nog steeds niet verlaagd is omdat CD&V blijft vasthouden aan hun vermogensbelasting.

Wat met vastgoed?

De vastgoedbelegger volgt uiteraard ook het politieke theater en vreest natuurlijk dat de overheid veel hogere belastingen wil heffen op vastgoed. Net zoals de speculatietaks kan zulk een maatregel plots ingevoerd worden als pasmunt om de vastgelopen onderhandelingen weer op gang te trekken. Dit kan zorgen voor een dramatische daling in de netto return van een vastgoedinvestering, waardoor nieuwe investeringen niet meer interessant zullen blijven. Deze dalende vraag kan op zijn beurt de vastgoedprijzen onder druk zetten waardoor we in een neerwaartse spiraal terecht komen.

Enerzijds zorgt de ultralage rentevoet voor veel interesse in vastgoedinvesteringen, anderzijds zorgt het wispelturige gedrag van onze politici voor veel fiscale onzekerheid. In België weet je maar nooit.


Laatste artikels over Vastgoed

Garagebox: mooi huurrendement, weinig meerwaarde

07 mei 2019

De waarde van een garagebox of parkeerplaats is de voorbije 10 jaren minder snel gestegen dan de inflatie. Maar de huuropbrengsten zijn met 2 tot 4 procent wel aantrekkelijker dan een spaarrekening.
Lees meer


Drukke vastgoedmarkt in eerste trimester

23 april 2019

In het eerste trimester van 2019 werd er in ons een land een absoluut record aan vastgoedtransacties afgesloten. Dat bewijzen de statistieken van de Federatie van het Notariaat.
Lees meer


Care Property Invest rekent op meer huurinkomsten in 2019

25 maart 2019

Care Property Invest, de zorgvastgoedspecialist die hoofdzakelijk aan OCMW's verhuurt, rekent dit boekjaar op 29 miljoen euro huurinkomsten.
Lees meer


Vastgoed werd weer duurder in 2018

26 januari 2019

Uit de notarisbarometer blijkt dat de gemiddelde prijs voor een woonhuis in 2018 gestegen is met zo'n 5%.
Lees meer


Beleg in zorgvastgoed in het Verenigd Koninkrijk

09 januari 2019

Het Belgische bedrijf Aedifica maakte in december bekend dat ze zich op de Britse markt voor zorgvastgoed begeven. Door een overname bezitten ze er momenteel 93 rustoorden die meer dan 5.700 residenten kunnen ontvangen.
Lees meer