Je bent hier: Home > Nieuws > Belgisch vastgoed scoort beter dan aandelen

Belgisch vastgoed scoort beter dan aandelen

Belgisch vastgoed scoort beter dan aandelen

22 februari 2018

Uit een studie van Crédit Suisse blijkt dat België één van de weinige landen ter wereld is waar vastgoed een hogere return oplevert dan een aandelenbelegging.

Crédit Suisse bekeek de rendementen van een belegging in aandelen vanaf het jaar 1900 en vergeleek dit met een belegging in vastgoed.

Wie destijds 1 euro investeerde in een Belgische woning zou vandaag 309 euro bezitten. Wie 1 euro investeerde in aandelen, zou vandaag slechts 23 euro bezitten. De cijfers zijn verrassend omdat investeren in aandelen op lange termijn doorgaans als de meest winstgevende belegging wordt omschreven.

De cijfers tonen vooral aan dat Belgische aandelen ondermaats gepresteerd hebben. Op wereldvlak was een aandelenbelegger alleen slechter af in Oostenrijk en Italië.

Een belegging in Amerikaanse aandelen was bijvoorbeeld veel winstgevender. Een investering van 1 dollar in 1900 zou momenteel maar liefst 1.654 dollar waard zijn. Ook met een portefeuille wereldwijde aandelen werd een mooi rendement gerealiseerd: 1 dollar werd 1.297 dollar.

De behaalde resultaten zijn natuurlijk sterk afhankelijk van de korf van aandelen waarin belegd werd. Zo had de zwaar vertegenwoordigde Belgische industrie bijvoorbeeld hard te lijden onder twee wereldoorlogen. Je kan als aandelenbelegger uiteraard ook kiezen om vooral te investeren in beursgenoteerd vastgoed.


Laatste artikels over Vastgoed

Garagebox: mooi huurrendement, weinig meerwaarde

07 mei 2019

De waarde van een garagebox of parkeerplaats is de voorbije 10 jaren minder snel gestegen dan de inflatie. Maar de huuropbrengsten zijn met 2 tot 4 procent wel aantrekkelijker dan een spaarrekening.
Lees meer


Drukke vastgoedmarkt in eerste trimester

23 april 2019

In het eerste trimester van 2019 werd er in ons een land een absoluut record aan vastgoedtransacties afgesloten. Dat bewijzen de statistieken van de Federatie van het Notariaat.
Lees meer


Care Property Invest rekent op meer huurinkomsten in 2019

25 maart 2019

Care Property Invest, de zorgvastgoedspecialist die hoofdzakelijk aan OCMW's verhuurt, rekent dit boekjaar op 29 miljoen euro huurinkomsten.
Lees meer


Vastgoed werd weer duurder in 2018

26 januari 2019

Uit de notarisbarometer blijkt dat de gemiddelde prijs voor een woonhuis in 2018 gestegen is met zo'n 5%.
Lees meer


Beleg in zorgvastgoed in het Verenigd Koninkrijk

09 januari 2019

Het Belgische bedrijf Aedifica maakte in december bekend dat ze zich op de Britse markt voor zorgvastgoed begeven. Door een overname bezitten ze er momenteel 93 rustoorden die meer dan 5.700 residenten kunnen ontvangen.
Lees meer