Je bent hier: Home > Nieuws > Belgisch vastgoed scoort beter dan aandelen

Belgisch vastgoed scoort beter dan aandelen

Belgisch vastgoed scoort beter dan aandelen

22 februari 2018

Uit een studie van Crédit Suisse blijkt dat België één van de weinige landen ter wereld is waar vastgoed een hogere return oplevert dan een aandelenbelegging.

Crédit Suisse bekeek de rendementen van een belegging in aandelen vanaf het jaar 1900 en vergeleek dit met een belegging in vastgoed.

Wie destijds 1 euro investeerde in een Belgische woning zou vandaag 309 euro bezitten. Wie 1 euro investeerde in aandelen, zou vandaag slechts 23 euro bezitten. De cijfers zijn verrassend omdat investeren in aandelen op lange termijn doorgaans als de meest winstgevende belegging wordt omschreven.

De cijfers tonen vooral aan dat Belgische aandelen ondermaats gepresteerd hebben. Op wereldvlak was een aandelenbelegger alleen slechter af in Oostenrijk en Italië.

Een belegging in Amerikaanse aandelen was bijvoorbeeld veel winstgevender. Een investering van 1 dollar in 1900 zou momenteel maar liefst 1.654 dollar waard zijn. Ook met een portefeuille wereldwijde aandelen werd een mooi rendement gerealiseerd: 1 dollar werd 1.297 dollar.

De behaalde resultaten zijn natuurlijk sterk afhankelijk van de korf van aandelen waarin belegd werd. Zo had de zwaar vertegenwoordigde Belgische industrie bijvoorbeeld hard te lijden onder twee wereldoorlogen. Je kan als aandelenbelegger uiteraard ook kiezen om vooral te investeren in beursgenoteerd vastgoed.


Laatste artikels over Vastgoed

Xior wordt belangrijkste speler op Nederlandse markt voor studentenkamers

30 november 2018

Het Belgische Xior Student Housing is met zijn studentenkamers uitgegroeid tot de grootste aanbieder van Nederland. De vastgoedvennootschap noteert sinds eind 2015 op de beurs van Brussel.
Lees meer


Xior investeert 48,7 miljoen euro in nieuwe projecten

02 december 2017

Het beursgenoteerde Xior Student Housing investeert 36 miljoen euro in een kantorencomplex in Zaventem en 12,7 miljoen euro in een studentenpand in Leiden, Nederland.
Lees meer


Onstabiele fiscaliteit is een kopzorg voor de vastgoedbelegger

19 mei 2017

De typisch Belgische rechtsonzekerheid, waarbij nieuwe regels en belastingen plots uit de lucht komen vallen, zorgen voor argwaan bij de vastgoedinvesteerders.
Lees meer


Waar kustvastgoed kopen?

15 mei 2017

Vastgoed aan de kust blijft enorm goed presteren. Knokke-Heist blijft enorm populair, maar ook in het buitenland beginnen sommige streken sterk te groeien.
Lees meer