Je bent hier: Home > Nieuws > Accordeon lening steeds populairder

Accordeon lening steeds populairder

Accordeon lening steeds populairder

02 januari 2019

Door de populariteit van hypothecaire leningen met een variabele rentevoet winnen de zogenaamde accordeonleningen ook aan belang. Bij deze lening blijft de maandaflossing steeds gelijk maar wordt de looptijd verlengd als de rentevoet stijgt.

Woonkredieten met een variabele rentevoet worden steeds populairder. Vroeger werden deze leningen amper genomen, maar tegenwoordig kiezen meer en meer mensen voor een variabele rentevoet.

Bij de keuze tussen de vaste of variabele rentevoet is er een belangrijk gegeven om rekening mee te houden: een variabele rentevoet mag wettelijk gezien maximaal verdubbelen. Wie nu een lening afsluit met een variabele rentevoet van 1% zal deze maximaal zien verdubbelen tot 2%. Deze maximale rentevoet verschilt soms niet zo sterk van het tarief dat op een lening met vaste rentevoet wordt aangerekend. Het enige nadeel is dat je geen zekerheid hebt over het bedrag dat je maandelijks zal moeten afbetalen, dit kan afhankelijk van de gekozen formule bijvoorbeeld jaarlijks of driejaarlijks worden aangepast.

Wat een variabele rentevoet aantrekkelijker maakt is het lagere bedrag dat je bij de start van de lening maandelijks moet aflossen. Je begint namelijk af te lossen tegen een lagere rentevoet en lost bijvoorbeeld 700 euro per maand af. Een gelijkaardig bedrag lenen met een vaste rentevoet zou bijvoorbeeld een maandaflossing van 775 euro betekenen. In het eerste jaar kan zo al 900 euro uitgespaard worden.

Als de rente echter begint te stijgen, dan kan de maandaflossing van het hypothecair krediet met variabele rentevoet bijvoorbeeld oplopen tot 830 euro. Ontleners moeten dus een hypotheek simulatie maken en bestuderen voor elk mogelijk scenario. Ze moeten goed overwegen of ze het bedrag gekoppeld aan de maximale rentevoet wel kunnen ophoesten in de toekomst.

Accordeonformule

Voor mensen die graag zekerheid hebben over het bedrag dat ze maandelijks aflossen werd daarom de accordeonlening bedacht. Als de rentevoet stijgt wordt de maandaflossing niet aangepast, maar wordt wel de termijn van de lening verlengd. Wie leent op 20 jaar kan de aflossingstermijn zo bijvoorbeeld zien stijgen tot 22 jaar.

Het voordeel van deze formule is dat je altijd zekerheid hebt over het bedrag van de maandelijkse aflossing. Dat maakt het plannen van je uitgaven of investeringen uiteraard veel makkelijker.

Het nadeel is dat de totale rentelast over de gehele looptijd van de lening gevoelig hoger kan liggen dan wat je zou betalen met een vaste rentevoet. Anderzijds zal je ook langer gebruik kunnen maken van het fiscale voordeel omdat je langer rente moet aflossen. En het geld dat je maandelijks uitspaart zou je dan weer kunnen gebruiken om te beleggen, waardoor je hier een mooi rendement op zou kunnen realiseren. Hierdoor zou het verschil met een lening met vaste rentevoet ook overbrugd kunnen worden.


Laatste artikels over Leningen

Rente blijft nog langer extreem laag voor lenen en sparen

13 maart 2019

Door de vertragende economie zal de Europese Centrale Bank de nulrente aanhouden tot in 2020, wat een impact heeft op de rente op spaarboekjes en woonkredieten.
Lees meer


Kredieten: minder wanbetalers in 2018

21 februari 2019

Vorig jaar daalde het aantal openstaande betalingsachterstanden voor het tweede jaar op rij. Dat blijkt uit cijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren van de Nationale Bank.
Lees meer


Woonkredieten worden te soepel toegekend

15 februari 2019

De Nationale Bank waarschuwt in haar jaarlijkse analyse voor te goedkope en te grote hypotheekleningen. In 2018 werden daarom reeds extra kapitaalbuffers opgelegd aan de banken, maar voorlopig zonder resultaat.
Lees meer


'Hypothecair krediet mag niet samen met verzekeringen verkocht worden'

12 februari 2019

In aanloop naar de federale verkiezingen van 26 mei 2019 heeft de Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen politieke prioriteiten op tafel gelegd.
Lees meer


Online woonkrediet binnen de 10 minuten

31 januari 2019

KBC heeft de afgelopen 2 maanden aan gemiddeld 7 klanten per dag instant kredietzekerheid gegeven. Bij een online aanvraag wordt meteen een gepersonaliseerd tarief geboden.
Lees meer