Je bent hier: Home > Nieuws > AI helpt om verzekeringsfraude op te sporen

AI helpt om verzekeringsfraude op te sporen

AI helpt om verzekeringsfraude op te sporen

22 januari 2019

P&V maakt gebruik van artificiële intelligentie of machine learning om sneller verzekeringsfraude op te sporen. Het heeft daarom recent een samenwerking opgestart met Shift Technology.

Shift Technology levert de oplossing FORCE dat snel mogelijke fraude bij de schadeaangifte van bijvoorbeeld een autoverzekering kan opsporen. "We wilden een oplossing die gebruik maakt van artificiële intelligentie, die reeds beschikt over veel data en ervaring in de verzekeringsindustrie", zegt Pierre Creuven, de directeur van het claims department bij P&V.

In een later stadium zal er ook getracht worden om eventuele fraude bij het aanvragen van verzekeringen op te sporen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over belangrijke informatie die door de aanvrager verzwegen wordt om een lagere premie te kunnen strikken.

Volgens Assuralia kost dergelijke verzekeringsfraude maar liefst 150 euro per jaar aan een gemiddeld Belgisch gezin. We betalen met zijn allen dus hogere premies omdat de verzekeraars jaarlijks miljoenen euro's verliezen door deze fraude.

Wie betrapt wordt op fraude kan strafrechterlijk vervolgd worden en zelfs een gevangenisstraf krijgen. Een verzekeraar proberen op te lichten kan ook ontaarden in boetes en werkstraffen.


Laatste artikels over Verzekeren

Drie tips om te besparen op jouw autoverzekering

06 februari 2019

Heel wat mensen betalen jaarlijks heel braaf de premie van hun autoverzekering, maar beseffen niet dat ze eigenlijk te veel betalen. 
Lees meer


Goedkopere autoverzekering door te verhuizen

10 januari 2019

Ekeren telt 5.000 nieuwe inwoners die allemaal een goedkopere autoverzekering krijgen simpelweg omdat hun postcode gewijzigd is.
Lees meer


Woonplaats belangrijke factor in prijs autoverzekering

12 november 2018

Waar je woont is een doorslaggevende factor in de prijs die je betaalt voor een autoverzekering. Mensen die in een drukke stad wonen betalen zo al snel 30% meer dan mensen die op het platteland wonen.
Lees meer


Zijn winterbanden verplicht in België?

24 oktober 2018

In België zijn winterbanden wettelijk gezien niet verplicht. Zelfs voor jouw verzekeraar zijn ze niet nodig, ook niet als je een omniumverzekering hebt.
Lees meer