Je bent hier: Home > Nieuws > NewB wacht op officiële banklicentie

NewB wacht op officiële banklicentie

NewB wacht op officiële banklicentie

02 februari 2019

De coöperatieve bank NewB heeft nu officeel een aanvraag ingediend om een bank te kunnen worden. De regulator zal binnen de 12 maanden laten weten of de aanvraag wordt goedgekeurd.

NewB zag het levenslicht na de financiële crisis. In 2011 probeerde het middenveld op deze manier een nieuwe coöperatieve bank te lanceren en werden tienduizenden particulieren warm gemaakt om te investeren. Haast 8 jaren later is de bank nog niet opgestart, alhoewel de officiële aanvraag nu wel werd ingediend.

Al het opgehaalde geld werd ondertussen grotendeels opgesoupeerd. NewB houdt zich momenteel wel bezig met enkele activiteiten waarvoor geen banklicentie nodig is, zoals de verkoop van prepaid kredietkaarten. Ze treedt ook op als verzekeringstussenpersoon voor Monceau Générale Assurances en probeert zo autoverzekeringen te slijten. Voorlopig nog zonder veel succes.

Om een echte bank te kunnen worden is extra geld nodig en NewB roept de coöperanten op om nieuwe leden aan te brengen. De oproep wordt ondersteund door 89 organisaties uit het middenveld, zoals bijvoorbeeld 11.11.11 en Bond Beter Leefmilieu. 

Coöperatieve aandelen worden verkocht tegen 20 euro per stuk en als dit allemaal lukt zal de bank in 2020 van start kunnen gaan. Ze zal zich in eerste instantie bezig houden met zichtrekeningen, spaarrekeningen en kortetermijnleningen om voornamelijk de energietransitie te financieren. NewB wil op deze manier ethisch bankieren. Opgehaalde spaarcenten zullen bijvoorbeeld geïnvesteerd worden in duurzame initiatieven.


Laatste artikels over Bankieren

Vier nieuwe spelers in zee met Apple Pay

21 februari 2019

Apple Pay zal weldra ondersteund worden door nog eens vier kleinere en vooral digitale banken.
Lees meer


Bancontact en Payconiq voortaan in één app

24 januari 2019

De zeer handige smartphone apps van Bancontact en Payconiq worden samengevoegd tot één nieuwe app: Payconiq by Bancontact.
Lees meer


Bankswitching beleeft recordjaar

18 januari 2019

De bankoverstapdienst Bankswitching heeft in 2018 haast 70.000 mensen geholpen, een opvallende stijging tegenover de voorbije jaren.
Lees meer


Apple Pay nu ook mogelijk in België

29 november 2018

Gisteren werd Apple Pay gelanceerd voor de klanten van BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello Bank. Andere banken zullen op termijn volgen.
Lees meer