Je bent hier: Home > Nieuws > NewB wacht op officiële banklicentie

NewB wacht op officiële banklicentie

NewB wacht op officiële banklicentie

02 februari 2019

De coöperatieve bank NewB heeft nu officeel een aanvraag ingediend om een bank te kunnen worden. De regulator zal binnen de 12 maanden laten weten of de aanvraag wordt goedgekeurd.

NewB zag het levenslicht na de financiële crisis. In 2011 probeerde het middenveld op deze manier een nieuwe coöperatieve bank te lanceren en werden tienduizenden particulieren warm gemaakt om te investeren. Haast 8 jaren later is de bank nog niet opgestart, alhoewel de officiële aanvraag nu wel werd ingediend.

Al het opgehaalde geld werd ondertussen grotendeels opgesoupeerd. NewB houdt zich momenteel wel bezig met enkele activiteiten waarvoor geen banklicentie nodig is, zoals de verkoop van prepaid kredietkaarten. Ze treedt ook op als verzekeringstussenpersoon voor Monceau Générale Assurances en probeert zo autoverzekeringen te slijten. Voorlopig nog zonder veel succes.

Om een echte bank te kunnen worden is extra geld nodig en NewB roept de coöperanten op om nieuwe leden aan te brengen. De oproep wordt ondersteund door 89 organisaties uit het middenveld, zoals bijvoorbeeld 11.11.11 en Bond Beter Leefmilieu. 

Coöperatieve aandelen worden verkocht tegen 20 euro per stuk en als dit allemaal lukt zal de bank in 2020 van start kunnen gaan. Ze zal zich in eerste instantie bezig houden met zichtrekeningen, spaarrekeningen en kortetermijnleningen om voornamelijk de energietransitie te financieren. NewB wil op deze manier ethisch bankieren. Opgehaalde spaarcenten zullen bijvoorbeeld geïnvesteerd worden in duurzame initiatieven.


Laatste artikels over Bankieren

Zichtrekening opnieuw duurder

25 juni 2019

De gemiddelde prijs voor een zichtrekening steeg het afgelopen jaar met zo'n 2,2%. Dat blijkt een onderzoek van het  Prijzenobservatorium van de federale overheidsdienst Economie.
Lees meer


Alleen ezels lenen hun bankkaart uit

10 juni 2019

Jongeren lopen soms in de val om hun bankkaart uit te lenen aan een onbekende, in ruil voor wat extra zakgeld. Wat ze niet beseffen is dat hun rekening op die manier gebruikt wordt om crimineel geld te verplaatsen.
Lees meer


Phishing: let op voor oplichting via internetbankieren

14 maart 2019

Het aantal fraudegevallen van phishing blijft stijgen. Paswoorden of andere bankgegevens worden van nietsvermoedende surfers op slinkse wijze ontfutseld.
Lees meer


Instantoverschrijvingen eindelijk gelanceerd

09 maart 2019

Flitsbetalingen maken het mogelijk om 24/24 en 7/7 onmiddellijk geld over te schrijven naar een andere bankrekening. Na enkele seconden staat het geld al op de andere rekening.
Lees meer


4 op de 5 Belgen gebruiken mobiele bankapps

27 februari 2019

Uit een studie van iVOX bij 1.000 Belgen blijkt dat 4 op de 5 gebruik maakt van één of meerdere mobiele bankapps. Bovendien worden deze apps verschillende keren per week gebruikt.
Lees meer