Je bent hier: Home > Nieuws > Vergeet vrijstelling voor dividenden niet aan te vragen

Vergeet vrijstelling voor dividenden niet aan te vragen

Vergeet vrijstelling voor dividenden niet aan te vragen

04 februari 2019

Op de eerste schijf van 640 euro aan dividenden is geen roerende voorheffing verschuldigd. Dit geld moet je zelf terug vragen via je belastingaangifte.

Door het zogenaamde zomerakkoord kwamen er enkele nieuwe regels die een impact zullen hebben op de belastingen die je moet betalen. Zo werd de vrijsteling op de inkomsten van spaarboekjes flink verlaagd. Deze inkomsten waren vroeger vrijgesteld tot 1.880 euro, maar sinds vorig jaar is de vrijstelling nog slechts 960 euro. Voor dit kalenderjaar is de vrijstelling opgetrokken tot 980 euro. Op het bedrag boven deze grens is 15% roerende voorheffing verschuldigd.

Om de mensen aan te zetten om hun spaarcenten te beleggen werd daarom ook de eerste schijf van 640 euro aan dividenden vrijgesteld van belasting. Maar bij de uitbetaling van dividenden zal de bank automatisch de roerende voorheffing inhouden en doorstorten aan de staat. Daarom moet je deze vrijstelling zelf aanvragen via jouw belastingaangifte. Gezien de roerende voorheffing op dividenden maar liefst 30% bedraagt, kan je op deze manier 192 euro belasting recupereren.

Om te bewijzen dat je deze roerende voorheffing betaald hebt bewaar je best de uittreksels van jouw bank, telkens als je een dividend ontvangen hebt. Het is namelijk niet zeker of jouw bank een overzicht of een attest gaat afleveren dat bewijst hoeveel belasting ze voor jou ingehouden hebben. Met de gewone uittreksels kan je bewijzen hoeveel roerende voorheffing er werd ingehouden en op deze manier kan je dus geld terug vorderen. Je kan ook altijd via online banking opzoeken welke dividenden je allemaal ontvangen hebt in 2018. Het is misschien even wat lastig opzoek- en klasseerwerk, maar de 192 euro die je kan terugvorderen is toch een mooie beloning. Deze documenten bewaar je dan zodat je ze kan voorleggen bij een eventuele controle.

Welke codes invullen op de belastingaangifte?

De belastingvrijstelling van dividenden is gesitueerd in vak VII van de aangifte. Je moet zelf invullen hoeveel roerende voorheffing je onterecht betaald hebt. Dat kan in de nieuwe rubriek A1b van vak VII. Heb je netto minstens 448 euro aan dividenden ontvangen (640 euro minus de 30% roerende voorheffing van 192 euro), dan kan je het bedrag 192 invullen in de code 1437 of 2437.

Voordeel stijgt verder in 2019

Voor de dividenden die je in 2019 ontvangt wordt de vrijstelling trouwens opgetrokken naar 800 euro, waardoor je 240 euro aan belastingen zal kunnen recupereren. Het is dus zeker interessant om in veilige dividendaandelen te beleggen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de gereglementeerde vastgoedvennootschappen. Deze aandelen noteren op de beurs en halen hun inkomsten uit het verhuren van vastgoed zoals kantoren, winkels of rusthuizen. Om de transactiekosten van het aankopen van aandelen tot een minimum te beperken kan je best eerst brokers vergelijken.


Laatste artikels over Belastingen

Wat als je de personenbelasting niet kan betalen?

17 juni 2019

In 2018 kregen 190.668 mensen een afbetalingsplan van de fiscus, ruim 50.000 meer dan een jaar voorheen. Dat rapporteerde De Tijd.
Lees meer


Weer meer codes op belastingaangifte

09 april 2019

De belastingaangifte telt dit jaar 829 codes, 6 meer dan vorig jaar. Er zijn tientallen nieuwe codes, maar tegelijk werden er ook heel wat oude codes geschrapt.
Lees meer


Tax-on-web plat op laatste dag aangifte

13 juli 2018

Gisteren was de laatste dag voor de elektronische belastingaangifte. Net op dat cruciale moment ging de website Tax-on-web plat. De deadline wordt daarom uitgesteld tot 15 juli.
Lees meer


Deadline belastingaangifte nadert

27 juni 2018

Wie zijn belastingsaangifte op papier indient, moet zich haasten. De deadline van 29 juni nadert en op dat moment moet de administratie in bezit zijn van jouw aangifte. 
Lees meer