Je bent hier: Home > Nieuws > Vergeet vrijstelling voor dividenden niet aan te vragen

Vergeet vrijstelling voor dividenden niet aan te vragen

Vergeet vrijstelling voor dividenden niet aan te vragen

04 februari 2019

Op de eerste schijf van 640 euro aan dividenden is geen roerende voorheffing verschuldigd. Dit geld moet je zelf terug vragen via je belastingaangifte.

Door het zogenaamde zomerakkoord kwamen er enkele nieuwe regels die een impact zullen hebben op de belastingen die je moet betalen. Zo werd de vrijsteling op de inkomsten van spaarboekjes flink verlaagd. Deze inkomsten waren vroeger vrijgesteld tot 1.880 euro, maar sinds vorig jaar is de vrijstelling nog slechts 960 euro. Voor dit kalenderjaar is de vrijstelling opgetrokken tot 980 euro. Op het bedrag boven deze grens is 15% roerende voorheffing verschuldigd.

Om de mensen aan te zetten om hun spaarcenten te beleggen werd daarom ook de eerste schijf van 640 euro aan dividenden vrijgesteld van belasting. Maar bij de uitbetaling van dividenden zal de bank automatisch de roerende voorheffing inhouden en doorstorten aan de staat. Daarom moet je deze vrijstelling zelf aanvragen via jouw belastingaangifte. Gezien de roerende voorheffing op dividenden maar liefst 30% bedraagt, kan je op deze manier 192 euro belasting recupereren.

Voor de dividenden die je in 2019 ontvangt wordt de vrijstelling opgetrokken naar 800 euro. Het is dus zeker interessant om in veilige dividendaandelen te beleggen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de gereglementeerde vastgoedvennootschappen. Deze aandelen noteren op de beurs en halen hun inkomsten uit het verhuren van vastgoed zoals kantoren, winkels of rusthuizen. Om de transactiekosten van het aankopen van aandelen tot een minimum te beperken kan je best eerst brokers vergelijken.


Laatste artikels over Belastingen

Tax-on-web plat op laatste dag aangifte

13 juli 2018

Gisteren was de laatste dag voor de elektronische belastingaangifte. Net op dat cruciale moment ging de website Tax-on-web plat. De deadline wordt daarom uitgesteld tot 15 juli.
Lees meer


Deadline belastingaangifte nadert

27 juni 2018

Wie zijn belastingsaangifte op papier indient, moet zich haasten. De deadline van 29 juni nadert en op dat moment moet de administratie in bezit zijn van jouw aangifte. 
Lees meer