Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Vergeet vrijstelling voor dividenden niet aan te vragen

Vergeet vrijstelling voor dividenden niet aan te vragen

Vergeet vrijstelling voor dividenden niet aan te vragen

04 februari 2019 - door Redactie

Op de eerste schijf van 640 euro aan dividenden is geen roerende voorheffing verschuldigd. Dit geld moet je zelf terug vragen via je belastingaangifte.

Door het zogenaamde zomerakkoord kwamen er enkele nieuwe regels die een impact zullen hebben op de belastingen die je moet betalen. Zo werd de vrijsteling op de inkomsten van spaarboekjes flink verlaagd. Deze inkomsten waren vroeger vrijgesteld tot 1.880 euro, maar sinds vorig jaar is de vrijstelling nog slechts 960 euro. Voor dit kalenderjaar is de vrijstelling opgetrokken tot 980 euro. Op het bedrag boven deze grens is 15% roerende voorheffing verschuldigd.

Om de mensen aan te zetten om hun spaarcenten te beleggen werd daarom ook de eerste schijf van 640 euro aan dividenden vrijgesteld van belasting. Maar bij de uitbetaling van dividenden zal de bank automatisch de roerende voorheffing inhouden en doorstorten aan de staat. Daarom moet je deze vrijstelling zelf aanvragen via jouw belastingaangifte. Gezien de roerende voorheffing op dividenden maar liefst 30% bedraagt, kan je op deze manier 192 euro belasting recupereren.

Om te bewijzen dat je deze roerende voorheffing betaald hebt bewaar je best de uittreksels van jouw bank, telkens als je een dividend ontvangen hebt. Het is namelijk niet zeker of jouw bank een overzicht of een attest gaat afleveren dat bewijst hoeveel belasting ze voor jou ingehouden hebben. Met de gewone uittreksels kan je bewijzen hoeveel roerende voorheffing er werd ingehouden en op deze manier kan je dus geld terug vorderen. Je kan ook altijd via online banking opzoeken welke dividenden je allemaal ontvangen hebt in 2018. Het is misschien even wat lastig opzoek- en klasseerwerk, maar de 192 euro die je kan terugvorderen is toch een mooie beloning. Deze documenten bewaar je dan zodat je ze kan voorleggen bij een eventuele controle.

Welke codes invullen op de belastingaangifte?

De belastingvrijstelling van dividenden is gesitueerd in vak VII van de aangifte. Je moet zelf invullen hoeveel roerende voorheffing je onterecht betaald hebt. Dat kan in de nieuwe rubriek A1b van vak VII. Heb je netto minstens 448 euro aan dividenden ontvangen (640 euro minus de 30% roerende voorheffing van 192 euro), dan kan je het bedrag 192 invullen in de code 1437 of 2437.

Voordeel stijgt verder in 2019 en 2020

Voor de dividenden die je in 2019 ontvangt wordt de vrijstelling trouwens opgetrokken naar 800 euro, waardoor je 240 euro aan belastingen zal kunnen recupereren. In 2020 was ook een stijging voorzien, maar het bedrag wordt in 2020 en 2021 bevroren op 800 euro.

Het blijft zeker interessant om in veilige dividendaandelen te beleggen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de gereglementeerde vastgoedvennootschappen. Deze aandelen noteren op de beurs en halen hun inkomsten uit het verhuren van vastgoed zoals kantoren, winkels of rusthuizen. Om de transactiekosten van het aankopen van aandelen tot een minimum te beperken kan je best eerst brokers vergelijken.


Laatste artikels over Belastingen

Duizenden Vlamingen betalen onroerende voorheffing te laat

06 november 2022

Meer dan 200.000 Vlamingen hebben het aanslagbiljet van de onroerende voorheffing over het hoofd gezien.
Lees meer


Meer betalingsuitstel voor belastingen

01 november 2022

De hoge inflatie en dure energie maken het niet makkelijk voor gezinnen en bedrijven. De regering staat daarom meer betalingsuitstel toe.
Lees meer


Regering verhoogt ongemerkt belastingen

20 oktober 2022

De federale regering haalt meer belastinginkomsten binnen door de niet-indexering van de belastingschalen.
Lees meer


Werken met een lokale boekhouder: wat zijn de voordelen?

26 april 2022

Boekhouders hebben ongetwijfeld een beetje een onterecht suffe reputatie. Het feit dat ze niet altijd de meest populaire professionals zijn, komt allicht door een verkeerd begrip van wat hun rol is en wat ze voor jouw bedrijf kunnen betekenen.
Lees meer


Documenten opbergen? Zo vind je ze gemakkelijk terug!

25 augustus 2021

Documenten laten rondslingeren is nooit een goed idee. De kans dat je daardoor op een zeker ogenblik één of meerdere documenten verliest is namelijk ongelofelijk groot.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be









ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.