Je bent hier: Home > Nieuws > 'Hypothecair krediet mag niet samen met verzekeringen verkocht worden'

'Hypothecair krediet mag niet samen met verzekeringen verkocht worden'

'Hypothecair krediet mag niet samen met verzekeringen verkocht worden'

12 februari 2019

In aanloop naar de federale verkiezingen van 26 mei 2019 heeft de Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen politieke prioriteiten op tafel gelegd.

Er wordt momenteel hard gewerkt aan de partijprogramma's en de FVF wil hierop wegen met de publicatie van een Politiek Memorandum. Hierin worden 9 onderwerpen belicht die belangrijk zijn om het uitoefenen van hun beroep mogelijk te maken.

Een opvallende eis is het stopzetten van de gebundelde verkoop van hypothecaire kredieten en verzekeringen. Heel wat marktspelers doen een gebundeld aanbod aan de klant, waarbij een woonkrediet samen verkocht wordt met bijvoorbeeld een schuldsaldoverzekering of een brandverzekering. De klant krijgt in dat geval een aantrekkelijke rentekorting en dat zint de makelaars niet.

"De rentekorting wordt als een magneet gebruikt om klanten 20 tot 30 jaren aan zich te binden voor de verzekeringen", klinkt het. "De klant wordt gedwongen om de verzekeringen gedurende de hele looptijd van het krediet aan te houden, anders krijgt hij een hogere rentevoet."

Volgens de FVF worden op deze manier de rechten van de consument uitgehold. "De verzekeraar kan jaarlijks zijn premie verhogen, maar de consument kan niet opzeggen of hij is de rentekorting kwijt. Daarom is overstappen naar een andere verzekeraar ook geen optie", licht het memorandum toe.

FVF pleit ervoor dat de consument makkelijker uit de formule kan stappen, zonder dat de rentekorting als wurgstrik gebruikt wordt. In andere landen zoals Frankrijk is dat momenteel al het geval. Daar mag de consument vrij overstappen als hij een andere verzekeraar heeft gevonden die tegen dezelfde voorwaarden wil verzekeren.


Laatste artikels over Leningen

Lenen met een negatieve rentevoet

08 juli 2019

De Belgische tienjaarsrente is onder de nul procent gezakt. Dit betekent dat de Belgische overheid vandaag helemaal gratis geld kan lenen. Maar kan dat ook voor particulieren?
Lees meer


Duizenden euro's besparen door het oversluiten van een lening

19 juni 2019

Heb je in het verleden meerdere leningen afgesloten waarover je nu veel kosten betaalt? Door het samenvoegen van verschillende afgesloten leningen ben je weer in het bezit van een enkele lening met een gunstig rentetarief en een voordelige looptijd.
Lees meer


Rente blijft nog langer extreem laag voor lenen en sparen

13 maart 2019

Door de vertragende economie zal de Europese Centrale Bank de nulrente aanhouden tot in 2020, wat een impact heeft op de rente op spaarboekjes en woonkredieten.
Lees meer


Kredieten: minder wanbetalers in 2018

21 februari 2019

Vorig jaar daalde het aantal openstaande betalingsachterstanden voor het tweede jaar op rij. Dat blijkt uit cijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren van de Nationale Bank.
Lees meer


Woonkredieten worden te soepel toegekend

15 februari 2019

De Nationale Bank waarschuwt in haar jaarlijkse analyse voor te goedkope en te grote hypotheekleningen. In 2018 werden daarom reeds extra kapitaalbuffers opgelegd aan de banken, maar voorlopig zonder resultaat.
Lees meer