Je bent hier: Home > Nieuws > Woonkredieten worden te soepel toegekend

Woonkredieten worden te soepel toegekend

Woonkredieten worden te soepel toegekend

15 februari 2019

De Nationale Bank waarschuwt in haar jaarlijkse analyse voor te goedkope en te grote hypotheekleningen. In 2018 werden daarom reeds extra kapitaalbuffers opgelegd aan de banken, maar voorlopig zonder resultaat.

Ondanks de hogere buffers zijn banken niet voorzichtiger geworden in het toestaan van woonkredieten. Er worden bijvoorbeeld teveel woonkredieten toegekend die meer dan 90% van de prijs van de woning vertegenwoordigen. Daarnaast zorgt de moordende concurrentie ervoor dat banken zich tevreden stellen met erg lage winstmarges op deze woonkredieten. De Nationale Bank vreest dat hierin de kiemen kunnen liggen van een nieuwe bankencrisis.

Als bij een economische recessie weer meer mensen hun job verliezen, dan bestaat de kans dat ze hun hypothecaire lening niet langer kunnen afbetalen. In sommige gevallen kan dit leiden tot een gedwongen verkoop van de woning. Als op dat moment ook de prijzen op de vastgoedmarkt onder druk staan, dan kan het zijn dat de bank het volledige bedrag van de lening niet kan recupereren. Als zulke dossiers vaak zouden voorkomen, dan kunnen de banken aankijken tegen potentieel grote verliezen.

Vandaag te soepel woonkrediet verlenen kan de banken dus kwetsbaar maken in de toekomst. Ook Karel Van Eetvelt, CEO van de bankenfederatie Febelfin, vindt dat bijkomende maatregelen nodig zijn. "Het aantal risicovolle leningen blijft toenemen en de marges op deze leningen zijn bijna onbestaande", zei van Eetvelt in De Ochtend op Radio 1. "De banken beseffen dat dit een risico is, maar de sterke concurrentie in ons land zorgt ervoor dat banken zich door mekaar laten opjagen. Ze verlagen hun marges om klanten te kunnen behouden."

Volgens Van Eetvelt werkt op dit vlak de zelfregulering niet voldoende en moet de Nationale Bank duidelijke en strenge voorwaarden opstellen voor het toekennen van leningen. "Dat is nog niet gelukt, vooral onder politieke druk. Je maakt het dan veel moeilijker voor mensen met lagere inkomens om zelf een woning te gaan aanschaffen. Voor een politicus is het moeilijk om tegen een deel van de bevolking te zeggen dat het niet verantwoord is dat ze een lening gaan afsluiten", stelt Van Eetvelt.


Laatste artikels over Leningen

Banken vragen EPC bij hypotheekleningen

02 maart 2021

Sinds begin dit jaar moeten banken het energieprestatiecertificaat van een woning opvragen bij het toekennen van een hypothecaire lening.
Lees meer


Alles wat je moet weten over geld lenen

19 februari 2021

Soms gaan dingen niet zoals je verwacht. Je hebt ineens een nieuwe auto nodig of je bent toe aan een nieuwe machine, of misschien aan een nieuwe e-bike. Maar heb je hiervoor wel genoeg gespaard? Of wil je lenen?
Lees meer


Autoleningen voortaan mogelijk op zoekertjeswebsite Vroom

26 januari 2021

Vroom, een zoekertjeswebsite voor auto's, helpt geïnteresseerde kopers nu ook in de zoektocht naar een geschikte lening.
Lees meer


Steeds meer fietsleningen in België

05 januari 2021

De coronacrisis heeft nog een extra turbo gezet op de vraag naar elektrische fietsen. Hierdoor sluiten banken ook steeds meer fietsleningen af.
Lees meer


Een persoonlijke lening afsluiten? Zo werkt het!

19 december 2020

Lenen bij de bank kan om grofweg vier verschillende leenmotieven.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be









Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken