Je bent hier: Home > Nieuws > Woonkredieten worden te soepel toegekend

Woonkredieten worden te soepel toegekend

Woonkredieten worden te soepel toegekend

15 februari 2019

De Nationale Bank waarschuwt in haar jaarlijkse analyse voor te goedkope en te grote hypotheekleningen. In 2018 werden daarom reeds extra kapitaalbuffers opgelegd aan de banken, maar voorlopig zonder resultaat.

Ondanks de hogere buffers zijn banken niet voorzichtiger geworden in het toestaan van woonkredieten. Er worden bijvoorbeeld teveel woonkredieten toegekend die meer dan 90% van de prijs van de woning vertegenwoordigen. Daarnaast zorgt de moordende concurrentie ervoor dat banken zich tevreden stellen met erg lage winstmarges op deze woonkredieten. De Nationale Bank vreest dat hierin de kiemen kunnen liggen van een nieuwe bankencrisis.

Als bij een economische recessie weer meer mensen hun job verliezen, dan bestaat de kans dat ze hun hypothecaire lening niet langer kunnen afbetalen. In sommige gevallen kan dit leiden tot een gedwongen verkoop van de woning. Als op dat moment ook de prijzen op de vastgoedmarkt onder druk staan, dan kan het zijn dat de bank het volledige bedrag van de lening niet kan recupereren. Als zulke dossiers vaak zouden voorkomen, dan kunnen de banken aankijken tegen potentieel grote verliezen.

Vandaag te soepel woonkrediet verlenen kan de banken dus kwetsbaar maken in de toekomst. Ook Karel Van Eetvelt, CEO van de bankenfederatie Febelfin, vindt dat bijkomende maatregelen nodig zijn. "Het aantal risicovolle leningen blijft toenemen en de marges op deze leningen zijn bijna onbestaande", zei van Eetvelt in De Ochtend op Radio 1. "De banken beseffen dat dit een risico is, maar de sterke concurrentie in ons land zorgt ervoor dat banken zich door mekaar laten opjagen. Ze verlagen hun marges om klanten te kunnen behouden."

Volgens Van Eetvelt werkt op dit vlak de zelfregulering niet voldoende en moet de Nationale Bank duidelijke en strenge voorwaarden opstellen voor het toekennen van leningen. "Dat is nog niet gelukt, vooral onder politieke druk. Je maakt het dan veel moeilijker voor mensen met lagere inkomens om zelf een woning te gaan aanschaffen. Voor een politicus is het moeilijk om tegen een deel van de bevolking te zeggen dat het niet verantwoord is dat ze een lening gaan afsluiten", stelt Van Eetvelt.


Laatste artikels over Leningen

Hypothecair krediet herfinancieren blijft populair

23 januari 2020

Uit de jaarcijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren blijkt dat één op de vier nieuwe hypotheekleningen eigenlijk een herfinanciering is.
Lees meer


Massaal veel woonleningen afgesloten in oktober

07 november 2019

In oktober werden er 61% meer woonkredieten afgesloten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral het afschaffen van de woonbonus zet mensen ertoe aan om op dit moment te lenen.
Lees meer


Verkoop elektrische fietsen schiet de hoogte in

19 september 2019

Door de populariteit van de elektrische fietsen is er steeds meer vraag naar fietsverzekeringen en fietsleningen.
Lees meer


Nationale Bank grijpt in: woonkredieten worden te vlot toegekend

06 september 2019

De Nationale Bank gaat bijkomende regels uitvaardigen om banken te dwingen om strenger te worden bij het toekennen van hypothecaire leningen.
Lees meer


Wordt de woonbonus afgeschaft?

19 augustus 2019

In de ontwerpnota voor de nieuwe Vlaamse Regering is er sprake van het afschaffen van de woonbonus. Lenen voor een eigen woning zal dan niet meer voor een fiscaal voordeel zorgen.
Lees meer