Je bent hier: Home > Nieuws > Instantoverschrijvingen eindelijk gelanceerd

Instantoverschrijvingen eindelijk gelanceerd

Instantoverschrijvingen eindelijk gelanceerd

09 maart 2019

Flitsbetalingen maken het mogelijk om 24/24 en 7/7 onmiddellijk geld over te schrijven naar een andere bankrekening. Na enkele seconden staat het geld al op de andere rekening.

Een overschrijving tussen twee verschillende banken kan momenteel nog enkele kalenderdagen in beslag nemen, zeker als het weekend of een feestdag in aankomst is. Het is een bron van ergernis voor mensen of bedrijven die geld moeten ontvangen op hun zichtrekening. Denk maar aan een verhuurder van vastgoed waarbij de huurder zegt dat hij de overschrijving van het achterstallige huurgeld net heeft uitgevoerd. De verhuurder zal pas binnen enkele dagen met zekerheid weten of de huurder de waarheid heeft gesproken.

Het traditionele systeem van overschrijvingen verloopt via Target 2 en werkt alleen op de werkdagen van de ECB. Op deze manier worden de geldstromen tussen de verschillende banken netjes opgevolgd en worden overschrijvingen afgewerkt. Helaas neemt de afwikkeling van zulke transacties wel enige tijd in beslag.

Om instantbetalingen mogelijk te maken moeten banken de transacties van hun klanten voorfinancieren. Ze doen dit door bij de nationale bank een rekening te openen waarop fondsen gestort worden. Deze fondsen kunnen vervolgens gebruikt worden om onmiddellijk geld over te maken naar een andere aangesloten bank. Op deze manier moet niet gewacht worden op de afwikkeling van de transacties via de ECB. 

Omdat de banken deze flitsbetalingen zelf voorfinancieren is de kans groot dat ze hiervoor een kost zullen aanrekenen. Belfius heeft al aangegeven dat het 1,25 euro per overschrijving zal aanrekenen. ING maakt het systeem gratis voor particuliere klanten maar zal 5 euro aanrekenen aan de zakelijke klanten.

Met de instant payments hopen de banken een eigen antwoord te geven op de razendsnelle evoluties binnen de fintech wereld. Denk maar aan blockchain startups die het mogelijk maken om cryptocurrency binnen enkele seconden en tegen lage kosten over te maken naar gelijk welke andere cryptocurrency wallet, waar ook ter wereld. Daarnaast zijn er verschillende initiatieven in oprichting, zoals het veelbelovende project Dino van Davy Kestens. 


Laatste artikels over Bankieren

Bankrekeningen almaar minder in het rood

04 september 2020

De Belgen gaan steeds minder in het rood op hun bankrekening. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo worden alternatieven steeds vlotter gebruikt.
Lees meer


Voetbal kijken in de KBC app

10 juli 2020

KBC biedt weldra een extra beleving aan in zijn bankapp. Zo zal je alle goals en hoogtepunten van de Jupiler Pro League matchen kunnen zien.
Lees meer


KBC Mobile app krijgt extra uitbreidingen

22 juni 2020

In de mobiele app van KBC kan je voortaan tankbeurten starten en betalen of een deelauto reserveren. Verder wordt er ook hard gewerkt aan een stemassistent.
Lees meer


Minder vraag naar cash door coronacrisis

23 april 2020

Winkels geven momenteel duidelijk de voorkeur aan elektronische betalingen. Het aantal geldafhalingen aan de bankautomaten valt dan ook flink terug.
Lees meer


Verdere consolidatie in de Belgische bankensector

08 december 2019

De overname van AXA door Crelan is nog niet achter de rug of het volgende overnamedossier ligt al op tafel. Deze keer staat Bank Nagelmackers te koop.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken