Je bent hier: Home > Nieuws > Instantoverschrijvingen eindelijk gelanceerd

Instantoverschrijvingen eindelijk gelanceerd

Instantoverschrijvingen eindelijk gelanceerd

09 maart 2019

Flitsbetalingen maken het mogelijk om 24/24 en 7/7 onmiddellijk geld over te schrijven naar een andere bankrekening. Na enkele seconden staat het geld al op de andere rekening.

Een overschrijving tussen twee verschillende banken kan momenteel nog enkele kalenderdagen in beslag nemen, zeker als het weekend of een feestdag in aankomst is. Het is een bron van ergernis voor mensen of bedrijven die geld moeten ontvangen op hun zichtrekening. Denk maar aan een verhuurder van vastgoed waarbij de huurder zegt dat hij de overschrijving van het achterstallige huurgeld net heeft uitgevoerd. De verhuurder zal pas binnen enkele dagen met zekerheid weten of de huurder de waarheid heeft gesproken.

Het traditionele systeem van overschrijvingen verloopt via Target 2 en werkt alleen op de werkdagen van de ECB. Op deze manier worden de geldstromen tussen de verschillende banken netjes opgevolgd en worden overschrijvingen afgewerkt. Helaas neemt de afwikkeling van zulke transacties wel enige tijd in beslag.

Om instantbetalingen mogelijk te maken moeten banken de transacties van hun klanten voorfinancieren. Ze doen dit door bij de nationale bank een rekening te openen waarop fondsen gestort worden. Deze fondsen kunnen vervolgens gebruikt worden om onmiddellijk geld over te maken naar een andere aangesloten bank. Op deze manier moet niet gewacht worden op de afwikkeling van de transacties via de ECB. 

Omdat de banken deze flitsbetalingen zelf voorfinancieren is de kans groot dat ze hiervoor een kost zullen aanrekenen. Belfius heeft al aangegeven dat het 1,25 euro per overschrijving zal aanrekenen. ING maakt het systeem gratis voor particuliere klanten maar zal 5 euro aanrekenen aan de zakelijke klanten.

Met de instant payments hopen de banken een eigen antwoord te geven op de razendsnelle evoluties binnen de fintech wereld. Denk maar aan blockchain startups die het mogelijk maken om cryptocurrency binnen enkele seconden en tegen lage kosten over te maken naar gelijk welke andere cryptocurrency wallet, waar ook ter wereld. Daarnaast zijn er verschillende initiatieven in oprichting, zoals het veelbelovende project Dino van Davy Kestens. 


Laatste artikels over Bankieren

Let op voor oplichting via internetbankieren

14 maart 2019

Het aantal fraudegevallen van phishing blijft stijgen. Paswoorden of andere bankgegevens worden van nietsvermoedende surfers op slinkse wijze ontfutseld.
Lees meer


4 op de 5 Belgen gebruiken mobiele bankapps

27 februari 2019

Uit een studie van iVOX bij 1.000 Belgen blijkt dat 4 op de 5 gebruik maakt van één of meerdere mobiele bankapps. Bovendien worden deze apps verschillende keren per week gebruikt.
Lees meer


Vier nieuwe spelers in zee met Apple Pay

21 februari 2019

Apple Pay zal weldra ondersteund worden door nog eens vier kleinere en vooral digitale banken.
Lees meer


NewB wacht op officiële banklicentie

02 februari 2019

De coöperatieve bank NewB heeft nu officeel een aanvraag ingediend om een bank te kunnen worden. De regulator zal binnen de 12 maanden laten weten of de aanvraag wordt goedgekeurd.
Lees meer