Je bent hier: Home > Nieuws > Instantoverschrijvingen eindelijk gelanceerd

Instantoverschrijvingen eindelijk gelanceerd

Instantoverschrijvingen eindelijk gelanceerd

09 maart 2019

Flitsbetalingen maken het mogelijk om 24/24 en 7/7 onmiddellijk geld over te schrijven naar een andere bankrekening. Na enkele seconden staat het geld al op de andere rekening.

Een overschrijving tussen twee verschillende banken kan momenteel nog enkele kalenderdagen in beslag nemen, zeker als het weekend of een feestdag in aankomst is. Het is een bron van ergernis voor mensen of bedrijven die geld moeten ontvangen op hun zichtrekening. Denk maar aan een verhuurder van vastgoed waarbij de huurder zegt dat hij de overschrijving van het achterstallige huurgeld net heeft uitgevoerd. De verhuurder zal pas binnen enkele dagen met zekerheid weten of de huurder de waarheid heeft gesproken.

Het traditionele systeem van overschrijvingen verloopt via Target 2 en werkt alleen op de werkdagen van de ECB. Op deze manier worden de geldstromen tussen de verschillende banken netjes opgevolgd en worden overschrijvingen afgewerkt. Helaas neemt de afwikkeling van zulke transacties wel enige tijd in beslag.

Om instantbetalingen mogelijk te maken moeten banken de transacties van hun klanten voorfinancieren. Ze doen dit door bij de nationale bank een rekening te openen waarop fondsen gestort worden. Deze fondsen kunnen vervolgens gebruikt worden om onmiddellijk geld over te maken naar een andere aangesloten bank. Op deze manier moet niet gewacht worden op de afwikkeling van de transacties via de ECB. 

Omdat de banken deze flitsbetalingen zelf voorfinancieren is de kans groot dat ze hiervoor een kost zullen aanrekenen. Belfius heeft al aangegeven dat het 1,25 euro per overschrijving zal aanrekenen. ING maakt het systeem gratis voor particuliere klanten maar zal 5 euro aanrekenen aan de zakelijke klanten.

Met de instant payments hopen de banken een eigen antwoord te geven op de razendsnelle evoluties binnen de fintech wereld. Denk maar aan blockchain startups die het mogelijk maken om cryptocurrency binnen enkele seconden en tegen lage kosten over te maken naar gelijk welke andere cryptocurrency wallet, waar ook ter wereld. Daarnaast zijn er verschillende initiatieven in oprichting, zoals het veelbelovende project Dino van Davy Kestens. 


Laatste artikels over Bankieren

KBC snoeit in aantal medewerkers

05 september 2019

KBC kondigde gisteren aan dat de bank tegen eind 2022 zo'n 1.400 medewerkers minder zal hebben. Het gaat vooral over natuurlijke afvloeiingen, waardoor een echt sociaal bloedbad uitblijft.
Lees meer


Grootbanken scoren slecht in tevredenheidsonderzoek

29 augustus 2019

Gisteren publiceerde Test Aankoop een nieuw onderzoek naar de tevredenheid van consumenten over hun bank. Opvallend was dat de grootbanken slecht scoorden.
Lees meer


PSD2 maakt weg vrij voor betere bankapps

25 juli 2019

Spencer is een Belgische fintech speler die werkt aan een handige en proactieve app waarmee klanten al hun bankrekeningen zullen kunnen beheren. Bovendien zal de app nuttige tips en informatie geven.
Lees meer


Zichtrekening opnieuw duurder

25 juni 2019

De gemiddelde prijs voor een zichtrekening steeg het afgelopen jaar met zo'n 2,2%. Dat blijkt een onderzoek van het  Prijzenobservatorium van de federale overheidsdienst Economie.
Lees meer


Alleen ezels lenen hun bankkaart uit

10 juni 2019

Jongeren lopen soms in de val om hun bankkaart uit te lenen aan een onbekende, in ruil voor wat extra zakgeld. Wat ze niet beseffen is dat hun rekening op die manier gebruikt wordt om crimineel geld te verplaatsen.
Lees meer