Je bent hier: Home > Nieuws > Rente blijft nog langer extreem laag voor lenen en sparen

Rente blijft nog langer extreem laag voor lenen en sparen

Rente blijft nog langer extreem laag voor lenen en sparen

13 maart 2019

Door de vertragende economie zal de Europese Centrale Bank de nulrente aanhouden tot in 2020, wat een impact heeft op de rente op spaarboekjes en woonkredieten.

De ECB gaf vorige week aan dat ze de basisrente nog tot eind 2019 op 0 procent zal houden. De centrale bank verlaagde haar groeiverwachting voor 2019 van 1,7% naar 1,1% en blijft om die reden langer vasthouden aan het soepele monetaire beleid. Bovendien belooft de ECB om tussen september 2019 en maart 2021 maar liefst 7 keren goedkope leningen te verstrekken aan de banken, zodat uiteindelijk de gezinnen en bedrijven ook goedkoop zullen kunnen blijven lenen.

De beslissingen van de ECB zijn slecht nieuws voor de spaarders, gezien spaarrekeningen vooral mee bewegen met de marktrente op korte en middellange termijn. Hierdoor zal de opbrengst van spaarrekeningen nog zeker tot 2020 extreem laag blijven. Sommige waarnemers suggereren trouwens dat de ECB evolueert naar een soort van 'permanente nulrente', waardoor het rendement op spaarboekjes nog vele jaren op het huidige lage niveau kan geparkeerd blijven. Consumenten kunnen dus best spaarrekeningen vergelijken, gezien er wel wat spelers op de markt zijn die fors meer rente bieden dan de wettelijk verplichte 0,11%.

Mensen die met hun spaargeld toch nog wat rendement willen behalen, moeten overwegen om te beleggen in aandelen of zouden eventueel kunnen investeren in vastgoed, wat zelfs interessant is als er bijkomend moet geleend worden. Woonkredieten zullen namelijk nog wat langer goedkoop blijven en dat is goed nieuws voor de ontleners. De rentevoeten van de hypotheekleningen bewegen mee met de langetermijnrente op 10 jaren, maar ook hier heeft het beleid van de ECB wel wat impact. Zo staat de Belgische langetermijnrente momenteel op 0,50%, toch flink lager dan oktober 2018, toen we even boven de 0,90% noteerden.

Analisten hadden voor 2019 een fors hogere langetermijnrente verwacht, maar door de ingrepen van de ECB schuift dit scenario minstens een half jaar op.


Laatste artikels over Leningen

Kredieten: minder wanbetalers in 2018

21 februari 2019

Vorig jaar daalde het aantal openstaande betalingsachterstanden voor het tweede jaar op rij. Dat blijkt uit cijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren van de Nationale Bank.
Lees meer


Woonkredieten worden te soepel toegekend

15 februari 2019

De Nationale Bank waarschuwt in haar jaarlijkse analyse voor te goedkope en te grote hypotheekleningen. In 2018 werden daarom reeds extra kapitaalbuffers opgelegd aan de banken, maar voorlopig zonder resultaat.
Lees meer


'Hypothecair krediet mag niet samen met verzekeringen verkocht worden'

12 februari 2019

In aanloop naar de federale verkiezingen van 26 mei 2019 heeft de Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen politieke prioriteiten op tafel gelegd.
Lees meer


Online woonkrediet binnen de 10 minuten

31 januari 2019

KBC heeft de afgelopen 2 maanden aan gemiddeld 7 klanten per dag instant kredietzekerheid gegeven. Bij een online aanvraag wordt meteen een gepersonaliseerd tarief geboden.
Lees meer