Je bent hier: Home > Nieuws > Rente blijft nog langer extreem laag voor lenen en sparen

Rente blijft nog langer extreem laag voor lenen en sparen

Rente blijft nog langer extreem laag voor lenen en sparen

13 maart 2019

Door de vertragende economie zal de Europese Centrale Bank de nulrente aanhouden tot in 2020, wat een impact heeft op de rente op spaarboekjes en woonkredieten.

De ECB gaf vorige week aan dat ze de basisrente nog tot eind 2019 op 0 procent zal houden. De centrale bank verlaagde haar groeiverwachting voor 2019 van 1,7% naar 1,1% en blijft om die reden langer vasthouden aan het soepele monetaire beleid. Bovendien belooft de ECB om tussen september 2019 en maart 2021 maar liefst 7 keren goedkope leningen te verstrekken aan de banken, zodat uiteindelijk de gezinnen en bedrijven ook goedkoop zullen kunnen blijven lenen.

De beslissingen van de ECB zijn slecht nieuws voor de spaarders, gezien spaarrekeningen vooral mee bewegen met de marktrente op korte en middellange termijn. Hierdoor zal de opbrengst van spaarrekeningen nog zeker tot 2020 extreem laag blijven. Sommige waarnemers suggereren trouwens dat de ECB evolueert naar een soort van 'permanente nulrente', waardoor het rendement op spaarboekjes nog vele jaren op het huidige lage niveau kan geparkeerd blijven. Consumenten kunnen dus best spaarrekeningen vergelijken, gezien er wel wat spelers op de markt zijn die fors meer rente bieden dan de wettelijk verplichte 0,11%.

Mensen die met hun spaargeld toch nog wat rendement willen behalen, moeten overwegen om te beleggen in aandelen of zouden eventueel kunnen investeren in vastgoed, wat zelfs interessant is als er bijkomend moet geleend worden. Woonkredieten zullen namelijk nog wat langer goedkoop blijven en dat is goed nieuws voor de ontleners. De rentevoeten van de hypotheekleningen bewegen mee met de langetermijnrente op 10 jaren, maar ook hier heeft het beleid van de ECB wel wat impact. Zo staat de Belgische langetermijnrente momenteel op 0,50%, toch flink lager dan oktober 2018, toen we even boven de 0,90% noteerden.

Analisten hadden voor 2019 een fors hogere langetermijnrente verwacht, maar door de ingrepen van de ECB schuift dit scenario minstens een half jaar op.


Laatste artikels over Leningen

Massaal veel woonleningen afgesloten in oktober

07 november 2019

In oktober werden er 61% meer woonkredieten afgesloten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral het afschaffen van de woonbonus zet mensen ertoe aan om op dit moment te lenen.
Lees meer


Verkoop elektrische fietsen schiet de hoogte in

19 september 2019

Door de populariteit van de elektrische fietsen is er steeds meer vraag naar fietsverzekeringen en fietsleningen.
Lees meer


Nationale Bank grijpt in: woonkredieten worden te vlot toegekend

06 september 2019

De Nationale Bank gaat bijkomende regels uitvaardigen om banken te dwingen om strenger te worden bij het toekennen van hypothecaire leningen.
Lees meer


Wordt de woonbonus afgeschaft?

19 augustus 2019

In de ontwerpnota voor de nieuwe Vlaamse Regering is er sprake van het afschaffen van de woonbonus. Lenen voor een eigen woning zal dan niet meer voor een fiscaal voordeel zorgen.
Lees meer


Lenen met een negatieve rentevoet

08 juli 2019

De Belgische tienjaarsrente is onder de nul procent gezakt. Dit betekent dat de Belgische overheid vandaag helemaal gratis geld kan lenen. Maar kan dat ook voor particulieren?
Lees meer