Je bent hier: Home > Nieuws > Rente blijft nog langer extreem laag voor lenen en sparen

Rente blijft nog langer extreem laag voor lenen en sparen

Rente blijft nog langer extreem laag voor lenen en sparen

13 maart 2019

Door de vertragende economie zal de Europese Centrale Bank de nulrente aanhouden tot in 2020, wat een impact heeft op de rente op spaarboekjes en woonkredieten.

De ECB gaf vorige week aan dat ze de basisrente nog tot eind 2019 op 0 procent zal houden. De centrale bank verlaagde haar groeiverwachting voor 2019 van 1,7% naar 1,1% en blijft om die reden langer vasthouden aan het soepele monetaire beleid. Bovendien belooft de ECB om tussen september 2019 en maart 2021 maar liefst 7 keren goedkope leningen te verstrekken aan de banken, zodat uiteindelijk de gezinnen en bedrijven ook goedkoop zullen kunnen blijven lenen.

De beslissingen van de ECB zijn slecht nieuws voor de spaarders, gezien spaarrekeningen vooral mee bewegen met de marktrente op korte en middellange termijn. Hierdoor zal de opbrengst van spaarrekeningen nog zeker tot 2020 extreem laag blijven. Sommige waarnemers suggereren trouwens dat de ECB evolueert naar een soort van 'permanente nulrente', waardoor het rendement op spaarboekjes nog vele jaren op het huidige lage niveau kan geparkeerd blijven. Consumenten kunnen dus best spaarrekeningen vergelijken, gezien er wel wat spelers op de markt zijn die fors meer rente bieden dan de wettelijk verplichte 0,11%.

Mensen die met hun spaargeld toch nog wat rendement willen behalen, moeten overwegen om te beleggen in aandelen of zouden eventueel kunnen investeren in vastgoed, wat zelfs interessant is als er bijkomend moet geleend worden. Woonkredieten zullen namelijk nog wat langer goedkoop blijven en dat is goed nieuws voor de ontleners. De rentevoeten van de hypotheekleningen bewegen mee met de langetermijnrente op 10 jaren, maar ook hier heeft het beleid van de ECB wel wat impact. Zo staat de Belgische langetermijnrente momenteel op 0,50%, toch flink lager dan oktober 2018, toen we even boven de 0,90% noteerden.

Analisten hadden voor 2019 een fors hogere langetermijnrente verwacht, maar door de ingrepen van de ECB schuift dit scenario minstens een half jaar op.


Laatste artikels over Leningen

Banken vrezen grote kredietverliezen

07 augustus 2020

De echte impact van de coronacrisis zal er pas komen wanneer de steunmaatregelen van de overheid uitdoven. Banken bereiden zich er nu al op voor.
Lees meer


Coronacrisis zorgt voor toename betalingsachterstand

21 juni 2020

Belgische bedrijven merken sinds de coronacrisis op dat er meer klanten zijn met betalingsproblemen.
Lees meer


Corona zorgt voor meer digitale betalingen en veel betalingsuitstellen

15 juni 2020

Uit de coronamonitor van bankenfederatie Febelfin blijkt dat de Belg steeds vaker met de kaart betaalt. De banken verleenden ondertussen ook al meer dan 250.000 betalingsuitstellen.
Lees meer


Al meer dan 160.000 betalingsuitstellen toegestaan

24 april 2020

De Belgische banken hebben door de coronacrisis al meer dan 160.000 betalingsuitstellen toegestaan.
Lees meer


Betalingsuitstel voor woonkredieten

22 maart 2020

De banksector en de regering hebben afgesproken om getroffen gezinnen en bedrijven betalingsuitstel te geven op hun lening.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken