Je bent hier: Home > Nieuws > Bitcoinoplichters lokken beleggers in de val

Bitcoinoplichters lokken beleggers in de val

Bitcoinoplichters lokken beleggers in de val

15 maart 2019

Fraudeurs blijven er in slagen om nietsvermoedende Belgische beleggers op te lichten met investeringen in bitcoin of andere cryptomunten.

Er is steeds meer fraude met cryptomunten en dat bleek ook uit een parlementair antwoord van minister van financiën Alexander De Croo. In 2017 liepen er bij de FSMA slechts 3 klachten binnen over oplichtingspraktijken met virtuele munten zoals de bitcoin. In 2018 was dat aantal fors opgelopen tot maar liefst 351. En in werkelijkheid zijn er vermoedelijk nog veel meer slachtoffers gevallen. Veel gedupeerden schamen zich namelijk en geven de misdrijven niet aan.

Vrij typisch aan dit soort van oplichting is dat er steeds enorm hoge rendementen beloofd worden. De fraudeurs halen geld op en keren winsten uit met geld dat ze weer bij nieuwe deelnemers hebben opgehaald. Een klassiek geval van ponzi fraude dus, waarbij de constructie op een gegeven moment als een kaartenhuisje in mekaar stort. De gedupeerden moeten dan vaststellen dat ze hun inleg kwijt zijn.

Beleggers die willen investeren in cryptocurrency blijven best ver weg van dergelijke initiatieven. Ze kunnen zich beter even verdiepen in de manier waarop ze zelf cryptomunten kunnen aankopen. Er zijn diverse betrouwbare platformen op de markt zoals bijvoorbeeld Litebit of Bitvavo, waar je vaak al voor luttele euro's een investering kan doen. Deze platformen vragen je nooit om meer geld over te maken waardoor je dus alles zelf volledig in handen hebt. Wees je er wel van bewust dat de koers van een cryptomunt erg flink kan schommelen. Je kan op korte tijd veel winst maken, maar evengoed kan je jouw volledige inleg kwijtspelen. Beperk de investeringen in cryptocurrency daarom tot slechts een heel klein deel van je totale beleggingsportefeuille.


Laatste artikels over Beleggen

Hoe duurzaam beleggen?

18 mei 2019

Door de aandacht voor de klimaatverandering denken beleggers ook steeds meer na over de projecten die ze financieren met hun geld. Febelfin heeft daarom een nieuw label bedacht.
Lees meer


Aedifica rondt nieuwe kapitaalverhoging af

03 mei 2019

Aedifica haalde met de vingers in de neus ruim 418 miljoen euro op. Er was een enorm grote interesse bij grote professionele beleggers.
Lees meer


Tips om beter te beleggen

26 maart 2019

Particuliere beleggers presteren doorgaans erg slecht op de beurs. Jan Longeval heeft nu een boek gepubliceerd om beleggers te helpen om veelgemaakte fouten te vermijden.
Lees meer


Saxo Bank neemt BinckBank over

02 januari 2019

Het Deense Saxo Bank heeft BinckBank overgenomen voor 424 miljoen euro. Voor Belgische klanten van de bank verandert er niets. Op termijn mag de klant door de krachtenbundeling wel rekenen op extra diensten.
Lees meer