Je bent hier: Home > Nieuws > Bitcoinoplichters lokken beleggers in de val

Bitcoinoplichters lokken beleggers in de val

Bitcoinoplichters lokken beleggers in de val

15 maart 2019

Fraudeurs blijven er in slagen om nietsvermoedende Belgische beleggers op te lichten met investeringen in bitcoin of andere cryptomunten.

Er is steeds meer fraude met cryptomunten en dat bleek ook uit een parlementair antwoord van minister van financiën Alexander De Croo. In 2017 liepen er bij de FSMA slechts 3 klachten binnen over oplichtingspraktijken met virtuele munten zoals de bitcoin. In 2018 was dat aantal fors opgelopen tot maar liefst 351. En in werkelijkheid zijn er vermoedelijk nog veel meer slachtoffers gevallen. Veel gedupeerden schamen zich namelijk en geven de misdrijven niet aan.

Vrij typisch aan dit soort van oplichting is dat er steeds enorm hoge rendementen beloofd worden. De fraudeurs halen geld op en keren winsten uit met geld dat ze weer bij nieuwe deelnemers hebben opgehaald. Een klassiek geval van ponzi fraude dus, waarbij de constructie op een gegeven moment als een kaartenhuisje in mekaar stort. De gedupeerden moeten dan vaststellen dat ze hun inleg kwijt zijn.

Beleggers die willen investeren in cryptocurrency blijven best ver weg van dergelijke initiatieven. Ze kunnen zich beter even verdiepen in de manier waarop ze zelf cryptomunten kunnen aankopen. Er zijn diverse betrouwbare platformen op de markt zoals bijvoorbeeld Litebit of Bitvavo, waar je vaak al voor luttele euro's een investering kan doen. Deze platformen vragen je nooit om meer geld over te maken waardoor je dus alles zelf volledig in handen hebt. Wees je er wel van bewust dat de koers van een cryptomunt erg flink kan schommelen. Je kan op korte tijd veel winst maken, maar evengoed kan je jouw volledige inleg kwijtspelen. Beperk de investeringen in cryptocurrency daarom tot slechts een heel klein deel van je totale beleggingsportefeuille.


Laatste artikels over Beleggen

Saxo Bank neemt BinckBank over

02 januari 2019

Het Deense Saxo Bank heeft BinckBank overgenomen voor 424 miljoen euro. Voor Belgische klanten van de bank verandert er niets. Op termijn mag de klant door de krachtenbundeling wel rekenen op extra diensten.
Lees meer


Ageas versterkt zich in India

15 november 2018

De Belgische verzekeraar Ageas koopt 40% van de aandelen van het Indiase RSGI en betaalt daar 186 miljoen euro voor. Ageas versterkt zich zo in de sterk groeiende verzekeringsmarkt van India.
Lees meer


Steeds meer fraude met cryptomunten

01 november 2018

De FSMA heeft afgelopen week opnieuw gewaarschuwd voor de toenemende fraude met cryptomunten. Beleggers worden op allerlei manieren opgelicht.
Lees meer


Mobiele bank- en beleggingsapps steeds populairder

27 augustus 2018

Bankieren via de smartphone kent een steile opmars in België. Enkele jaren geleden gebruikten minder dan 40% van de smartphonebezitters een bankapp, ondertussen is dat percentage al gestegen tot meer dan 65%.
Lees meer