Je bent hier: Home > Nieuws > Schuldsaldoverzekeringen toegankelijker voor ex-patiënten van zware ziektes

Schuldsaldoverzekeringen toegankelijker voor ex-patiënten van zware ziektes

Schuldsaldoverzekeringen toegankelijker voor ex-patiënten van zware ziektes

01 april 2019

Vorige week keurde de Kamer een wetsvoorstel goed waarbij genezen patiënten van ondermeer kanker kunnen vragen aan de verzekeraar om te vergeten dat ze ooit ziek geweest zijn.

Een schuldsaldoverzekering wordt afgesloten bij het aangaan van een hypothecaire lening. Als de kredietnemer zou overlijden tijdens de looptijd van het krediet, dan zal de verzekeraar het krediet terugbetalen. Anders zouden de nabestaanden deze schuld erven en moeten terugbetalen.

Voor het goedkeuren van een schuldsaldoverzekering zal de verzekeraar de gezondheid van de kredietnemer dus evalueren. Er wordt gewerkt met vragenlijsten om te controleren of iemand al dan niet rookt of veel aan sport doet. Daarnaast wordt er soms ook een medisch onderzoek gevraagd en moet je dus langsgaan bij een dokter.

Wie in het verleden kanker gehad heeft werd dan ook steeds beschouwd als een groot risico. De kans bestaat dat patiënten hervallen en hierdoor werden de premies van de schuldsaldoverzekering enorm duur. Volgens Test Aankoop moesten ex-patiënten tot wel 15.000 euro extra betalen om een verzekering te kunnen afsluiten.

Consumenten die nu een aantal jaren genezen zijn verklaard, kunnen gebruik maken van het nieuwe 'vergeetrecht'. De exacte termijn hangt af van de ziekte en kan oplopen tot 8 jaren. Door de nieuwe wet krijgen patiënten voortaan een normale premie voorgesteld. Daarnaast wordt er ook een limiet gelegd op de eventuele bijpremie die chronisch zieken moeten betalen.


Laatste artikels over Verzekeren

Autoverzekering prijs: hoe wordt de premie berekend?

27 juli 2019

De prijs die je betaalt voor een autoverzekering is vooral afhankelijk van een aantal factoren. Op sommige van deze factoren heb je zelf invloed waardoor je een goedkopere verzekering kan krijgen.
Lees meer


Touring Verzekeringen kiest voor nieuwe naam Yuzzu

08 mei 2019

De bekende autoverzekeraar Touring Verzekeringen start een rebranding operatie. Er komt een nieuwe naam en logo en er zal ook meer ingezet worden op andere producten.
Lees meer


Geen autoverzekering voor horecapersoneel

30 april 2019

Heel wat mensen die werkzaam zijn in de horeca vinden maar moeilijk een autoverzekering. Volgens de statistieken veroorzaken ze vaker ongevallen.
Lees meer


Snel en eenvoudig een dienst opzeggen

18 april 2019

Wil je jouw kredietkaart opzeggen? Stap je over naar een andere verzekeraar? Of ben je gewoon niet tevreden met de service waar je voor betaalt? Vanaf nu kun je via FinanceInfo jouw automatische incasso’s per direct stopzetten!
Lees meer