Je bent hier: Home > Nieuws > Schuldsaldoverzekeringen toegankelijker voor ex-patiënten van zware ziektes

Schuldsaldoverzekeringen toegankelijker voor ex-patiënten van zware ziektes

Schuldsaldoverzekeringen toegankelijker voor ex-patiënten van zware ziektes

01 april 2019

Vorige week keurde de Kamer een wetsvoorstel goed waarbij genezen patiënten van ondermeer kanker kunnen vragen aan de verzekeraar om te vergeten dat ze ooit ziek geweest zijn.

Een schuldsaldoverzekering wordt afgesloten bij het aangaan van een hypothecaire lening. Als de kredietnemer zou overlijden tijdens de looptijd van het krediet, dan zal de verzekeraar het krediet terugbetalen. Anders zouden de nabestaanden deze schuld erven en moeten terugbetalen.

Voor het goedkeuren van een schuldsaldoverzekering zal de verzekeraar de gezondheid van de kredietnemer dus evalueren. Er wordt gewerkt met vragenlijsten om te controleren of iemand al dan niet rookt of veel aan sport doet. Daarnaast wordt er soms ook een medisch onderzoek gevraagd en moet je dus langsgaan bij een dokter.

Wie in het verleden kanker gehad heeft werd dan ook steeds beschouwd als een groot risico. De kans bestaat dat patiënten hervallen en hierdoor werden de premies van de schuldsaldoverzekering enorm duur. Volgens Test Aankoop moesten ex-patiënten tot wel 15.000 euro extra betalen om een verzekering te kunnen afsluiten.

Consumenten die nu een aantal jaren genezen zijn verklaard, kunnen gebruik maken van het nieuwe 'vergeetrecht'. De exacte termijn hangt af van de ziekte en kan oplopen tot 8 jaren. Door de nieuwe wet krijgen patiënten voortaan een normale premie voorgesteld. Daarnaast wordt er ook een limiet gelegd op de eventuele bijpremie die chronisch zieken moeten betalen.


Laatste artikels over Verzekeren

Snel en eenvoudig een dienst opzeggen

18 april 2019

Wil je jouw kredietkaart opzeggen? Stap je over naar een andere verzekeraar? Of ben je gewoon niet tevreden met de service waar je voor betaalt? Vanaf nu kun je via FinanceInfo jouw automatische incasso’s per direct stopzetten!
Lees meer


Safety Stick halveert prijs autoverzekering

18 maart 2019

Autohandelaar Cardoen geeft jonge chauffeurs voortaan de mogelijkheid om een goedkope autoverzekering af te sluiten. De klanten moeten dan wel een Safety Stick in hun auto laten installeren.
Lees meer


Drie tips om te besparen op jouw autoverzekering

06 februari 2019

Heel wat mensen betalen jaarlijks heel braaf de premie van hun autoverzekering, maar beseffen niet dat ze eigenlijk te veel betalen. 
Lees meer


AI helpt om verzekeringsfraude op te sporen

22 januari 2019

P&V maakt gebruik van artificiële intelligentie of machine learning om sneller verzekeringsfraude op te sporen. Het heeft daarom recent een samenwerking opgestart met Shift Technology.
Lees meer