Je bent hier: Home > Nieuws > Drukke vastgoedmarkt in eerste trimester

Drukke vastgoedmarkt in eerste trimester

Drukke vastgoedmarkt in eerste trimester

23 april 2019

In het eerste trimester van 2019 werd er in ons een land een absoluut record aan vastgoedtransacties afgesloten. Dat bewijzen de statistieken van de Federatie van het Notariaat.

Jaar op jaar is het aantal transacties gestegen met 8%, tegenover het vorige kwartaal gaat het over een groei van 5,5%. Door de erg lage rentevoeten blijft vastgoed interessant en het aantal hypothecaire kredieten bevindt zich dan ook op een recordniveau.

transacties.jpg

Grafiek: Opdeling van de vastgoedtransacties in het 1ste trimester 2019 volgens type vastgoed.
Bron: Notarisbarometer

In het eerste trimester tekenden de woningen voor 44% van alle vastgoedtransacties. In 30% van de gevallen ging het over gronden en appartementen namen 15% voor hun rekening. De overige transacties gingen over kantoren, winkels, industriegebouwen of garages.

De gemiddelde prijs van een woning kwam uit op €253.904, een stijging van 1% tegenover het jaargemiddelde van 2018. Over de afgelopen 5 jaren werd een woonhuis zo 11,9% duurder. De inflatie in deze periode bedroeg 7,3%, waardoor huizen in reële termen 4,6% duurder werden.

Voor appartementen bedroeg de gemiddelde prijs in het eerste kwartaal €221.656. Tegenover het jaargemiddelde van 2018 gaat het over een stijging van 0,8%. Over de afgelopen 5 jaren werden appartementen 10,9% duurder.

Volgens notaris Bart van Opstal is er in België dan ook geen sprake van een oververhitte vastgoedmarkt. "Ondanks het hoge aantal transacties zien we niet meteen bijzonder grote prijsschommelingen", klinkt het.


Laatste artikels over Vastgoed

Garagebox: mooi huurrendement, weinig meerwaarde

07 mei 2019

De waarde van een garagebox of parkeerplaats is de voorbije 10 jaren minder snel gestegen dan de inflatie. Maar de huuropbrengsten zijn met 2 tot 4 procent wel aantrekkelijker dan een spaarrekening.
Lees meer


Care Property Invest rekent op meer huurinkomsten in 2019

25 maart 2019

Care Property Invest, de zorgvastgoedspecialist die hoofdzakelijk aan OCMW's verhuurt, rekent dit boekjaar op 29 miljoen euro huurinkomsten.
Lees meer


Vastgoed werd weer duurder in 2018

26 januari 2019

Uit de notarisbarometer blijkt dat de gemiddelde prijs voor een woonhuis in 2018 gestegen is met zo'n 5%.
Lees meer


Beleg in zorgvastgoed in het Verenigd Koninkrijk

09 januari 2019

Het Belgische bedrijf Aedifica maakte in december bekend dat ze zich op de Britse markt voor zorgvastgoed begeven. Door een overname bezitten ze er momenteel 93 rustoorden die meer dan 5.700 residenten kunnen ontvangen.
Lees meer