Je bent hier: Home > Nieuws > Rente blijft nog laag tot ver in 2020

Rente blijft nog laag tot ver in 2020

Rente blijft nog laag tot ver in 2020

06 juni 2019

De Europese Centrale Bank maakte vandaag bekend dat ze de belangrijkste rentevoeten nog tot de zomer van 2020 op het huidige ultralage niveau zal handhaven. Verdere renteverlagingen worden zelfs niet uitgesloten.

De basisrente blijft tot in juni 2020 op 0 procent en de depositorente blijft negatief op -0,4%. De basisrente is het tarief waartegen banken zelf geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente is de rente die banken krijgen als ze overtollige cash tijdelijk bij de ECB parkeren. Maar in de huidige omstandigheden krijgen banken geen rente, ze moeten zelfs betalen om hun geld bij de ECB te zetten.

De ultralage rentevoeten zijn nog steeds een gevolg van de financiële crisis van 2008. Ondanks de enorme stimulus blijft de economie relatief zwak presteren en moet de patiënt als het ware aan het infuus blijven liggen. Dat is slecht nieuws voor wie geld op een spaarrekening heeft staan. De rente op spaarboekjes zal dus nog tot ver in 2020 op de huidige lage niveaus blijven.

De aanhoudende lage rente is natuurlijk goed nieuws voor wie een woonkrediet wil afsluiten. Door het beleid van de ECB en de vrees voor een tragere economische groei daalt ook de langetermijnrente, die als basis gebruikt wordt voor woonkredieten. Leningen blijven dus spotgoedkoop en ook hier is niet meteen een forse stijging van de rentevoet te verwachten.


Laatste artikels over Sparen

Woonbonus nu definitief afgeschaft

02 oktober 2019

De woonbonus wordt vanaf 1 januari 2020 definitief afgeschaft en vanaf dan zal het lenen voor een woning niet langer voor een groot fiscaal voordeel zorgen.
Lees meer


Hoogrentende spaarrekening levert bijna 8 keer meer op

03 september 2019

BNP Paribas Fortis heeft de rentevoet op alle spaarproducten vanaf 1 september op het wettelijk minimum gezet. Opvallend is dat de prijsbrekers op de markt rentevoeten aanbieden die 7 tot haast 8 keer hoger liggen.
Lees meer


Minimumrente spaarrekeningen onder vuur

01 augustus 2019

In België is er een minimumrente voor spaarrekeningen. Maar de huidige negatieve rentevoeten op de markten maken het moeilijk voor de banken. Daarom vinden ze bij ING dat de minimumrente op schop moet.
Lees meer


Sparen is moeilijk voor doorsnee Vlaming

12 maart 2019

Uit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat één op de drie Vlamingen haast niet kan sparen. Maar liefst 62% geeft aan dat het eerder moeilijk is om maandelijks een bedrag opzij te zetten.
Lees meer