Je bent hier: Home > Nieuws > Alleen ezels lenen hun bankkaart uit

Alleen ezels lenen hun bankkaart uit

Alleen ezels lenen hun bankkaart uit

10 juni 2019 - door Redactie

Jongeren lopen soms in de val om hun bankkaart uit te lenen aan een onbekende, in ruil voor wat extra zakgeld. Wat ze niet beseffen is dat hun rekening op die manier gebruikt wordt om crimineel geld te verplaatsen.

Begin deze maand verscheen er weer een verhaal in de media van een 16-jarige die onbewust medeplichting werd aan criminele fraude. Het nietsvermoedende slachtoffer werd ingeschakeld als 'money mule' of geldezel en zijn bankrekening werd misbruikt door de criminelen. In dit geval ging het over criminelen die via phishing geld konden stelen van andere bankrekeningen. Ze voerden een overschrijving uit naar de rekening van de geldezel en gingen vervolgens met de bankkaart het geld cash afhalen. Zo houdt het spoor op bij de bankrekening van de geldezel. Deze komt hierdoor zelf in de problemen en de echte dief verwijnt uiteraard met de noorderzon.

De fraudeurs proberen jongeren te ronselen aan de schoolpoort of via sociale media zoals Instagram, WhatsApp of Telegram. Ze beloven de jongeren een makkelijke manier om snel geld te verdienen. Het enige wat ze moeten doen is hun bankkaart en pincode afgeven. 

Vaak wordt er ook gewerkt met andere smoezen. In het bovenstaande geval ging het over een oplichter die beweerde een bankrekening nodig te hebben om een bromfiets te kunnen betalen. De jongere zou in ruil 30 euro krijgen maar zag daarna zijn bankkaart niet meer terug. Ondertussen was er 20.000 euro op zijn bankrekening verschenen, waarvan 13.000 euro weer werd afgehaald voor de bank de rekening in kwestie blokkeerde wegens de verdachte transacties.

Het gestorte geld was afkomstig van phishing, waarbij de criminelen de website van een bank nabootsen en zo geld kunnen stelen van de bankrekeningen van nietsvermoedende gebruikers. Het geld is ook vaak afkomstig van particulieren die denken dat ze iets kopen, zoals bijvoorbeeld tickets voor een uitverkocht concert. Zo worden er ook vaak zoekertjes geplaatst op tweedehandswebsites, waarbij de oplichters allerlei producten verkopen die uiteraard nooit geleverd worden. De kopers maken het geld over op de rekening van de geldezel en wanneer blijkt dat ze opgelicht zijn dienen ze ook vaak klacht in. 

Als geldezel ben je strafbaar: je bent altijd verantwoordelijk voor de transacties op je bankrekening. Je kan dan ook veroordeeld worden voor zaken als oplichting, witwassen en fraude. Daar kunnen straffen tegenoverstaan en de bank kan het gestolen bedrag proberen te verhalen op de geldezel, waardoor de jongere met een grote schuld wordt opgezadeld. Banken kunnen ook weigeren om je in de toekomst nog een rekening te geven, waardoor potentiële werkgevers ook geen loon kunnen overmaken op jouw rekening.


Laatste artikels over Bankieren

Rente op spaarrekeningen stijgt

23 november 2022

Keytrade Bank kondigde aan dat het vanaf 1 december dit jaar de rente op zijn spaarrekeningen stevig zal optrekken.
Lees meer


De voor- en nadelen van contactloos betalen

15 november 2022

We hebben vast allemaal wel al eens contactloos betaald. Contactloos betalen wil zeggen dat je jouw bankkaart niet langer meer in de terminal moet stoppen en dat je in veel gevallen zelfs geen code meer hoeft in te voeren voor kleine bedragen.
Lees meer


NewB doekt bankactiviteiten op

27 oktober 2022

De kogel is door de kerk. De ethische bank NewB laat het doek vallen over de bankactiviteiten en ook de andere activiteiten staan op de helling
Lees meer


Hoe apps de financiële sector overnemen

22 augustus 2022

Moet jij tegenwoordig nog vaak in de bank zijn? Waarschijnlijk is het antwoord nee, want meer en meer apps zijn de fysieke services van een bank beginnen over te nemen.
Lees meer


Phishingfraude neemt af

04 mei 2022

Door sensibiliseringsacties bij consumenten en strengere monitoring door de banken neemt de schade door phishing eindelijk af.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken