Je bent hier: Home > Nieuws > Alleen ezels lenen hun bankkaart uit

Alleen ezels lenen hun bankkaart uit

Alleen ezels lenen hun bankkaart uit

10 juni 2019

Jongeren lopen soms in de val om hun bankkaart uit te lenen aan een onbekende, in ruil voor wat extra zakgeld. Wat ze niet beseffen is dat hun rekening op die manier gebruikt wordt om crimineel geld te verplaatsen.

Begin deze maand verscheen er weer een verhaal in de media van een 16-jarige die onbewust medeplichting werd aan criminele fraude. Het nietsvermoedende slachtoffer werd ingeschakeld als 'money mule' of geldezel en zijn bankrekening werd misbruikt door de criminelen. In dit geval ging het over criminelen die via phishing geld konden stelen van andere bankrekeningen. Ze voerden een overschrijving uit naar de rekening van de geldezel en gingen vervolgens met de bankkaart het geld cash afhalen. Zo houdt het spoor op bij de bankrekening van de geldezel. Deze komt hierdoor zelf in de problemen en de echte dief verwijnt uiteraard met de noorderzon.

De fraudeurs proberen jongeren te ronselen aan de schoolpoort of via sociale media zoals Instagram, WhatsApp of Telegram. Ze beloven de jongeren een makkelijke manier om snel geld te verdienen. Het enige wat ze moeten doen is hun bankkaart en pincode afgeven. 

Vaak wordt er ook gewerkt met andere smoezen. In het bovenstaande geval ging het over een oplichter die beweerde een bankrekening nodig te hebben om een bromfiets te kunnen betalen. De jongere zou in ruil 30 euro krijgen maar zag daarna zijn bankkaart niet meer terug. Ondertussen was er 20.000 euro op zijn bankrekening verschenen, waarvan 13.000 euro weer werd afgehaald voor de bank de rekening in kwestie blokkeerde wegens de verdachte transacties.

Het gestorte geld was afkomstig van phishing, waarbij de criminelen de website van een bank nabootsen en zo geld kunnen stelen van de bankrekeningen van nietsvermoedende gebruikers. Het geld is ook vaak afkomstig van particulieren die denken dat ze iets kopen, zoals bijvoorbeeld tickets voor een uitverkocht concert. Zo worden er ook vaak zoekertjes geplaatst op tweedehandswebsites, waarbij de oplichters allerlei producten verkopen die uiteraard nooit geleverd worden. De kopers maken het geld over op de rekening van de geldezel en wanneer blijkt dat ze opgelicht zijn dienen ze ook vaak klacht in. 

Als geldezel ben je strafbaar: je bent altijd verantwoordelijk voor de transacties op je bankrekening. Je kan dan ook veroordeeld worden voor zaken als oplichting, witwassen en fraude. Daar kunnen straffen tegenoverstaan en de bank kan het gestolen bedrag proberen te verhalen op de geldezel, waardoor de jongere met een grote schuld wordt opgezadeld. Banken kunnen ook weigeren om je in de toekomst nog een rekening te geven, waardoor potentiële werkgevers ook geen loon kunnen overmaken op jouw rekening.


Laatste artikels over Bankieren

Voetbal kijken in de KBC app

10 juli 2020

KBC biedt weldra een extra beleving aan in zijn bankapp. Zo zal je alle goals en hoogtepunten van de Jupiler Pro League matchen kunnen zien.
Lees meer


KBC Mobile app krijgt extra uitbreidingen

22 juni 2020

In de mobiele app van KBC kan je voortaan tankbeurten starten en betalen of een deelauto reserveren. Verder wordt er ook hard gewerkt aan een stemassistent.
Lees meer


Minder vraag naar cash door coronacrisis

23 april 2020

Winkels geven momenteel duidelijk de voorkeur aan elektronische betalingen. Het aantal geldafhalingen aan de bankautomaten valt dan ook flink terug.
Lees meer


Verdere consolidatie in de Belgische bankensector

08 december 2019

De overname van AXA door Crelan is nog niet achter de rug of het volgende overnamedossier ligt al op tafel. Deze keer staat Bank Nagelmackers te koop.
Lees meer


Belgen bij de slechtste leerlingen van de klas

30 november 2019

De Belgische consument is slecht op de hoogte van financiële zaken. Dat blijkt uit het European Consumer Payment Report van financiële dienstverlener Intrum.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken