Je bent hier: Home > Nieuws > Wat als je de personenbelasting niet kan betalen?

Wat als je de personenbelasting niet kan betalen?

Wat als je de personenbelasting niet kan betalen?

17 juni 2019

In 2018 kregen 190.668 mensen een afbetalingsplan van de fiscus, ruim 50.000 meer dan een jaar voorheen. Dat rapporteerde De Tijd.

Wie een aanslagbiljet voor de personenbelasting ontvangt, krijgt twee maanden tijd om zijn betaling in orde te brengen. Voor wie dit niet lukt kan er een kortlopend afbetalingsplan worden opgesteld. Je krijgt dan 4 maanden de tijd om de schuld af te betalen. Dit kan automatisch aangevraagd worden via MyMinfin.be en wordt ook meteen goedgekeurd.

Als je niet kan betalen binnen de vier maanden na de vervaldag, dan kan er een persoonlijk plan opgesteld worden. Dit gebeurt niet automatisch, er is eerst een onderzoek naar jouw inkomsten en uitgaven nodig. Zo wordt jouw terugbetalingscapaciteit berekend en de termijn waarbinnen je de schulden kan aflossen.

Indien dit ook geen optie blijkt te zijn, dan rest er nog de Administratieve schuldenregeling (ASR).  In dat geval kan je tot 60 maanden tijd krijgen om al je schulden af te lossen.

Gemiddeld gezien bedraagt een afbetalingsplan 2.531 euro. De stijging in het aantal afbetalingsplannen is voornamelijk te wijten aan de vereenvoudiging van de aanvraag. Dit kan sinds 2015 online aangevraagd worden en kan dus automatisch worden goedgekeurd. Aan een afbetalingsplan zijn wel nalatigheidsintresten gekoppeld. Zo snel mogelijk betalen blijft dus de boodschap.


Laatste artikels over Belastingen

Weer meer codes op belastingaangifte

09 april 2019

De belastingaangifte telt dit jaar 829 codes, 6 meer dan vorig jaar. Er zijn tientallen nieuwe codes, maar tegelijk werden er ook heel wat oude codes geschrapt.
Lees meer


Vergeet vrijstelling voor dividenden niet aan te vragen

04 februari 2019

Op de eerste schijf van 640 euro aan dividenden is geen roerende voorheffing verschuldigd. Dit geld moet je zelf terug vragen via je belastingaangifte.
Lees meer


Tax-on-web plat op laatste dag aangifte

13 juli 2018

Gisteren was de laatste dag voor de elektronische belastingaangifte. Net op dat cruciale moment ging de website Tax-on-web plat. De deadline wordt daarom uitgesteld tot 15 juli.
Lees meer


Deadline belastingaangifte nadert

27 juni 2018

Wie zijn belastingsaangifte op papier indient, moet zich haasten. De deadline van 29 juni nadert en op dat moment moet de administratie in bezit zijn van jouw aangifte. 
Lees meer