Je bent hier: Home > Nieuws > Wat als je de personenbelasting niet kan betalen?

Wat als je de personenbelasting niet kan betalen?

Wat als je de personenbelasting niet kan betalen?

17 juni 2019 - door Redactie

In 2018 kregen 190.668 mensen een afbetalingsplan van de fiscus, ruim 50.000 meer dan een jaar voorheen. Dat rapporteerde De Tijd.

Wie een aanslagbiljet voor de personenbelasting ontvangt, krijgt twee maanden tijd om zijn betaling in orde te brengen. Voor wie dit niet lukt kan er een kortlopend afbetalingsplan worden opgesteld. Je krijgt dan 4 maanden de tijd om de schuld af te betalen. Dit kan automatisch aangevraagd worden via MyMinfin.be en wordt ook meteen goedgekeurd.

Als je niet kan betalen binnen de vier maanden na de vervaldag, dan kan er een persoonlijk plan opgesteld worden. Dit gebeurt niet automatisch, er is eerst een onderzoek naar jouw inkomsten en uitgaven nodig. Zo wordt jouw terugbetalingscapaciteit berekend en de termijn waarbinnen je de schulden kan aflossen.

Indien dit ook geen optie blijkt te zijn, dan rest er nog de Administratieve schuldenregeling (ASR).  In dat geval kan je tot 60 maanden tijd krijgen om al je schulden af te lossen.

Gemiddeld gezien bedraagt een afbetalingsplan 2.531 euro. De stijging in het aantal afbetalingsplannen is voornamelijk te wijten aan de vereenvoudiging van de aanvraag. Dit kan sinds 2015 online aangevraagd worden en kan dus automatisch worden goedgekeurd. Aan een afbetalingsplan zijn wel nalatigheidsintresten gekoppeld. Zo snel mogelijk betalen blijft dus de boodschap.


Laatste artikels over Belastingen

Duizenden Vlamingen betalen onroerende voorheffing te laat

06 november 2022

Meer dan 200.000 Vlamingen hebben het aanslagbiljet van de onroerende voorheffing over het hoofd gezien.
Lees meer


Meer betalingsuitstel voor belastingen

01 november 2022

De hoge inflatie en dure energie maken het niet makkelijk voor gezinnen en bedrijven. De regering staat daarom meer betalingsuitstel toe.
Lees meer


Regering verhoogt ongemerkt belastingen

20 oktober 2022

De federale regering haalt meer belastinginkomsten binnen door de niet-indexering van de belastingschalen.
Lees meer


Werken met een lokale boekhouder: wat zijn de voordelen?

26 april 2022

Boekhouders hebben ongetwijfeld een beetje een onterecht suffe reputatie. Het feit dat ze niet altijd de meest populaire professionals zijn, komt allicht door een verkeerd begrip van wat hun rol is en wat ze voor jouw bedrijf kunnen betekenen.
Lees meer


Documenten opbergen? Zo vind je ze gemakkelijk terug!

25 augustus 2021

Documenten laten rondslingeren is nooit een goed idee. De kans dat je daardoor op een zeker ogenblik één of meerdere documenten verliest is namelijk ongelofelijk groot.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken