Je bent hier: Home > Nieuws > Zichtrekening opnieuw duurder

Zichtrekening opnieuw duurder

Zichtrekening opnieuw duurder

25 juni 2019

De gemiddelde prijs voor een zichtrekening steeg het afgelopen jaar met zo'n 2,2%. Dat blijkt een onderzoek van het  Prijzenobservatorium van de federale overheidsdienst Economie.

Ook voor het komende jaar zullen de kosten waarschijnlijk toenemen. Zo maakte KBC al bekend dat beheerskost van de KBC-Plusrekening zal stijgen van 2 naar 2,50 euro per maand. Maar liefst 80% van de KBC klanten bezit een dergelijke rekening. Daarnaast heeft KBC nog een gratis basisrekening waar wel kosten worden aangerekend voor enkele diensten zoals papieren uittreksels.

Hoewel heel wat banken de prijzen voor rekeningen verhoogden, zijn er nog steeds spelers die gratis zichtrekeningen aanbieden. Anderzijds worden de hogere kosten voor rekeningen vaak ruimschoots gecompenseerd door de lage rentes die klanten krijgen op leningen en hypotheken. Vooral op de markt van de woonkredieten woedt de concurrentie hevig.

Door de extreem lage rentevoeten zoeken banken naar andere inkomstenbronnen. Zo werden begin dit jaar de instantoverschrijvingen gelanceerd, waarop vaak relatief hoge kosten worden aangerekend. Belfius lanceerde dan weer Jaimy, een app die klanten makkelijk offertes laat aanvragen bij klusjesmannen.

Zo zijn er diverse initiatieven die voor de banken extra geld in het laatje kunnen brengen. Maar de makkelijkste manier om snel extra inkomsten binnen te halen is uiteraard het verhogen van de kostprijs van een zichtrekening. Hoewel steeds meer mensen van bank wisselen en gebruik maken van bankswitching, blijft de impact daarvan zeer beperkt. In 2018 maakten 70.000 mensen gebruik van deze dienst, wat een record was. Maar deze cijfers verdwijnen in het niets tegenover de klantenbasis die de grootbanken tellen. Zo had KBC eind 2018 maar liefst 3,5 miljoen klanten in België.


Laatste artikels over Bankieren

KBC snoeit in aantal medewerkers

05 september 2019

KBC kondigde gisteren aan dat de bank tegen eind 2022 zo'n 1.400 medewerkers minder zal hebben. Het gaat vooral over natuurlijke afvloeiingen, waardoor een echt sociaal bloedbad uitblijft.
Lees meer


Grootbanken scoren slecht in tevredenheidsonderzoek

29 augustus 2019

Gisteren publiceerde Test Aankoop een nieuw onderzoek naar de tevredenheid van consumenten over hun bank. Opvallend was dat de grootbanken slecht scoorden.
Lees meer


PSD2 maakt weg vrij voor betere bankapps

25 juli 2019

Spencer is een Belgische fintech speler die werkt aan een handige en proactieve app waarmee klanten al hun bankrekeningen zullen kunnen beheren. Bovendien zal de app nuttige tips en informatie geven.
Lees meer


Alleen ezels lenen hun bankkaart uit

10 juni 2019

Jongeren lopen soms in de val om hun bankkaart uit te lenen aan een onbekende, in ruil voor wat extra zakgeld. Wat ze niet beseffen is dat hun rekening op die manier gebruikt wordt om crimineel geld te verplaatsen.
Lees meer