Je bent hier: Home > Nieuws > Lenen met een negatieve rentevoet

Lenen met een negatieve rentevoet

Lenen met een negatieve rentevoet

08 juli 2019

De Belgische tienjaarsrente is onder de nul procent gezakt. Dit betekent dat de Belgische overheid vandaag helemaal gratis geld kan lenen. Maar kan dat ook voor particulieren?

Door de tragere economische groei en het soepele monetaire beleid is al langer bekend dat de rente laag zal blijven. Maar vorige woensdag dook de rente op tienjarige staatsobligaties voor het eerst in de geschiedenis onder nul. De Belgische overheid kan dus vandaag geld lenen dat ze niet volledig weer moet terugbetalen. Dat klinkt uiteraard als muziek in de oren voor particulieren, maar helaas zal het zo'n vaart niet lopen voor bijvoorbeeld woonkredieten.

Wie een hypothecaire lening wil afsluiten kan al lang profiteren van de lage rentevoeten en door de negatieve tienjaarsrente zal dat ook zo blijven. Maar de verdere daling van de rentevoeten komt minder tot uiting in de rente die voor de woonkredieten wordt aangerekend. Banken willen uiteraard winst maken en negatieve rentevoeten toekennen is dan ook onmogelijk. Bovendien voeren ze hun activiteiten niet gratis uit: personeel moet betaald worden en er zijn andere kosten zoals kantoren, marketing of zelfs de bankentaks. 

Het lijkt er daarom steeds meer op dat de tarieven van de woonkredieten een absoluut dieptepunt hebben bereikt. De Nationale Bank maakt zich bovendien zorgen over de prijzenslag die er woedt tussen de verschillende spelers. Eerder dit jaar wees ze al op het feit dat woonkredieten te soepel worden toegekend. Recent verplichtte de Nationale Bank daarom alle spelers om een bijkomende kapitaalbuffer aan te leggen, waardoor banken ontmoedigd worden om nog meer te gaan uitlenen.


Laatste artikels over Leningen

Hypothecair krediet herfinancieren blijft populair

23 januari 2020

Uit de jaarcijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren blijkt dat één op de vier nieuwe hypotheekleningen eigenlijk een herfinanciering is.
Lees meer


Massaal veel woonleningen afgesloten in oktober

07 november 2019

In oktober werden er 61% meer woonkredieten afgesloten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral het afschaffen van de woonbonus zet mensen ertoe aan om op dit moment te lenen.
Lees meer


Verkoop elektrische fietsen schiet de hoogte in

19 september 2019

Door de populariteit van de elektrische fietsen is er steeds meer vraag naar fietsverzekeringen en fietsleningen.
Lees meer


Nationale Bank grijpt in: woonkredieten worden te vlot toegekend

06 september 2019

De Nationale Bank gaat bijkomende regels uitvaardigen om banken te dwingen om strenger te worden bij het toekennen van hypothecaire leningen.
Lees meer


Wordt de woonbonus afgeschaft?

19 augustus 2019

In de ontwerpnota voor de nieuwe Vlaamse Regering is er sprake van het afschaffen van de woonbonus. Lenen voor een eigen woning zal dan niet meer voor een fiscaal voordeel zorgen.
Lees meer