Je bent hier: Home > Nieuws > Lenen met een negatieve rentevoet

Lenen met een negatieve rentevoet

Lenen met een negatieve rentevoet

08 juli 2019

De Belgische tienjaarsrente is onder de nul procent gezakt. Dit betekent dat de Belgische overheid vandaag helemaal gratis geld kan lenen. Maar kan dat ook voor particulieren?

Door de tragere economische groei en het soepele monetaire beleid is al langer bekend dat de rente laag zal blijven. Maar vorige woensdag dook de rente op tienjarige staatsobligaties voor het eerst in de geschiedenis onder nul. De Belgische overheid kan dus vandaag geld lenen dat ze niet volledig weer moet terugbetalen. Dat klinkt uiteraard als muziek in de oren voor particulieren, maar helaas zal het zo'n vaart niet lopen voor bijvoorbeeld woonkredieten.

Wie een hypothecaire lening wil afsluiten kan al lang profiteren van de lage rentevoeten en door de negatieve tienjaarsrente zal dat ook zo blijven. Maar de verdere daling van de rentevoeten komt minder tot uiting in de rente die voor de woonkredieten wordt aangerekend. Banken willen uiteraard winst maken en negatieve rentevoeten toekennen is dan ook onmogelijk. Bovendien voeren ze hun activiteiten niet gratis uit: personeel moet betaald worden en er zijn andere kosten zoals kantoren, marketing of zelfs de bankentaks. 

Het lijkt er daarom steeds meer op dat de tarieven van de woonkredieten een absoluut dieptepunt hebben bereikt. De Nationale Bank maakt zich bovendien zorgen over de prijzenslag die er woedt tussen de verschillende spelers. Eerder dit jaar wees ze al op het feit dat woonkredieten te soepel worden toegekend. Recent verplichte de Nationale Bank daarom alle spelers om een bijkomende kapitaalbuffer aan te leggen, waardoor banken ontmoedigd worden om nog meer te gaan uitlenen.


Laatste artikels over Leningen

Wordt de woonbonus afgeschaft?

19 augustus 2019

In de ontwerpnota voor de nieuwe Vlaamse Regering is er sprake van het afschaffen van de woonbonus. Lenen voor een eigen woning zal dan niet meer voor een fiscaal voordeel zorgen.
Lees meer


Duizenden euro's besparen door het oversluiten van een lening

19 juni 2019

Heb je in het verleden meerdere leningen afgesloten waarover je nu veel kosten betaalt? Door het samenvoegen van verschillende afgesloten leningen ben je weer in het bezit van een enkele lening met een gunstig rentetarief en een voordelige looptijd.
Lees meer


Rente blijft nog langer extreem laag voor lenen en sparen

13 maart 2019

Door de vertragende economie zal de Europese Centrale Bank de nulrente aanhouden tot in 2020, wat een impact heeft op de rente op spaarboekjes en woonkredieten.
Lees meer


Kredieten: minder wanbetalers in 2018

21 februari 2019

Vorig jaar daalde het aantal openstaande betalingsachterstanden voor het tweede jaar op rij. Dat blijkt uit cijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren van de Nationale Bank.
Lees meer