Je bent hier: Home > Nieuws > Lenen met een negatieve rentevoet

Lenen met een negatieve rentevoet

Lenen met een negatieve rentevoet

08 juli 2019

De Belgische tienjaarsrente is onder de nul procent gezakt. Dit betekent dat de Belgische overheid vandaag helemaal gratis geld kan lenen. Maar kan dat ook voor particulieren?

Door de tragere economische groei en het soepele monetaire beleid is al langer bekend dat de rente laag zal blijven. Maar vorige woensdag dook de rente op tienjarige staatsobligaties voor het eerst in de geschiedenis onder nul. De Belgische overheid kan dus vandaag geld lenen dat ze niet volledig weer moet terugbetalen. Dat klinkt uiteraard als muziek in de oren voor particulieren, maar helaas zal het zo'n vaart niet lopen voor bijvoorbeeld woonkredieten.

Wie een hypothecaire lening wil afsluiten kan al lang profiteren van de lage rentevoeten en door de negatieve tienjaarsrente zal dat ook zo blijven. Maar de verdere daling van de rentevoeten komt minder tot uiting in de rente die voor de woonkredieten wordt aangerekend. Banken willen uiteraard winst maken en negatieve rentevoeten toekennen is dan ook onmogelijk. Bovendien voeren ze hun activiteiten niet gratis uit: personeel moet betaald worden en er zijn andere kosten zoals kantoren, marketing of zelfs de bankentaks. 

Het lijkt er daarom steeds meer op dat de tarieven van de woonkredieten een absoluut dieptepunt hebben bereikt. De Nationale Bank maakt zich bovendien zorgen over de prijzenslag die er woedt tussen de verschillende spelers. Eerder dit jaar wees ze al op het feit dat woonkredieten te soepel worden toegekend. Recent verplichtte de Nationale Bank daarom alle spelers om een bijkomende kapitaalbuffer aan te leggen, waardoor banken ontmoedigd worden om nog meer te gaan uitlenen.


Laatste artikels over Leningen

Banken vrezen grote kredietverliezen

07 augustus 2020

De echte impact van de coronacrisis zal er pas komen wanneer de steunmaatregelen van de overheid uitdoven. Banken bereiden zich er nu al op voor.
Lees meer


Coronacrisis zorgt voor toename betalingsachterstand

21 juni 2020

Belgische bedrijven merken sinds de coronacrisis op dat er meer klanten zijn met betalingsproblemen.
Lees meer


Corona zorgt voor meer digitale betalingen en veel betalingsuitstellen

15 juni 2020

Uit de coronamonitor van bankenfederatie Febelfin blijkt dat de Belg steeds vaker met de kaart betaalt. De banken verleenden ondertussen ook al meer dan 250.000 betalingsuitstellen.
Lees meer


Al meer dan 160.000 betalingsuitstellen toegestaan

24 april 2020

De Belgische banken hebben door de coronacrisis al meer dan 160.000 betalingsuitstellen toegestaan.
Lees meer


Betalingsuitstel voor woonkredieten

22 maart 2020

De banksector en de regering hebben afgesproken om getroffen gezinnen en bedrijven betalingsuitstel te geven op hun lening.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken