Je bent hier: Home > Nieuws > PSD2 maakt weg vrij voor betere bankapps

PSD2 maakt weg vrij voor betere bankapps

PSD2 maakt weg vrij voor betere bankapps

25 juli 2019

Spencer is een Belgische fintech speler die werkt aan een handige en proactieve app waarmee klanten al hun bankrekeningen zullen kunnen beheren. Bovendien zal de app nuttige tips en informatie geven.

Door de Europese richtlijn PSD2 kunnen klanten externe partijen toegang geven tot hun bankrekeningen. Dat is de reden waarom Davy Kestens, bekend als oprichter van Sparkcentral, de app Spencer.cash in België wil lanceren. Dankzij de app zullen gebruikers al hun bankzaken kunnen regelen vanuit één enkele app.

In een gesprek met Kanaal Z heeft Davy Kestens vorige maand al een tipje van de sluier opgelicht. Gebruikers zullen slimme commando's kunnen instellen. Als voorbeeld kan je denken aan overtollige cash die zich opbouwt op een zichtrekening. Je zal bijvoorbeeld kunnen instellen dat op het einde van de maand alles boven de 1.000 euro automatisch moet overgeschreven worden naar je spaarrekening bij een andere bank.

Verder zal alle data van de gebruikers anoniem verwerkt worden, waarna er allerlei nuttige informatie kan gegeven worden. Zo zal een gebruiker zijn uitgavenpatroon kunnen vergelijken met dat van andere mensen met een gelijkaardig loon. Daarnaast kan de app proactief voorstellen om deze week eens in een andere supermarkt aankopen te doen, omdat er bijvoorbeeld een interessante promotie loopt. De app zal zo een persoonlijke financiële assistent worden die je helpt om geld te besparen.

Alle gegenereerde data zal ook anoniem ter beschikking gesteld worden aan geïnteresseerde bedrijven. Momenteel wordt nog veel marktonderzoek gedaan op basis van steekproeven waarbij vragen gesteld worden aan mensen, waarna de resultaten geëxtrapoleerd worden. Spencer.cash zal toegang hebben tot werkelijke cijfers en bedrijven zullen veel geld over hebben voor dergelijke informatie. Volgens Kestens is het de bedoeling dat de opbengst van het verkopen van deze data voor een stuk zal terugvloeien naar de gebruikers.

Om een succesvolle business op te bouwen zal Spencer dus een omvangrijke groep van consumenten moeten kunnen aantrekken. Door de PSD2 richtlijn moeten Belgische banken toegang verlenen tot hun data tegen het vierde kwartaal van dit jaar. De app zal vermoedelijk snel daarna in oktober of november gelanceerd worden. België is het eerste testland, maar daarna zal er snel opgeschaald worden naar de rest van Europa.


Laatste artikels over Bankieren

KBC snoeit in aantal medewerkers

05 september 2019

KBC kondigde gisteren aan dat de bank tegen eind 2022 zo'n 1.400 medewerkers minder zal hebben. Het gaat vooral over natuurlijke afvloeiingen, waardoor een echt sociaal bloedbad uitblijft.
Lees meer


Grootbanken scoren slecht in tevredenheidsonderzoek

29 augustus 2019

Gisteren publiceerde Test Aankoop een nieuw onderzoek naar de tevredenheid van consumenten over hun bank. Opvallend was dat de grootbanken slecht scoorden.
Lees meer


Zichtrekening opnieuw duurder

25 juni 2019

De gemiddelde prijs voor een zichtrekening steeg het afgelopen jaar met zo'n 2,2%. Dat blijkt een onderzoek van het  Prijzenobservatorium van de federale overheidsdienst Economie.
Lees meer


Alleen ezels lenen hun bankkaart uit

10 juni 2019

Jongeren lopen soms in de val om hun bankkaart uit te lenen aan een onbekende, in ruil voor wat extra zakgeld. Wat ze niet beseffen is dat hun rekening op die manier gebruikt wordt om crimineel geld te verplaatsen.
Lees meer