Je bent hier: Home > Nieuws > Minimumrente spaarrekeningen onder vuur

Minimumrente spaarrekeningen onder vuur

Minimumrente spaarrekeningen onder vuur

01 augustus 2019

In België is er een minimumrente voor spaarrekeningen. Maar de huidige negatieve rentevoeten op de markten maken het moeilijk voor de banken. Daarom vinden ze bij ING dat de minimumrente op schop moet.

ING België presenteerde vandaag de halfjaarcijfers. Een uitgelezen kans voor topman Erik Van Den Eynden om de Belgische minimumrente voor spaarrekeningen in vraag te stellen. Banken moeten namelijk minstens 0,01% basisrente geven en 0,10% getrouwheidspremie. Samen dus 0,11%.

Door de negatieve rentevoeten wordt het voor banken moeilijker om deze minimumrente te blijven uitkeren. Drie jaren geleden al vormde KBC de gereglementeerde spaarrekeningen voor bedrijven om naar niet-gereglementeerde rekeningen, waardoor ze de rentevoet vrij kunnen kiezen. Aan de spaarrekeningen van particulieren werd voorlopig nog niets gewijzigd, zodat de wettelijke minimumrente nog steeds van toepassing is. Het is nu uitkijken of de bankenlobby een aanpassing van deze regel op de onderhandelingstafel van de nieuwe regering kan krijgen. De bankenfederatie Febelfin schaart zich alvast achter het voorstel van ING.

Bevoegde ministers Wouter Beke (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD) geven echter aan dat ze niets willen wijzigen aan de minimumrente. Ze onderstrepen dat spaarders door de inflatie nu al koopkracht verliezen. Een afschaffing van de minimumrente zou die verarming nog erger maken.

Maar in het buitenland begint de negatieve rentevoet wel langzaam aan door te sijpelen bij de spaarrekeningen. Zo rekent de Zwitserse bank UBS een strafrente aan op de spaarrekeningen die meer dan 2 miljoen euro Zwitserse frank bevatten. In Duitsland begon Raiffeisenbank Gmund a. Tegernsee in augustus 2016 al met het aanrekenen van een strafrente van 0,4% op spaarrekeningen met meer dan 100.000 euro. Ondertussen hebben tientallen Duitse banken dit voorbeeld gevolgd.


Laatste artikels over Sparen

Woonbonus nu definitief afgeschaft

02 oktober 2019

De woonbonus wordt vanaf 1 januari 2020 definitief afgeschaft en vanaf dan zal het lenen voor een woning niet langer voor een groot fiscaal voordeel zorgen.
Lees meer


Hoogrentende spaarrekening levert bijna 8 keer meer op

03 september 2019

BNP Paribas Fortis heeft de rentevoet op alle spaarproducten vanaf 1 september op het wettelijk minimum gezet. Opvallend is dat de prijsbrekers op de markt rentevoeten aanbieden die 7 tot haast 8 keer hoger liggen.
Lees meer


Rente blijft nog laag tot ver in 2020

06 juni 2019

De Europese Centrale Bank maakte vandaag bekend dat ze de belangrijkste rentevoeten nog tot de zomer van 2020 op het huidige ultralage niveau zal handhaven. Verdere renteverlagingen worden zelfs niet uitgesloten.
Lees meer


Sparen is moeilijk voor doorsnee Vlaming

12 maart 2019

Uit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat één op de drie Vlamingen haast niet kan sparen. Maar liefst 62% geeft aan dat het eerder moeilijk is om maandelijks een bedrag opzij te zetten.
Lees meer