Je bent hier: Home > Nieuws > Wordt de woonbonus afgeschaft?

Wordt de woonbonus afgeschaft?

Wordt de woonbonus afgeschaft?

19 augustus 2019

In de ontwerpnota voor de nieuwe Vlaamse Regering is er sprake van het afschaffen van de woonbonus. Lenen voor een eigen woning zal dan niet meer voor een fiscaal voordeel zorgen.

Wie vandaag een woonkrediet afsluit heeft recht op een zogenaamde 'geïntegreerde woonbonus', in de volksmond ook wel bekend als de 'hypotheek aftrek'. Je kan jaarlijks tot 1.520 euro aan intresten en kapitaalaflossingen inbrengen in jouw belastingaangfite. Gedurende de eerste 10 jaren én als het gaat over de enige eigen woning, kan je bovendien 760 euro extra inbrengen. Op dit bedrag krijg je vervolgens 40% belastingvermindering, wat in dit geval oploopt tot 912 euro. Als je minstens 3 kinderen ten laste hebt komt er nog eens 32 euro voordeel bij.

Woonbonus op de helling

In de startnota van de nieuwe Vlaamse Regering staat beschreven dat het fiscale voordeel moet verschoven worden van het hebben van een woning naar het verwerven ervan. Concreet wordt dus de woonbonus afgeschaft, maar tegelijk worden de registratierechten opnieuw verlaagd.

De registratierechten werden in 2018 reeds hervormd, toen het zogenaamde 'groot en klein beschrijf' werd afgeschaft. In plaats van registratierechten van respectievelijk 10% en 5% kwam er 1 tarief van 7%. Voor bescheiden woningen die maximaal 200.000 euro kosten is er bovendien een vrijstelling op de eerste 80.000 euro, wat neerkomt op een korting van 5.600 euro.

Het is momenteel nog niet duidelijk op welke manier de registratierechten verlaagd zullen worden. Waarnemers stellen dat het tarief van 7% verder verlaagd kan worden of dat de vrijstelling van 80.000 euro ook kan gelden voor duurdere woningen. Verder kan ook het bedrag van de vrijstelling nog opgetrokken worden.

Fiscaal voordeel veel kleiner?

De kans is groot dat het fiscaal voordeel voor de koper van een woning in de toekomst fors minder wordt. Gedurende de eerste 10 jaren van een woonkrediet heeft een belastingplichtige al recht op een fiscaal voordeel van 9.120 euro. Bij koppels loopt dit voordeel al op tot 18.240 euro. Om alleen al dit verlies over de eerste 10 jaren volledig te compenseren moet er al een erg grote vrijstelling op de registratierechten komen.

Ondertussen is het afwachten of het voorstel op de hierboven beschreven manier werkelijk in het regeerakkoord komt.

Update 30 september 2019: Het regeerakkoord is voorgesteld. De woonbonus zal inderdaad uitdoven en niet meer van toepassing zijn op nieuwe leningen die vanaf 1 januari 2020 worden afgesloten. Ter compensatie dalen de registratierechten zoals verwacht naar 6%. Nieuwe kopers zullen dus niet meer kunnen profiteren van de jaarlijkse fiscale voordelen. De verlaging van de registratierechten compenseert dit misgelopen voordeel helemaal niet en op termijn kan de Vlaamse Regering door deze maatregel dus flink besparen. Lees meer: Woonbonus nu definitief afgeschaft.


Laatste artikels over Leningen

Banken vrezen grote kredietverliezen

07 augustus 2020

De echte impact van de coronacrisis zal er pas komen wanneer de steunmaatregelen van de overheid uitdoven. Banken bereiden zich er nu al op voor.
Lees meer


Coronacrisis zorgt voor toename betalingsachterstand

21 juni 2020

Belgische bedrijven merken sinds de coronacrisis op dat er meer klanten zijn met betalingsproblemen.
Lees meer


Corona zorgt voor meer digitale betalingen en veel betalingsuitstellen

15 juni 2020

Uit de coronamonitor van bankenfederatie Febelfin blijkt dat de Belg steeds vaker met de kaart betaalt. De banken verleenden ondertussen ook al meer dan 250.000 betalingsuitstellen.
Lees meer


Al meer dan 160.000 betalingsuitstellen toegestaan

24 april 2020

De Belgische banken hebben door de coronacrisis al meer dan 160.000 betalingsuitstellen toegestaan.
Lees meer


Betalingsuitstel voor woonkredieten

22 maart 2020

De banksector en de regering hebben afgesproken om getroffen gezinnen en bedrijven betalingsuitstel te geven op hun lening.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken