Je bent hier: Home > Nieuws > Wordt de woonbonus afgeschaft?

Wordt de woonbonus afgeschaft?

Wordt de woonbonus afgeschaft?

19 augustus 2019

In de ontwerpnota voor de nieuwe Vlaamse Regering is er sprake van het afschaffen van de woonbonus. Lenen voor een eigen woning zal dan niet meer voor een fiscaal voordeel zorgen.

Wie vandaag een woonkrediet afsluit heeft recht op een zogenaamde 'geïntegreerde woonbonus', in de volksmond ook wel bekend als de 'hypotheek aftrek'. Je kan jaarlijks tot 1.520 euro aan intresten en kapitaalaflossingen inbrengen in jouw belastingaangfite. Gedurende de eerste 10 jaren én als het gaat over de enige eigen woning, kan je bovendien 760 euro extra inbrengen. Op dit bedrag krijg je vervolgens 40% belastingvermindering, wat in dit geval oploopt tot 912 euro. Als je minstens 3 kinderen ten laste hebt komt er nog eens 32 euro voordeel bij.

Woonbonus op de helling

In de startnota van de nieuwe Vlaamse Regering staat beschreven dat het fiscale voordeel moet verschoven worden van het hebben van een woning naar het verwerven ervan. Concreet wordt dus de woonbonus afgeschaft, maar tegelijk worden de registratierechten opnieuw verlaagd.

De registratierechten werden in 2018 reeds hervormd, toen het zogenaamde 'groot en klein beschrijf' werd afgeschaft. In plaats van registratierechten van respectievelijk 10% en 5% kwam er 1 tarief van 7%. Voor bescheiden woningen die maximaal 200.000 euro kosten is er bovendien een vrijstelling op de eerste 80.000 euro, wat neerkomt op een korting van 5.600 euro.

Het is momenteel nog niet duidelijk op welke manier de registratierechten verlaagd zullen worden. Waarnemers stellen dat het tarief van 7% verder verlaagd kan worden of dat de vrijstelling van 80.000 euro ook kan gelden voor duurdere woningen. Verder kan ook het bedrag van de vrijstelling nog opgetrokken worden.

Fiscaal voordeel veel kleiner?

De kans is groot dat het fiscaal voordeel voor de koper van een woning in de toekomst fors minder wordt. Gedurende de eerste 10 jaren van een woonkrediet heeft een belastingplichtige al recht op een fiscaal voordeel van 9.120 euro. Bij koppels loopt dit voordeel al op tot 18.240 euro. Om dit verlies volledig te compenseren moet er al een erg grote vrijstelling op de registratierechten komen.

Ondertussen is het afwachten of het voorstel op de hierboven beschreven manier werkelijk in het regeerakkoord komt.


Laatste artikels over Leningen

Nationale Bank grijpt in: woonkredieten worden te vlot toegekend

06 september 2019

De Nationale Bank gaat bijkomende regels uitvaardigen om banken te dwingen om strenger te worden bij het toekennen van hypothecaire leningen.
Lees meer


Lenen met een negatieve rentevoet

08 juli 2019

De Belgische tienjaarsrente is onder de nul procent gezakt. Dit betekent dat de Belgische overheid vandaag helemaal gratis geld kan lenen. Maar kan dat ook voor particulieren?
Lees meer


Duizenden euro's besparen door het oversluiten van een lening

19 juni 2019

Heb je in het verleden meerdere leningen afgesloten waarover je nu veel kosten betaalt? Door het samenvoegen van verschillende afgesloten leningen ben je weer in het bezit van een enkele lening met een gunstig rentetarief en een voordelige looptijd.
Lees meer


Rente blijft nog langer extreem laag voor lenen en sparen

13 maart 2019

Door de vertragende economie zal de Europese Centrale Bank de nulrente aanhouden tot in 2020, wat een impact heeft op de rente op spaarboekjes en woonkredieten.
Lees meer