Je bent hier: Home > Nieuws > Hoogrentende spaarrekening levert bijna 8 keer meer op

Hoogrentende spaarrekening levert bijna 8 keer meer op

Hoogrentende spaarrekening levert bijna 8 keer meer op

03 september 2019

BNP Paribas Fortis heeft de rentevoet op alle spaarproducten vanaf 1 september op het wettelijk minimum gezet. Opvallend is dat de prijsbrekers op de markt rentevoeten aanbieden die 7 tot haast 8 keer hoger liggen.

In België is er een wettelijke minimumrente voor gereglementeerde spaarrekeningen. Op deze rekeningen zijn de intresten vrijgesteld van roerende voorheffing tot 980 euro per jaar. De basisrente op deze rekeningen moet minimaal 0,01% bedragen en de getrouwheidspremie moet minimaal 0,10% bedragen.

Steeds meer banken zetten de rente op zowat al hun spaarproducten nu op dat wettelijk minimum. Dit komt omdat de Europese Centrale Bank een negatieve rentevoet hanteert. Banken die met overtollige cash zitten die ze niet zelf kunnen uitlenen parkeren deze fondsen bij de ECB en verliezen daar dus geld op. Bij de grootbanken is het dan ook zoeken naar producten die nog meer opleveren dan het wettelijk minimum.

Bij de kleinere banken zijn er uiteraard nog wel prijsbrekers actief. Op onze website kan je een overzicht bekijken van de beste rentevoeten die je nog in België kan vinden. De ranglijst wordt momenteel aangevoerd door Fidelity Sparen van MeDirect. Op deze gereglementeerde spaarrekening krijg je een basisrente van 0,05% en een getrouwheidspremie van 0,80%. In totaal haast 8 keer meer dan het wettelijk minimum.

Ook bij Santander Consumer Bank kan je via de Vision+ spaarrekening een totale rentevoet bekomen van 0,80%, bestaande uit een basisrente van 0,15% en een getrouwheidspremie van 0,65%. 

Ondanks deze veel hogere rentevoet komt de opbrengst van een dergelijke rekening toch nog onder de jaarlijkse inflatie uit, waardoor spaarders per saldo verarmen. Er is daarom ook meer interesse in vastgoed, dat nog wel een mooi jaarlijks inkomen kan opleveren. Wie echter over een beperkt kapitaal beschikt kan kiezen om te beleggen in aandelen, eventueel zelfs in een gereglementeerde vastgoedvennootschap om zo toch een kleine vastgoedportefeuille uit te bouwen.


Laatste artikels over Sparen

Woonbonus nu definitief afgeschaft

02 oktober 2019

De woonbonus wordt vanaf 1 januari 2020 definitief afgeschaft en vanaf dan zal het lenen voor een woning niet langer voor een groot fiscaal voordeel zorgen.
Lees meer


Minimumrente spaarrekeningen onder vuur

01 augustus 2019

In België is er een minimumrente voor spaarrekeningen. Maar de huidige negatieve rentevoeten op de markten maken het moeilijk voor de banken. Daarom vinden ze bij ING dat de minimumrente op schop moet.
Lees meer


Rente blijft nog laag tot ver in 2020

06 juni 2019

De Europese Centrale Bank maakte vandaag bekend dat ze de belangrijkste rentevoeten nog tot de zomer van 2020 op het huidige ultralage niveau zal handhaven. Verdere renteverlagingen worden zelfs niet uitgesloten.
Lees meer


Sparen is moeilijk voor doorsnee Vlaming

12 maart 2019

Uit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat één op de drie Vlamingen haast niet kan sparen. Maar liefst 62% geeft aan dat het eerder moeilijk is om maandelijks een bedrag opzij te zetten.
Lees meer