Je bent hier: Home > Nieuws > Nationale Bank grijpt in: woonkredieten worden te vlot toegekend

Nationale Bank grijpt in: woonkredieten worden te vlot toegekend

Nationale Bank grijpt in: woonkredieten worden te vlot toegekend

06 september 2019

De Nationale Bank gaat bijkomende regels uitvaardigen om banken te dwingen om strenger te worden bij het toekennen van hypothecaire leningen.

De NBB oefent het toezicht uit op de Belgische banksector en maakt zich al een tijdje zorgen over de gemakkelijke toegang tot woonkredieten. Door de lage rente woedt er een enorme concurrentiestrijd, terwijl de marges voor de banken erg laag zijn. Zo wordt vaak haast het volledige bedrag geld geleend voor het aankopen van vastgoed, wat voor problemen kan zorgen als de vastgoedmarkt corrigeert.

Waarnemers waarschuwen regelmatig voor de overwaardering van de Belgische vastgoedmarkt. Zo zouden de prijzen al snel vijf tot tien procent te hoog liggen. Maar als de markt eenmaal met een correctie start, eindigt dit meestal in een onderwaardering. Een tijdelijke waardedaling van het vastgoed met 15 procent of meer hoeft dan niet te verbazen. In zo'n geval zouden banken met een grote blootstelling aan vastgoed in de problemen kunnen komen.

De Amerikaanse vastgoedcrisis heeft ons geleerd dat de prijsdalingen zelfversterkend werken. Wanneer steeds meer ontleners hun maandelijkse afbetaling van hun woonkrediet niet meer kunnen ophoesten, zal de bank genoodzaakt zijn om deze woningen op de markt verkopen. Door dat hogere aanbod komt de prijs nog verder onder druk te staan. De bank zal dan het verlies moeten slikken omdat de verkoopwaarde van de woning lager ligt dan de schuld die de klant nog moet terug betalen. Om die reden is het gevaarlijk om het ganse aankoopbedrag te financieren. Veiliger is bijvoorbeeld maximaal 80% van de aankoopwaarde uit te lenen.

Om te voorkomen dat banken teveel geld uitlenen, werden reeds eerder maatregelen aangekondigd. Zo moesten de banken een bijkomende kapitaalbuffer aanleggen. De toezichthouder wil nu verder gaan en bijkomende regels opleggen. Waarnemers verwachten dat bepaald zal worden dat banken slechts een bepaald percentage van de waarde van een woning mogen uitlenen.


Laatste artikels over Leningen

Al meer dan 160.000 betalingsuitstellen toegestaan

24 april 2020

De Belgische banken hebben door de coronacrisis al meer dan 160.000 betalingsuitstellen toegestaan.
Lees meer


Betalingsuitstel voor woonkredieten

22 maart 2020

De banksector en de regering hebben afgesproken om getroffen gezinnen en bedrijven betalingsuitstel te geven op hun lening.
Lees meer


Hoe de afbetaling van je hypotheek pauzeren?

19 maart 2020

Met de huidige coronacrisis die voor veel tijdelijke werkloosheid zorgt, vragen mensen zich af hoe ze hun hypotheek kunnen blijven aflossen.
Lees meer


Woonkrediet weegt zwaar bij jonge gezinnen

11 maart 2020

Ruim vier op de tien jongeren besteden meer dan een derde van hun inkomen aan het afbetalen van een hypothecair krediet.
Lees meer


Een woonkrediet via een immo website

22 februari 2020

Immoweb, de zoekertjeswebsite voor vastgoed, gaat samenwerken met Keytrade Bank om woonkredieten aan de man te brengen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken