Je bent hier: Home > Nieuws > Nationale Bank grijpt in: woonkredieten worden te vlot toegekend

Nationale Bank grijpt in: woonkredieten worden te vlot toegekend

Nationale Bank grijpt in: woonkredieten worden te vlot toegekend

06 september 2019

De Nationale Bank gaat bijkomende regels uitvaardigen om banken te dwingen om strenger te worden bij het toekennen van hypothecaire leningen.

De NBB oefent het toezicht uit op de Belgische banksector en maakt zich al een tijdje zorgen over de gemakkelijke toegang tot woonkredieten. Door de lage rente woedt er een enorme concurrentiestrijd, terwijl de marges voor de banken erg laag zijn. Zo wordt vaak haast het volledige bedrag geld geleend voor het aankopen van vastgoed, wat voor problemen kan zorgen als de vastgoedmarkt corrigeert.

Waarnemers waarschuwen regelmatig voor de overwaardering van de Belgische vastgoedmarkt. Zo zouden de prijzen al snel vijf tot tien procent te hoog liggen. Maar als de markt eenmaal met een correctie start, eindigt dit meestal in een onderwaardering. Een tijdelijke waardedaling van het vastgoed met 15 procent of meer hoeft dan niet te verbazen. In zo'n geval zouden banken met een grote blootstelling aan vastgoed in de problemen kunnen komen.

De Amerikaanse vastgoedcrisis heeft ons geleerd dat de prijsdalingen zelfversterkend werken. Wanneer steeds meer ontleners hun maandelijkse afbetaling van hun woonkrediet niet meer kunnen ophoesten, zal de bank genoodzaakt zijn om deze woningen op de markt verkopen. Door dat hogere aanbod komt de prijs nog verder onder druk te staan. De bank zal dan het verlies moeten slikken omdat de verkoopwaarde van de woning lager ligt dan de schuld die de klant nog moet terug betalen. Om die reden is het gevaarlijk om het ganse aankoopbedrag te financieren. Veiliger is bijvoorbeeld maximaal 80% van de aankoopwaarde uit te lenen.

Om te voorkomen dat banken teveel geld uitlenen, werden reeds eerder maatregelen aangekondigd. Zo moesten de banken een bijkomende kapitaalbuffer aanleggen. De toezichthouder wil nu verder gaan en bijkomende regels opleggen. Waarnemers verwachten dat bepaald zal worden dat banken slechts een bepaald percentage van de waarde van een woning mogen uitlenen.


Laatste artikels over Leningen

Hypothecair krediet herfinancieren blijft populair

23 januari 2020

Uit de jaarcijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren blijkt dat één op de vier nieuwe hypotheekleningen eigenlijk een herfinanciering is.
Lees meer


Massaal veel woonleningen afgesloten in oktober

07 november 2019

In oktober werden er 61% meer woonkredieten afgesloten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral het afschaffen van de woonbonus zet mensen ertoe aan om op dit moment te lenen.
Lees meer


Verkoop elektrische fietsen schiet de hoogte in

19 september 2019

Door de populariteit van de elektrische fietsen is er steeds meer vraag naar fietsverzekeringen en fietsleningen.
Lees meer


Wordt de woonbonus afgeschaft?

19 augustus 2019

In de ontwerpnota voor de nieuwe Vlaamse Regering is er sprake van het afschaffen van de woonbonus. Lenen voor een eigen woning zal dan niet meer voor een fiscaal voordeel zorgen.
Lees meer