Je bent hier: Home > Nieuws > Vastgoed tekent voor steeds groter aandeel in vermogen

Vastgoed tekent voor steeds groter aandeel in vermogen

Vastgoed tekent voor steeds groter aandeel in vermogen

12 september 2019

Het vastgoed speelt een steeds grotere rol in het totale vermogen van de gemiddelde Belg. Dat blijkt uit het ING rapport Focus – Vermogen.

Op het einde van het eerste kwartaal bedroeg het financiële vermogen van een Belgisch gezin gemiddeld 273.000 euro. Gezien de gezinnen heel wat geld beleggen is hun vermogen onderhevig aan de schommelingen van de markten. Zo bedroeg het gemiddelde vermogen in 2017 nog 275.000 euro om in 2018 te dalen naar 266.000 euro. De betere beursprestatie krikt het vermogen in 2019 dus weer op.

Maar liefst 31,7% van het financiële vermogen bestaat uit cash op zicht-en spaarrekeningen. Dit cijfer is nog nooit zo hoog geweest. Het hoge aandeel cash wordt enerzijds aangehouden om het hoofd te kunnen bieden aan onvoorziene uitgaven. Anderzijds zijn gezinnen voorzichtig en mijden ze de risico's die gepaard gaan met het beleggen op de beurs.

Gezinnen hebben echter ook schulden. Deze bestaan voor 81% uit hypothecaire leningen en komen uit op gemiddeld 48.000 euro per gezin. Andere schulden zijn bijvoorbeeld autoleningen of renovatieleningen.

Het netto financiële vermogen, de totale financiële activa minus de totale schulden, komt in het eerste kwartaal van 2019 uit op gemiddeld 214.800 euro per gezin. Voor het onroerend vermogen zijn cijfers minder beschikbaar omdat de gronden en gebouwen dan geschat moeten worden. Volgens de laatste schattingen zou dit uitkomen op gemiddeld 309.000 euro per gezin.

Een opvallende vaststelling is dat het onroerend vermogen een steeds grotere rol speelt in het totale vermogen van de Belg. In het begin van de jaren '90 was het onroerend vermogen goed voor minder dan 50% van het totale vermogen. Ondertussen tekent het vastgoed al voor 60% van het totale vermogen. De lage rente zet gezinnen er toe aan om meer te investeren in vastgoed.


Laatste artikels over Vastgoed

Aedifica speelt sleutelrol in Europese markt voor zorgvastgoed

14 januari 2020

De Belgische specialist in zorgvastgoed Aedifica is ondertussen al actief in zes Europese landen. De vastgoedvennootschap neemt zo de leiding in Europa.
Lees meer


Koop alleen vastgoed na een grondig onderzoek

30 december 2019

Investeringen die een hoog rendement beloven zijn meestal te mooi om waar te zijn. Dat ondervonden ook tientallen Vlamingen die nietsvermoedend rommelvastgoed kochten in Duitsland.
Lees meer


Veel meer vastgoedschenkingen in 2019

28 december 2019

In Vlaanderen steeg het aantal schenkingen van vastgoed met 12% in 2019. In Wallonië werd zelfs een stijging van 28% genoteerd.
Lees meer


Aedifica zet internationale opmars verder

05 november 2019

Aedifica, de Belgische beursgenoteerde verhuurder van rusthuizen, zet zijn overnametocht verder. Het bedrijf neemt  in Duitsland een project over en doet een overnamebod op een Finse concurrent.
Lees meer


Belgische vastgoedvennootschappen tuk op Spanje

17 september 2019

Onlangs raakte bekend dat de vastgoedgroep Cofinimmo investeert in zorgvastgoed in Spanje. In maart werd Xior er ook al actief in de studentenhuisvesting.
Lees meer