Je bent hier: Home > Nieuws > Weldra ook gratis aandelen verhandelen in België?

Weldra ook gratis aandelen verhandelen in België?

Weldra ook gratis aandelen verhandelen in België?

15 oktober 2019

In de VS kondigt de ene na de andere broker aan dat klanten voortaan gratis in aandelen kunnen handelen. Waait dit ook over naar België?

Sinds 2013 timmert Robinhood aan de weg met een app die toelaat om gratis aandelen te kopen. Bij traditionele brokers wordt doorgaans een commissie aangerekend op een aankoop-of verkooporder. Vroeger was dat vaak een percentage van het totale bedrag en voor een order van 5.000 euro betaalde je al snel 100 euro aan commissielonen. Sinds de komst van het internet kwamen er steeds meer prijsbrekers op de proppen met lagere commissielonen of vaste lage transactiekosten. Zo betaal je momenteel op een aankooporder van 5.000 euro op Euronext Brussel slechts 6 euro bij Tradersonly, wat een bodemtarief is tegenover pakweg 15 jaren geleden. Maar de broker Mexem is nóg goedkoper en rekent slechts 3 euro aan.

De race naar de bodem werd dus ingezet door de nieuwe internetbrokers. Ondertussen heeft de app van Robinhood er al voor gezorgd dat steeds minder klanten nog transactiekosten willen betalen. In de VS kondigden in de afgelopen weken daarom grote namen aan dat ze ook gratis diensten gaan opstarten. Het gaat daarbij om spelers als  E*TRADE, Ameritrade, Charles Schwab en Interactive Brokers.

Payment for Order Flow

De brokers moeten uiteraard nog steeds hun kost verdienen. In plaats van de klant te laten betalen, vragen ze aan de market makers een vergoeding om de orders van hun klanten door te sturen. Deze praktijk staat bekend als 'payment for order flow'.

Hierbij zal de broker het order van een klant naar een market maker sturen en niet naar de beurs. De market maker kan geld verdienen door de verschillen tussen de bid en ask prijzen. Als je een aandeel wil kopen, dan vraagt (ask) de market maker bijvoorbeeld $10,05. Wil je dat aandeel meteen weer verkopen, dan geeft de market maker slechts $10 (bid). Hoe meer volumes de market maker kan verwerken, hoe meer geld hij zal verdienen. Daarom is de market maker ook bereid om een vergoeding te betalen aan de broker die de orders rechtstreeks doorstuurt. De klant betaalt in dat geval effectief geen transactiekosten, maar kan eventueel wel slechter af zijn doordat de spread tussen de bid en de ask groter kan zijn dan op de aandelenbeurzen.

Weinig waarschijnlijk in België

Op dit moment is 'payment for order flow' nog verboden in België. In dat geval is het dan ook erg onwaarschijnlijk dat gratis aandelenhandel op komst is naar ons land. De actieve belegger kan daarom best op zoek gaan naar de goedkoopste broker voor aandelen. Brokers vergelijken kan je op onze website doen.


Laatste artikels over Beleggen

Duurzame beleggingen herken je voortaan aan een label

08 november 2019

Febelfin kondigde eerder dit jaar aan dat ze aan het werken waren aan een label voor duurzame beleggingen. Ondertussen hebben de eerste 311 beleggingsfondsen het label ontvangen.
Lees meer


Taks op effectenrekeningen bijna dood en begraven

17 oktober 2019

De omstreden taks op effectenrekeningen, alleen verschuldigd voor effectenrekeningen boven de 500.000 euro, is vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Het is nu afwachten welke nieuwe belastingen de volgende regering uit zijn hoed zal toveren.
Lees meer


Belgen blijven in de val van frauduleuze beleggingen lopen

21 augustus 2019

De afgelopen maanden lieten weer heel wat Belgen zich oplichten toen ze geloofden dat ze snel rijk zouden worden door te beleggen in cryptomunten.
Lees meer


Hoe duurzaam beleggen?

18 mei 2019

Door de aandacht voor de klimaatverandering denken beleggers ook steeds meer na over de projecten die ze financieren met hun geld. Febelfin heeft daarom een nieuw label bedacht.
Lees meer