Je bent hier: Home > Nieuws > Weldra ook gratis aandelen verhandelen in België?

Weldra ook gratis aandelen verhandelen in België?

Weldra ook gratis aandelen verhandelen in België?

15 oktober 2019

In de VS kondigt de ene na de andere broker aan dat klanten voortaan gratis in aandelen kunnen handelen. Waait dit ook over naar België?

Sinds 2013 timmert Robinhood aan de weg met een app die toelaat om gratis aandelen te kopen. Bij traditionele brokers wordt doorgaans een commissie aangerekend op een aankoop-of verkooporder. Vroeger was dat vaak een percentage van het totale bedrag en voor een order van 5.000 euro betaalde je al snel 100 euro aan commissielonen. Sinds de komst van het internet kwamen er steeds meer prijsbrekers op de proppen met lagere commissielonen of vaste lage transactiekosten. Zo betaal je momenteel op een aankooporder van 5.000 euro op Euronext Brussel slechts 7,5 euro bij MeDirect, wat een bodemtarief is tegenover pakweg 15 jaren geleden. Maar de broker Mexem is nóg goedkoper en rekent slechts 3 euro aan.

De race naar de bodem werd dus ingezet door de nieuwe internetbrokers. Ondertussen heeft de app van Robinhood er al voor gezorgd dat steeds minder klanten nog transactiekosten willen betalen. In de VS kondigden in de afgelopen weken daarom grote namen aan dat ze ook gratis diensten gaan opstarten. Het gaat daarbij om spelers als  E*TRADE, Ameritrade, Charles Schwab en Interactive Brokers.

Payment for Order Flow

De brokers moeten uiteraard nog steeds hun kost verdienen. In plaats van de klant te laten betalen, vragen ze aan de market makers een vergoeding om de orders van hun klanten door te sturen. Deze praktijk staat bekend als 'payment for order flow'.

Hierbij zal de broker het order van een klant naar een market maker sturen en niet naar de beurs. De market maker kan geld verdienen door de verschillen tussen de bid en ask prijzen. Als je een aandeel wil kopen, dan vraagt (ask) de market maker bijvoorbeeld $10,05. Wil je dat aandeel meteen weer verkopen, dan geeft de market maker slechts $10 (bid). Hoe meer volumes de market maker kan verwerken, hoe meer geld hij zal verdienen. Daarom is de market maker ook bereid om een vergoeding te betalen aan de broker die de orders rechtstreeks doorstuurt. De klant betaalt in dat geval effectief geen transactiekosten, maar kan eventueel wel slechter af zijn doordat de spread tussen de bid en de ask groter kan zijn dan op de aandelenbeurzen.

Weinig waarschijnlijk in België

Op dit moment is 'payment for order flow' nog verboden in België. In dat geval is het dan ook erg onwaarschijnlijk dat gratis aandelenhandel op komst is naar ons land. De actieve belegger kan daarom best op zoek gaan naar de goedkoopste broker voor aandelen. Brokers vergelijken kan je op onze website doen.


Laatste artikels over Beleggen

Dan toch gratis beleggen in België, maar niet altijd goedkoper

29 juli 2020

De Nederlandse mobiele broker Bux wil binnen enkele maanden in België van start gaan en gratis beleggen mogelijk maken.
Lees meer


Lockdown zorgt voor toestroom jonge beleggers

24 juni 2020

De brokers in ons land konden de toestroom aan nieuwe beleggers amper verwerken tijdens de lockdown. Uit cijfers blijkt nu dat het vooral jonge beleggers zijn die de stap naar de beurs wagen.
Lees meer


Tienduizenden Belgen bezitten cryptomunten

11 juni 2020

Het aantal Belgen die bitcoins en andere cryptomunten bezit groeit snel. Het gaat vooral over jongere mensen die hun spaargeld willen beleggen.
Lees meer


Goedgelovige Belgen laten zich oplichten met cryptomunten

08 mei 2020

Vorig jaar verloren de Belgen minstens 3 miljoen euro omdat ze een graantje wilden meepikken van de stijging van de bitcoin.
Lees meer


Veilig op reis met Bitcoin als injectiemiddel

06 april 2020

Als jij constant aan het dagdromen bent om de wereld rond te kunnen reizen en daarbij ook nog eens regelmatig last krijgt van jeukende voeten, dan heb je waarschijnlijk last van reislust.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken