Je bent hier: Home > Nieuws > Massaal veel woonleningen afgesloten in oktober

Massaal veel woonleningen afgesloten in oktober

Massaal veel woonleningen afgesloten in oktober

07 november 2019

In oktober werden er 61% meer woonkredieten afgesloten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral het afschaffen van de woonbonus zet mensen ertoe aan om op dit moment te lenen.

Volgens de Centrale voor Kredieten aan Particulieren werd er in oktober voor 7,1 miljard euro geleend. Er werden 56.259 woonkredieten toegestaan, een stijging van 61% tegenover oktober 2018. Tegenover september gaat het over een stijging van 48%.

Worden de regio's afzonderlijk bekeken, dan was er in Vlaanderen een stijging van 80% tegenover vorig jaar. Voor Wallonië en Brussel bleef de toename beperkt tot een groei van respectievelijk 31% en 26%.

De verklaring voor de sterke groei is ten eerste te vinden in het afschaffen van de woonbonus. Heel wat mensen haasten zich om nog snel een woning te verwerven om van de woonbonus te genieten. Daarnaast zijn er ook nog steeds heel veel herfinancieringen van leningen. Op deze manier proberen ontleners de lagere rentevoet vast te klikken, wat voor een aanzienlijke besparing kan zorgen. In de eerste zes maanden lag het aantal herfinancieringen maar liefst 120% hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. 

De sterke toename van de hypotheekleningen is des te opvallender omdat de Nationale Bank al regelmatig gewaarschuwd heeft voor een te vlotte toekenning van deze kredietvorm.


Laatste artikels over Leningen

Verkoop elektrische fietsen schiet de hoogte in

19 september 2019

Door de populariteit van de elektrische fietsen is er steeds meer vraag naar fietsverzekeringen en fietsleningen.
Lees meer


Nationale Bank grijpt in: woonkredieten worden te vlot toegekend

06 september 2019

De Nationale Bank gaat bijkomende regels uitvaardigen om banken te dwingen om strenger te worden bij het toekennen van hypothecaire leningen.
Lees meer


Wordt de woonbonus afgeschaft?

19 augustus 2019

In de ontwerpnota voor de nieuwe Vlaamse Regering is er sprake van het afschaffen van de woonbonus. Lenen voor een eigen woning zal dan niet meer voor een fiscaal voordeel zorgen.
Lees meer


Lenen met een negatieve rentevoet

08 juli 2019

De Belgische tienjaarsrente is onder de nul procent gezakt. Dit betekent dat de Belgische overheid vandaag helemaal gratis geld kan lenen. Maar kan dat ook voor particulieren?
Lees meer