Je bent hier: Home > Nieuws > Belgen vrezen voor nieuwe crisis

Belgen vrezen voor nieuwe crisis

Belgen vrezen voor nieuwe crisis

19 november 2019

Uit de ING-beleggersbarometer van oktober blijkt dat Belgische beleggers vrezen voor een nieuwe financiële crisis. Bijna de helft van de respondenten gelooft dat deze crisis al voor de zomer van 2020 zal starten.

De ING-beleggersbarometer daalde in oktober naar 84 punten. In september stond de barometer nog op 91 punten. Het gaat over de zesde maand op rij dat de barometer onder de neutrale 100 puntengrens duikt, wat er op wijst dat er weinig vertrouwen van beleggers is.

Maar liefst 54% van de respondenten denkt dat er een nieuwe crisis gaat komen. Volgens 44% van de ondervraagden zal deze crisis nog voor de zomer van 2020 beginnen. Volgens de beleggers zal het ook een zware crisis worden: 26% van de ondervraagden denkt dat de crisis erger zal zijn dan de bankencrisis van 2008, terwijl 36% aangeeft een crisis van gelijkaardige omvang te verwachten.

Ook in een crisis zijn er echter aandelen die wel goed zullen presteren. Aandelen uit de farmasector blijven bijvoorbeeld erg gewild om in te beleggen. Zo'n 27% van de ondervraagden zegt zulke aandelen in portefeuille te hebben. Op de tweede plaats komen aandelen uit de bank-en verzekeringssector. Deze zijn terug te vinden in de portefeuilles van 22% van de respondenten.

Uit ander recent onderzoek blijkt dat beleggers ook graag in vastgoed investeren. Vermogende beleggers kopen zelf panden aan, maar de kleinere belegger kan ook via de beurs een blootstelling aan vastgoed krijgen. Dit kan via verschillende beursgenoteerde vastgoedvennootschappen, die bijvoorbeeld investeren in zorgvastgoed of studentenwoningen.


Laatste artikels over Beleggen

Hoe beginnen met beleggen?

07 januari 2020

Als beginnend belegger komt er veel op je af. Laat je niet overweldigen door alles wat je moet weten. Deze tips helpen je direct op weg.
Lees meer


Beleggingsverzekeringen steeds populairder

24 december 2019

Door de aanhoudende lage rente zoeken spaarders naar producten die een hoger rendement kunnen opleveren, zoals bijvoorbeeld tak-23 verzekeringen.
Lees meer


NewB haalt target

28 november 2019

Wat vorige week nog onmogelijk leek, is vandaag toch gelukt. De nieuwe coöperatieve bank NewB heeft de beoogde 30 miljoen euro opgehaald.
Lees meer


Nu of nooit voor NewB

21 november 2019

De nieuwe coöperatieve bank NewB moet tegen midden volgende week 30 miljoen euro ophalen om een banklicentie te kunnen verwerven.
Lees meer