Je bent hier: Home > Nieuws > Nu of nooit voor NewB

Nu of nooit voor NewB

Nu of nooit voor NewB

21 november 2019

De nieuwe coöperatieve bank NewB moet tegen midden volgende week 30 miljoen euro ophalen om een banklicentie te kunnen verwerven.

NewB werd al in 2011 opgericht maar beschikt nog altijd niet over een banklicentie. De aanvraag werd eerder dit jaar ingediend, maar om de licentie te kunnen verwerven moet NewB over voldoende kapitaal beschikken. Daarom werd een nieuwe kapitaalverhoging gelanceerd die op 27 november zal afgesloten worden. Als er op die dag geen 30 miljoen euro op de teller staat, zal de bank nooit kunnen starten. 

Er zal echter nog een klein wonder moeten gebeuren om de target op tijd te halen. De campagne loopt sinds 25 oktober en momenteel werd er zo'n 8,4 miljoen euro opgehaald. Geen onaardig bedrag, maar nog mijlenver verwijderd van de beoogde 30 miljoen euro.

NewB haalde in 2011 al geld op bij particulieren en middenveldorganisaties. Het kreeg later ook nog geld toegestopt van de Franse verzekeraar Monceau. Ondertussen is al dat kapitaal grotendeels opgesoupeerd. Bij de oorspronkelijke coöperanten zal er hierdoor na acht jaar niet zoveel enthousiasme zijn om het project opnieuw van vers geld te voorzien.

De voorbije jaren werd er wel geprobeerd om op een andere manier geld te verdienen, ondermeer door het aanbieden van prepaid kredietkaarten en autoverzekeringen. Maar voorlopig zonder veel succes. De boekhoudkundige verliezen over de voorbije acht jaren lopen op tot haast 11 miljoen euro.

Om effectief van start te kunnen gaan als bank moet NewB over een wettelijk minimumkapitaal beschikken. Daarnaast zijn er enorme investeringen nodig voor het opzetten van een eigen informaticaplatform en het voeren van promotiecampagnes. Ook ondermeer het juridisch advies kost handenvol geld.

NewB wil een ethische, duurzame en coöperatieve bank worden en krijgt daarom steun van het brede middenveld. Gisteren raakte ook bekend dat het Brusselse Gewest tot 1 miljoen euro wil investeren. De komende dagen wordt nog alles uit de kast gehaald om zoveel mogelijk geld op te halen.

Inschrijven op de kapitaalverhoging kan via de website van NewB en kan reeds vanaf 20 euro. Het geld komt op een geblokkeerde rekening te staan. Als de target van 30 miljoen euro niet wordt gehaald krijgt iedereen zijn inleg terugbetaald.


Laatste artikels over Beleggen

Hoe beginnen met beleggen?

07 januari 2020

Als beginnend belegger komt er veel op je af. Laat je niet overweldigen door alles wat je moet weten. Deze tips helpen je direct op weg.
Lees meer


Beleggingsverzekeringen steeds populairder

24 december 2019

Door de aanhoudende lage rente zoeken spaarders naar producten die een hoger rendement kunnen opleveren, zoals bijvoorbeeld tak-23 verzekeringen.
Lees meer


NewB haalt target

28 november 2019

Wat vorige week nog onmogelijk leek, is vandaag toch gelukt. De nieuwe coöperatieve bank NewB heeft de beoogde 30 miljoen euro opgehaald.
Lees meer


Belgen vrezen voor nieuwe crisis

19 november 2019

Uit de ING-beleggersbarometer van oktober blijkt dat Belgische beleggers vrezen voor een nieuwe financiële crisis. Bijna de helft van de respondenten gelooft dat deze crisis al voor de zomer van 2020 zal starten.
Lees meer