Je bent hier: Home > Nieuws > Nu of nooit voor NewB

Nu of nooit voor NewB

Nu of nooit voor NewB

21 november 2019

De nieuwe coöperatieve bank NewB moet tegen midden volgende week 30 miljoen euro ophalen om een banklicentie te kunnen verwerven.

NewB werd al in 2011 opgericht maar beschikt nog altijd niet over een banklicentie. De aanvraag werd eerder dit jaar ingediend, maar om de licentie te kunnen verwerven moet NewB over voldoende kapitaal beschikken. Daarom werd een nieuwe kapitaalverhoging gelanceerd die op 27 november zal afgesloten worden. Als er op die dag geen 30 miljoen euro op de teller staat, zal de bank nooit kunnen starten. 

Er zal echter nog een klein wonder moeten gebeuren om de target op tijd te halen. De campagne loopt sinds 25 oktober en momenteel werd er zo'n 8,4 miljoen euro opgehaald. Geen onaardig bedrag, maar nog mijlenver verwijderd van de beoogde 30 miljoen euro.

NewB haalde in 2011 al geld op bij particulieren en middenveldorganisaties. Het kreeg later ook nog geld toegestopt van de Franse verzekeraar Monceau. Ondertussen is al dat kapitaal grotendeels opgesoupeerd. Bij de oorspronkelijke coöperanten zal er hierdoor na acht jaar niet zoveel enthousiasme zijn om het project opnieuw van vers geld te voorzien.

De voorbije jaren werd er wel geprobeerd om op een andere manier geld te verdienen, ondermeer door het aanbieden van prepaid kredietkaarten en autoverzekeringen. Maar voorlopig zonder veel succes. De boekhoudkundige verliezen over de voorbije acht jaren lopen op tot haast 11 miljoen euro.

Om effectief van start te kunnen gaan als bank moet NewB over een wettelijk minimumkapitaal beschikken. Daarnaast zijn er enorme investeringen nodig voor het opzetten van een eigen informaticaplatform en het voeren van promotiecampagnes. Ook ondermeer het juridisch advies kost handenvol geld.

NewB wil een ethische, duurzame en coöperatieve bank worden en krijgt daarom steun van het brede middenveld. Gisteren raakte ook bekend dat het Brusselse Gewest tot 1 miljoen euro wil investeren. De komende dagen wordt nog alles uit de kast gehaald om zoveel mogelijk geld op te halen.

Inschrijven op de kapitaalverhoging kan via de website van NewB en kan reeds vanaf 20 euro. Het geld komt op een geblokkeerde rekening te staan. Als de target van 30 miljoen euro niet wordt gehaald krijgt iedereen zijn inleg terugbetaald.


Laatste artikels over Beleggen

Goedgelovige Belgen laten zich oplichten met cryptomunten

08 mei 2020

Vorig jaar verloren de Belgen minstens 3 miljoen euro omdat ze een graantje wilden meepikken van de stijging van de bitcoin.
Lees meer


Veilig op reis met Bitcoin als injectiemiddel

06 april 2020

Als jij constant aan het dagdromen bent om de wereld rond te kunnen reizen en daarbij ook nog eens regelmatig last krijgt van jeukende voeten, dan heb je waarschijnlijk last van reislust.
Lees meer


Starten met beleggen? Tips en trucs

04 maart 2020

Ontdek wat u moet weten om effectief te beleggen aan de hand van deze tips en houvasten voor beginners.
Lees meer


Belgen willen beleggen in cryptocurrency maar laten zich oplichten

03 februari 2020

Dat Belgen willen beleggen in cryptocurrency blijkt uit een waarschuwing van de FSMA. Tussen 2017 en 2019 verloren goedgelovige beleggers zo'n 5 miljoen euro aan fraudeurs.
Lees meer


Onstabiel fiscaal klimaat ontmoedigt beleggers

27 januari 2020

Uit cijfers van Euronext Brussel blijkt dat de kleine belegger het laat afweten. De handel in de Bel Small index, die kleine bedrijven bevat, daalde met maar liefst 26%.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken