Je bent hier: Home > Nieuws > Belgen bij de slechtste leerlingen van de klas

Belgen bij de slechtste leerlingen van de klas

Belgen bij de slechtste leerlingen van de klas

30 november 2019

De Belgische consument is slecht op de hoogte van financiële zaken. Dat blijkt uit het European Consumer Payment Report van financiële dienstverlener Intrum.

Er werd bij 24.004 Europese consumenten uit 24 landen gepeild naar hun kennis over financiële zaken. Er namen 1.004 Belgen deel aan de studie, maar ondanks dat 74% aangaf dat ze voldoende financiële scholing had gekregen, kon slechts 40% de test succesvol afleggen. Hierbij moesten financiële termen aan de juiste definitie gekoppeld worden. Ons land eindigde zo achteraan in het klassement op de 17e plaats. 

Daarnaast werd ook gepeild naar de financiële gezondheid van de consumenten. Betalen mensen hun rekeningen op tijd? Kunnen ze sparen voor de toekomst? Vinden ze hun weg naar de juiste leningen? Op deze facetten scoorde België opvallend beter. In totaal eindigden we op de elfde plaats, maar voor het onderdeel 'sparen voor de toekomst' stond ons land bijvoorbeeld op de zesde plaats.

Volgens Intrum moet het Belgische onderwijs een tandje bijsteken. Bij de vraag welke bronnen er belangrijk waren voor financiële voorlichting gaf 59% hun ouders aan en 44% hun bank. Het onderwijs scoorde slechts 30%. Zonder voldoende kennis is het uiteraard moeilijk om de juiste financiële beslissingen te nemen.

Een opvallend cijfer was tenslotte dat 70% van de Belgen geld leent om iets te kunnen kopen voor de kinderen. Dat kan gaan over dure kledij of een meerdaagse uitstap met de school. Volgens Intrum zorgt de sociale druk ervoor dat mensen met een beperkt budget toch snel gaan lenen.


Laatste artikels over Bankieren

Minder vraag naar cash door coronacrisis

23 april 2020

Winkels geven momenteel duidelijk de voorkeur aan elektronische betalingen. Het aantal geldafhalingen aan de bankautomaten valt dan ook flink terug.
Lees meer


Verdere consolidatie in de Belgische bankensector

08 december 2019

De overname van AXA door Crelan is nog niet achter de rug of het volgende overnamedossier ligt al op tafel. Deze keer staat Bank Nagelmackers te koop.
Lees meer


KBC snoeit in aantal medewerkers

05 september 2019

KBC kondigde gisteren aan dat de bank tegen eind 2022 zo'n 1.400 medewerkers minder zal hebben. Het gaat vooral over natuurlijke afvloeiingen, waardoor een echt sociaal bloedbad uitblijft.
Lees meer


Grootbanken scoren slecht in tevredenheidsonderzoek

29 augustus 2019

Gisteren publiceerde Test Aankoop een nieuw onderzoek naar de tevredenheid van consumenten over hun bank. Opvallend was dat de grootbanken slecht scoorden.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken