Je bent hier: Home > Nieuws > Belgen bij de slechtste leerlingen van de klas

Belgen bij de slechtste leerlingen van de klas

Belgen bij de slechtste leerlingen van de klas

30 november 2019

De Belgische consument is slecht op de hoogte van financiële zaken. Dat blijkt uit het European Consumer Payment Report van financiële dienstverlener Intrum.

Er werd bij 24.004 Europese consumenten uit 24 landen gepeild naar hun kennis over financiële zaken. Er namen 1.004 Belgen deel aan de studie, maar ondanks dat 74% aangaf dat ze voldoende financiële scholing had gekregen, kon slechts 40% de test succesvol afleggen. Hierbij moesten financiële termen aan de juiste definitie gekoppeld worden. Ons land eindigde zo achteraan in het klassement op de 17e plaats. 

Daarnaast werd ook gepeild naar de financiële gezondheid van de consumenten. Betalen mensen hun rekeningen op tijd? Kunnen ze sparen voor de toekomst? Vinden ze hun weg naar de juiste leningen? Op deze facetten scoorde België opvallend beter. In totaal eindigden we op de elfde plaats, maar voor het onderdeel 'sparen voor de toekomst' stond ons land bijvoorbeeld op de zesde plaats.

Volgens Intrum moet het Belgische onderwijs een tandje bijsteken. Bij de vraag welke bronnen er belangrijk waren voor financiële voorlichting gaf 59% hun ouders aan en 44% hun bank. Het onderwijs scoorde slechts 30%. Zonder voldoende kennis is het uiteraard moeilijk om de juiste financiële beslissingen te nemen.

Een opvallend cijfer was tenslotte dat 70% van de Belgen geld leent om iets te kunnen kopen voor de kinderen. Dat kan gaan over dure kledij of een meerdaagse uitstap met de school. Volgens Intrum zorgt de sociale druk ervoor dat mensen met een beperkt budget toch snel gaan lenen.


Laatste artikels over Bankieren

Tarieven bankrekeningen in de lift

12 januari 2021

Heel wat banken verhogen de tarieven van hun zichtrekeningen en bankverrichtingen. Consumentenorganisatie Test Aankoop trekt aan de alarmbel.
Lees meer


Bankgeheim toch op de helling ondanks bezwaren privacywaakhond

05 december 2020

Gisteren plaatste de Gegevensbeschermingsautoriteit in de krant De Tijd vraagtekens bij de plannen van de regering over de inzage van bankrekeningen.
Lees meer


Facebook dicht bij lancering eigen cryptomunt

04 december 2020

Begin volgend jaar zou de eigen cryptomunt van Facebook gelanceerd kunnen worden, waarmee je zal kunnen betalen in eigen apps als WhatsApp en Facebook Messenger.
Lees meer


Laat je bankrekening niet misbruiken door criminelen

04 december 2020

Steeds meer jongeren laten zich vangen door criminelen en geven ze toegang tot hun bankrekening.
Lees meer


NewB schiet na 10 jaar eindelijk uit de startblokken

30 november 2020

De coöperatieve bank NewB test momenteel het openen van nieuwe rekeningen en zal begin volgend jaar echt uit de startblokken schieten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken