Je bent hier: Home > Nieuws > Veel meer vastgoedschenkingen in 2019

Veel meer vastgoedschenkingen in 2019

Veel meer vastgoedschenkingen in 2019

28 december 2019

In Vlaanderen steeg het aantal schenkingen van vastgoed met 12% in 2019. In Wallonië werd zelfs een stijging van 28% genoteerd.

In Vlaanderen werden bijna 14.500 woningen of gronden geschonken in de eerste elf maanden van dit jaar. Volgens notaris.be is de oorzaak te vinden in onder meer het gemoderniseerde erfrecht. Hierdoor hebben mensen meer vrijheid en is bijvoorbeeld een doorgeefschenking mogelijk. Ouders die erven kunnen de erfenis zo meteen doorschenken aan hun eigen kinderen.

Uiteraard zijn de tarieven voor de schenkbelasting veel voordeliger dan de mogelijke successierechten. Daarom wachten veel ouders niet langer en schenken ze tijdens hun leven al wat vastgoed dat ze zelf niet meer nodig hebben. De cijfers van de Federatie van het Notariaat tonen aan dat de gemiddelde schenker 72 jaar is, terwijl de begunstigde gemiddeld 43 jaar is.

De enorme stijging van 28 procent in Wallonië is ook deels te verklaren door de nieuwe tarieven in dat gewest. Deze daalden sinds 1 september 2018, in navolging van Vlaanderen en Brussel.

Notaris.be onderstreept tenslotte nog dat een schenking niet voor iedereen een goede optie is. Het hangt af van de samenstelling van het vermogen, de levensverwachting, familiale situatie enzovoorts. Wie hierover advies zoekt kan aankloppen bij een notaris.


Laatste artikels over Vastgoed

Vastgoedtransacties crashen door coronacrisis

06 april 2020

De lockdown en de coronacrisis hebben een duidelijk effect op het aantal vastgoedtransacties. Notarissen zien het aantal transacties met 27 tot 39% dalen.
Lees meer


Aedifica speelt sleutelrol in Europese markt voor zorgvastgoed

14 januari 2020

De Belgische specialist in zorgvastgoed Aedifica is ondertussen al actief in zes Europese landen. De vastgoedvennootschap neemt zo de leiding in Europa.
Lees meer


Koop alleen vastgoed na een grondig onderzoek

30 december 2019

Investeringen die een hoog rendement beloven zijn meestal te mooi om waar te zijn. Dat ondervonden ook tientallen Vlamingen die nietsvermoedend rommelvastgoed kochten in Duitsland.
Lees meer


Aedifica zet internationale opmars verder

05 november 2019

Aedifica, de Belgische beursgenoteerde verhuurder van rusthuizen, zet zijn overnametocht verder. Het bedrijf neemt  in Duitsland een project over en doet een overnamebod op een Finse concurrent.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken