Je bent hier: Home > Nieuws > Koop alleen vastgoed na een grondig onderzoek

Koop alleen vastgoed na een grondig onderzoek

Koop alleen vastgoed na een grondig onderzoek

30 december 2019

Investeringen die een hoog rendement beloven zijn meestal te mooi om waar te zijn. Dat ondervonden ook tientallen Vlamingen die nietsvermoedend rommelvastgoed kochten in Duitsland.

In Duitsland kan je voor pakweg 50.000 euro al een appartement kopen in bepaalde gebieden. Heel wat Vlamingen kochten ook zo'n appartement uit een brochure, waarbij erg hoge huurrendementen beloofd werden. Door de extreem lage rentevoeten op spaarrekeningen zoeken gezinnen naar 'veilige' beleggingen die meer rendement opleveren. Omdat een klassieke vastgoedinvestering veel meer kapitaal vereist, komen deze mensen al snel terecht bij betaalbaar vastgoed in het buitenland.

Dat het hier niet altijd over koopjes gaat, blijkt weer uit een nieuwe case waarbij Vlamingen verkrot vastgoed hebben gekocht. Duitsland kampt al langer met dit probleem en heeft er zelfs een eigen woord voor: 'schrottimmobilie' of schrootvastgoed. Nietsvermoedende kopers worden allerlei beloftes gedaan maar kopen uiteindelijk een kat in een zak. Het gaat bijvoorbeeld over versleten appartementen van meer dan 50 jaar oud waarbij de koper zelf moet opdraaien voor de broodnodige renovaties.

Tips voor investeringsvastgoed

Gewiekste verkopers presenteren mooie brochures, maar als koper moet je steeds op je hoede zijn. Bezoek daarom steeds de locatie in levende lijve. Als het gaat over een streek die je echt niet zelf kent, dan ben je vaak een vogel voor de kat om je te laten oplichten. Gaat het echt over de hippe buurt waarover sprake is in het verkoopspraatje of is het eerder een achtergestelde buurt? Zijn de nodige faciliteiten in de buurt aanwezig zoals winkels en scholen? 
 
Beoordeel vervolgens het pand in kwestie. Als je dit niet te zien krijgt gaat het mogelijks over oplichting. Een veelgebruikte verkooptruc is een gelijkaardig maar reeds gerenoveerd pand tonen en vervolgens de koper doen geloven dat zijn pand gerenoveerd zal opgeleverd worden, terwijl hierover niets concreets op papier staat. 

In het eigenlijke pand kan je ook als leek al snel beoordelen wat voor vlees je in de kuip hebt. Zijn er zichtbare vochtplekken of schimmels aanwezig? Zijn de ramen in goede staat en gaat het minstens over dubbel glas? Hoe ziet de verwarmingsinstallatie en de elektrische installatie er uit? Doorgaans zie je al snel of het over deftig materiaal gaat of dat er sprake is van een rommelhoopje.

Overweeg andere alternatieven

Een pand aankopen is zeker niet enige manier waarop je jouw geld kan investeren. Je kan ook beleggen in kwaliteitsaandelen die een stabiel en mooi dividend opleveren. Blijf je toch liever in de wereld van het vastgoed, dan bestaan er beursgenoteerde vastgoedvennootschappen. Op deze manier kan je jouw spaargeld goed spreiden over bijvoorbeeld zorgvastgoed, studentenkamers, commercieel vastgoed enzovoorts. 


Laatste artikels over Vastgoed

Vastgoedtransacties crashen door coronacrisis

06 april 2020

De lockdown en de coronacrisis hebben een duidelijk effect op het aantal vastgoedtransacties. Notarissen zien het aantal transacties met 27 tot 39% dalen.
Lees meer


Aedifica speelt sleutelrol in Europese markt voor zorgvastgoed

14 januari 2020

De Belgische specialist in zorgvastgoed Aedifica is ondertussen al actief in zes Europese landen. De vastgoedvennootschap neemt zo de leiding in Europa.
Lees meer


Veel meer vastgoedschenkingen in 2019

28 december 2019

In Vlaanderen steeg het aantal schenkingen van vastgoed met 12% in 2019. In Wallonië werd zelfs een stijging van 28% genoteerd.
Lees meer


Aedifica zet internationale opmars verder

05 november 2019

Aedifica, de Belgische beursgenoteerde verhuurder van rusthuizen, zet zijn overnametocht verder. Het bedrijf neemt  in Duitsland een project over en doet een overnamebod op een Finse concurrent.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken