Je bent hier: Home > Nieuws > Onstabiel fiscaal klimaat ontmoedigt beleggers

Onstabiel fiscaal klimaat ontmoedigt beleggers

Onstabiel fiscaal klimaat ontmoedigt beleggers

27 januari 2020

Uit cijfers van Euronext Brussel blijkt dat de kleine belegger het laat afweten. De handel in de Bel Small index, die kleine bedrijven bevat, daalde met maar liefst 26%.

De Bel20 index bevat de grootste Belgische aandelen en de Bel Mid index bevat bedrijven met een middelgrote marktkapitalisatie. Grote institutionele beleggers zijn vooral actief in deze twee categorieën. Het handelsvolume viel hier ook wat terug, maar niet zo dramatisch als bij de Bel Small index.

In de Bel Small index vinden we aandelen als Resilux, Sioen, Smartphoto of Ter Beke. Deze aandelen zijn te klein voor grote beleggers en trekken daarom vooral kleine particuliere beleggers aan. De daling van de volumes met 26% wijst erop dat particuliere beleggers het laten afweten.

Volgens de topman Vincent Van Dessel moeten we de oorzaak zoeken in het onstabiele fiscale klimaat. Hij wijst erop dat politici moeten stoppen met mensen te ontmoedigen om hun spaargeld te beleggen. Soms gaat het over uitspraken, maar vaak gaat het ook over belastingen. Denk aan de hoge roerende voorheffing op dividenden of aan de reeds ter ziele gegane speculatietaks en de taks op de effectenrekeningen.

Ondertussen dikken de Belgische spaarrekeningen jaarlijks aan, terwijl een deel van dit geld geschikt is om te beleggen. Voor bedrijven is de beurs ook een belangrijk kanaal om zich te financieren. Een goed werkende beurs zorgt dan ook voor een extra impuls voor de economische groei.


Laatste artikels over Beleggen

Toch verlies op een Tak 21-verzekering

16 augustus 2020

Tak 21 verzekeringen zijn beleggingsverzekeringen die een alternatief bieden voor spaarrekeningen. Hoewel je inleg beschermd is, kan je op de vervaldag toch een negatief rendement incasseren.
Lees meer


Dan toch gratis beleggen in België, maar niet altijd goedkoper

29 juli 2020

De Nederlandse mobiele broker Bux wil binnen enkele maanden in België van start gaan en gratis beleggen mogelijk maken.
Lees meer


Lockdown zorgt voor toestroom jonge beleggers

24 juni 2020

De brokers in ons land konden de toestroom aan nieuwe beleggers amper verwerken tijdens de lockdown. Uit cijfers blijkt nu dat het vooral jonge beleggers zijn die de stap naar de beurs wagen.
Lees meer


Tienduizenden Belgen bezitten cryptomunten

11 juni 2020

Het aantal Belgen die bitcoins en andere cryptomunten bezit groeit snel. Het gaat vooral over jongere mensen die hun spaargeld willen beleggen.
Lees meer


Goedgelovige Belgen laten zich oplichten met cryptomunten

08 mei 2020

Vorig jaar verloren de Belgen minstens 3 miljoen euro omdat ze een graantje wilden meepikken van de stijging van de bitcoin.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken