Je bent hier: Home > Nieuws > Onstabiel fiscaal klimaat ontmoedigt beleggers

Onstabiel fiscaal klimaat ontmoedigt beleggers

Onstabiel fiscaal klimaat ontmoedigt beleggers

27 januari 2020

Uit cijfers van Euronext Brussel blijkt dat de kleine belegger het laat afweten. De handel in de Bel Small index, die kleine bedrijven bevat, daalde met maar liefst 26%.

De Bel20 index bevat de grootste Belgische aandelen en de Bel Mid index bevat bedrijven met een middelgrote marktkapitalisatie. Grote institutionele beleggers zijn vooral actief in deze twee categorieën. Het handelsvolume viel hier ook wat terug, maar niet zo dramatisch als bij de Bel Small index.

In de Bel Small index vinden we aandelen als Resilux, Sioen, Smartphoto of Ter Beke. Deze aandelen zijn te klein voor grote beleggers en trekken daarom vooral kleine particuliere beleggers aan. De daling van de volumes met 26% wijst erop dat particuliere beleggers het laten afweten.

Volgens de topman Vincent Van Dessel moeten we de oorzaak zoeken in het onstabiele fiscale klimaat. Hij wijst erop dat politici moeten stoppen met mensen te ontmoedigen om hun spaargeld te beleggen. Soms gaat het over uitspraken, maar vaak gaat het ook over belastingen. Denk aan de hoge roerende voorheffing op dividenden of aan de reeds ter ziele gegane speculatietaks en de taks op de effectenrekeningen.

Ondertussen dikken de Belgische spaarrekeningen jaarlijks aan, terwijl een deel van dit geld geschikt is om te beleggen. Voor bedrijven is de beurs ook een belangrijk kanaal om zich te financieren. Een goed werkende beurs zorgt dan ook voor een extra impuls voor de economische groei.


Laatste artikels over Beleggen

Belgen willen beleggen in cryptocurrency maar laten zich oplichten

03 februari 2020

Dat Belgen willen beleggen in cryptocurrency blijkt uit een waarschuwing van de FSMA. Tussen 2017 en 2019 verloren goedgelovige beleggers zo'n 5 miljoen euro aan fraudeurs.
Lees meer


Hoe beginnen met beleggen?

07 januari 2020

Als beginnend belegger komt er veel op je af. Laat je niet overweldigen door alles wat je moet weten. Deze tips helpen je direct op weg.
Lees meer


Beleggingsverzekeringen steeds populairder

24 december 2019

Door de aanhoudende lage rente zoeken spaarders naar producten die een hoger rendement kunnen opleveren, zoals bijvoorbeeld tak-23 verzekeringen.
Lees meer


NewB haalt target

28 november 2019

Wat vorige week nog onmogelijk leek, is vandaag toch gelukt. De nieuwe coöperatieve bank NewB heeft de beoogde 30 miljoen euro opgehaald.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken