Je bent hier: Home > Nieuws > Nooit zoveel woonkredieten toegekend als in 2019

Nooit zoveel woonkredieten toegekend als in 2019

Nooit zoveel woonkredieten toegekend als in 2019

02 februari 2020

In 2019 werden haast 310.000 hypothecaire kredieten toegekend. Vooral de afschaffing van de woonbonus zorgde voor een stormloop op de woonkredieten.

De Beroepsvereniging van het Krediet maakte de cijfers afgelopen week bekend. Over alle doeleinden heen is er een sterke stijging waar te nemen. Zo stegen de kredieten voor renovatie met 32%, terwijl het aantal bouwkredieten met 26,2% steeg. Het aantal kredieten voor de aankoop van een bestaande woning nam toe met 18,5%. Ook herfinancieren blijft populair: hier was er een stijging met 33,7% tegenover 2018.

Door de afschaffing van de woonbonus beleefden de banken een erg druk laatste kwartaal. Vooral in december was er een ongekende stijging. Er werden 55.000 kredieten toegekend, een stijging met 140% tegenover december 2018.

Gedurende het ganse jaar 2019 bleef de vraag naar woonkredieten sterk dankzij de ultralage rentevoeten. Net om deze reden presteert de kredietsector al jaren erg sterk en worden steeds nieuwe records neergezet. Zo kwam in het vierde kwartaal het gemiddelde kredietbedrag voor de aankoop en renovatie van een woning voor het eerst boven de 200.000 euro uit.

Om de lage rente vast te klikken kozen bijna 9 op de 10 kredietnemers in het laatste kwartaal voor een vaste rentevoet of een veranderlijke rentevoet met een rentevastheid van minimum 10 jaar. Slechts 2% van de kredietnemers koos voor een jaarlijks veranderlijke rentevoet. Moest de rente toch plots beginnen op te lopen, dan worden deze mensen wel wettelijk beschermd. Een variabele rentevoet kan namelijk maximaal verdubbelen.

Overweeg je zelf geld te lenen? Gebruik dan het internet en simuleer je hypothecaire lening.


Laatste artikels over Leningen

Leenbedrag voor woningen op historisch hoog niveau

17 februari 2020

Uit cijfers van BNP Paribas Fortis blijkt dat de Belg vorig jaar gemiddeld 207.000 euro leende voor de aankoop van een woning.
Lees meer


Hypothecair krediet herfinancieren blijft populair

23 januari 2020

Uit de jaarcijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren blijkt dat één op de vier nieuwe hypotheekleningen eigenlijk een herfinanciering is.
Lees meer


Massaal veel woonleningen afgesloten in oktober

07 november 2019

In oktober werden er 61% meer woonkredieten afgesloten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral het afschaffen van de woonbonus zet mensen ertoe aan om op dit moment te lenen.
Lees meer


Verkoop elektrische fietsen schiet de hoogte in

19 september 2019

Door de populariteit van de elektrische fietsen is er steeds meer vraag naar fietsverzekeringen en fietsleningen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken