Je bent hier: Home > Nieuws > Nooit zoveel woonkredieten toegekend als in 2019

Nooit zoveel woonkredieten toegekend als in 2019

Nooit zoveel woonkredieten toegekend als in 2019

02 februari 2020

In 2019 werden haast 310.000 hypothecaire kredieten toegekend. Vooral de afschaffing van de woonbonus zorgde voor een stormloop op de woonkredieten.

De Beroepsvereniging van het Krediet maakte de cijfers afgelopen week bekend. Over alle doeleinden heen is er een sterke stijging waar te nemen. Zo stegen de kredieten voor renovatie met 32%, terwijl het aantal bouwkredieten met 26,2% steeg. Het aantal kredieten voor de aankoop van een bestaande woning nam toe met 18,5%. Ook herfinancieren blijft populair: hier was er een stijging met 33,7% tegenover 2018.

Door de afschaffing van de woonbonus beleefden de banken een erg druk laatste kwartaal. Vooral in december was er een ongekende stijging. Er werden 55.000 kredieten toegekend, een stijging met 140% tegenover december 2018.

Gedurende het ganse jaar 2019 bleef de vraag naar woonkredieten sterk dankzij de ultralage rentevoeten. Net om deze reden presteert de kredietsector al jaren erg sterk en worden steeds nieuwe records neergezet. Zo kwam in het vierde kwartaal het gemiddelde kredietbedrag voor de aankoop en renovatie van een woning voor het eerst boven de 200.000 euro uit.

Om de lage rente vast te klikken kozen bijna 9 op de 10 kredietnemers in het laatste kwartaal voor een vaste rentevoet of een veranderlijke rentevoet met een rentevastheid van minimum 10 jaar. Slechts 2% van de kredietnemers koos voor een jaarlijks veranderlijke rentevoet. Moest de rente toch plots beginnen op te lopen, dan worden deze mensen wel wettelijk beschermd. Een variabele rentevoet kan namelijk maximaal verdubbelen.

Overweeg je zelf geld te lenen? Gebruik dan het internet en simuleer je hypothecaire lening.


Laatste artikels over Leningen

Banken vrezen grote kredietverliezen

07 augustus 2020

De echte impact van de coronacrisis zal er pas komen wanneer de steunmaatregelen van de overheid uitdoven. Banken bereiden zich er nu al op voor.
Lees meer


Coronacrisis zorgt voor toename betalingsachterstand

21 juni 2020

Belgische bedrijven merken sinds de coronacrisis op dat er meer klanten zijn met betalingsproblemen.
Lees meer


Corona zorgt voor meer digitale betalingen en veel betalingsuitstellen

15 juni 2020

Uit de coronamonitor van bankenfederatie Febelfin blijkt dat de Belg steeds vaker met de kaart betaalt. De banken verleenden ondertussen ook al meer dan 250.000 betalingsuitstellen.
Lees meer


Al meer dan 160.000 betalingsuitstellen toegestaan

24 april 2020

De Belgische banken hebben door de coronacrisis al meer dan 160.000 betalingsuitstellen toegestaan.
Lees meer


Betalingsuitstel voor woonkredieten

22 maart 2020

De banksector en de regering hebben afgesproken om getroffen gezinnen en bedrijven betalingsuitstel te geven op hun lening.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken