Je bent hier: Home > Nieuws > Belgische verzekeringssector boekt ook in 2019 recordomzet

Belgische verzekeringssector boekt ook in 2019 recordomzet

Belgische verzekeringssector boekt ook in 2019 recordomzet

25 februari 2020

Uit schattingen van beroepsvereniging Assuralia blijkt dat de Belgische verzekeringssector in 2019 een nieuw record heeft neergezet. De omzet steeg met 4,4% tot 29,5 miljard euro.

In 2015 en 2016 was er nog een krimp in de omzet, maar door de goede cijfers van 2019 is er voor het derde opeenvolgende jaar een groei waar te nemen.

De tak schadeverzekeringen bleef groeien en bleef ook in 2019 rendabel. Bij de autoverzekeringen was er een groei van 1,7% in de omzet. Dankzij betere veiligheidssystemen en een betere weginfrastuctuur daalt het aantal ongevallen stelselmatig. Op tien jaar tijd is een autoverzekering zo'n 53 euro goedkoper geworden, gecorrigeerd voor inflatie.

Voor de verzekeraars blijft de impact van sommige ongevallen wel groot. Er waren in 2018 bijvoorbeeld 831 zware schadegevallen waarbij voor meer dan 125.000 euro schade moest vergoed worden. In totaal tekenden de zware ongevallen voor 30% van de totale schadelast over 340.618 schadegevallen.

Ook de brandverzekeringen blijven groeien. De verzekeraars stellen bovendien vast dat de intensiteit en de frequentie van stormen en overstromingen blijven toenemen. In maart 2019 waren er bijvoorbeeld veel schadedossiers door omgewaaide bomen en weggevlogen dakpannen. De verzekeraars spreken over een grote storm als er meer dan 25.000 schadegevallen zijn. Tijdens de huidige maand was er met Ciara bijvoorbeeld weer een grote storm.

De definitieve cijfers van 2019 zijn pas in het najaar beschikbaar.


Laatste artikels over Verzekeren

AG verzekert eerste zelfrijdende voertuig in België

15 september 2020

Aan het  Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares in Gent werd Olli 2.0 in gebruik genomen, de eerste zelfrijdende shuttlebus die zich in het verkeer mengt.
Lees meer


Kleine lettertjes reisverzekeringen aangepast

26 juni 2020

De toezichthouder FSMA gaat enkele verzekeraars op het matje roepen. In de kleine lettertjes van hun reisannulatieverzekering wordt een epidemie plots niet meer gedekt.
Lees meer


Consumenten vragen deel premie van autoverzekering terug

13 mei 2020

Consumentenorganisatie Test-Aankoop vindt dat verzekeraars een deel van de premies van autoverzekeringen moeten terugbetalen aan hun klanten.
Lees meer


Lockdown zorgt voor minder ongevallen

22 april 2020

De coronacrisis en de lockdown zorgt voor minder auto's op de baan. Daarom daalt ook het aantal ongevallen. Dit zal zich echter niet vertalen in een goedkopere autoverzekering.
Lees meer


Klanten Corona Direct krijgen groot deel premie terug

12 april 2020

Omdat er door de coronacrisis veel minder met de wagen wordt gereden, schat de verzekeraar Corona Direct dat hij 4 miljoen aan premies zal moeten terug storten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken