Je bent hier: Home > Nieuws > Starten met beleggen? Tips en trucs

Starten met beleggen? Tips en trucs

Starten met beleggen? Tips en trucs

04 maart 2020

Ontdek wat u moet weten om effectief te beleggen aan de hand van deze tips en houvasten voor beginners.

U wilt starten met beleggen? Te veel mensen laten zich afschrikken door onwetendheid en spookverhalen. Hierdoor starten ze helemaal niet met beleggen, dat is zonde.

Als beginnend belegger zijn er wel enkele zaken waarop u dient te laten. In dit artikel volgen enkele tips en houvasten voor beginners. Als u geïnformeerd bent komt u goed beslagen ten ijs.

Beleggen in aandelen kan met voldoende gemoedsrust en een mooi rendement, mits u het verstandig aanpakt .

Een beursmakelaar kiezen

Om te beleggen werkt u met een beursmakelaar. Dit kan een bank zijn, een beleggingsadviseur of een online broker. De goedkoopste optie is een online broker, ‘execution only’. U hoeft dan alleen niet te rekenen op persoonlijke begeleiding bij uw portefeuille.

Bij elke transactie betaalt u een transactiekost en in België ook nog een beurstaks. Een broker kan voor sommige corporate actions ook een kost aanrekenen, denk aan kapitaalverhoging, dividend of stock split.

Het aanmaken van een effectenrekening kost bij een broker vrijwel geen tijd. Online doorloopt u een stappenplan en vaak kunt u elektronisch uw identiteitskaart gebruiken om de persoonlijke gegevens te valideren.

Beleggen met een online broker

Ondanks dat u met een online broker niet geniet van persoonlijk advies zijn de platforms daarentegen wel erg uitgebreid. U vindt bedrijfsresultaten, sectoranalyses, schulden, trends, patronen en indicatoren, alsook meningen van analisten en een newsfeed. Met al deze data moet u dus alsnog wel zelf kennis van zaken hebben. Heeft u geen tijd om zich hierin te verdiepen, dan kunt u mogelijk beter terecht bij uw beleggingsadviseur of bank.

Het voordeel van fondsen

Fondsen worden beheerd door fondsbeheerders. Zij stellen een mix samen van aandelen en volgen deze op, herverdelen de middelen, kopen nieuwe aandelen aan, verkopen anderen… Het is echter af te raden om blind te vertrouwen op fondsbeheerders, dit komt met name vanwege de kosten die worden berekend voor hun diensten. Instapkosten, uitstapkosten en beheerskosten; de kosten van beheerde fondsen kunnen aanzienlijk zijn!

Daarom is het eerder aan te raden om te beleggen in indextrackers, ETF’s. Dit zijn passief beheerde fondsen die simpelweg de beursindices volgen. U kunt kiezen voor bepaalde indices die een land volgen, een bepaalde regio of een bepaald thema.

Vereiste kennis en Mifid-regelgeving

De Europese Unie bepaald door de Mifid-regelgeving dat u pas kan beleggen alvorens u beschikt over enige kennis over de producten. Uw kennis wordt getoetst door de beursmakelaar. Hoe complexer de producten, des te uitgebreider de testen. Onder andere hefboomproducten vereisen strengere regels ter bescherming van de consument.

Basisprincipes van beleggen

Succesvol beleggen is mogelijk, mits u zich houdt aan enkele van de belangrijke basisprincipes.

Stop niet al uw eieren in één mandje

Gediversifieerd beleggen is noodzakelijk. Verdeel altijd uw vermogen over verschillende ‘mandjes’. U weet immers niet exact wat de toekomst gaat brengen. Wedden op één paard is te riskant.

Diversificatie in de portefeuille gaat verder dan verschillende aandelen hebben. U wilt ook aandelen in verschillende sectoren, uit verschillende geografische gebieden. Beleg daarom in verschillende sectoren, verschillende landen en eventueel in verschillende activaklassen.

Behoud een lange termijn visie

Meer rust en zekerheid krijgt u als u belegt op de lange termijn. Tevens verkleint dit het risico enorm. Stop geen geld in aandelen als u weet dat u over een aantal jaar het geld nodig zult hebben voor een woning of auto. Beleggen op lange termijn geeft bijna volledige zekerheid op winst, als we kijken naar de historische gegevens. Lange termijn beleggen geeft gemoedsrust.

Beleg in zaken die u begrijpt

Een onbetaalbaar voordeel behaalt u door te beleggen in bedrijven die u kent en begrijpt. Het begrijpen en kennen van een bedrijf is enorm waardevol. Het komt de diversificatie niet helemaal ten goede, maar ‘home bias’ is hiermee wel verdedigbaar.

Terug naar de schoolbanken, doe uw huiswerk

Winst behalen met beleggen is mogelijk als u grondig te werk gaat. U moet zich verdiepen in het bedrijf waarin u wilt beleggen en de financiële gezondheid van het bedrijf nagaan. Hoe ziet de balans van de onderneming eruit? Hoeveel schulden draagt ze? Hoe zit het met solvabiliteit/schuldratio ten opzichte van andere sectorgenoten? Zit er toekomst in hun sector?

U wilt starten, hoe verder?

U wilt de stap naar de beurs wagen. Dan dient u eerst een beursmakelaar te selecteren. BrokerTarieven maakt het makkelijk voor u om diverse brokers te vergelijken. Deze tool vergelijkt de kosten die banken en online brokers u in rekening brengen. De vergelijker is onafhankelijk en ontdekt de grote verschillen. Vind in 3 eenvoudige stappen de meest geschikte broker voor uw wensen.

Dit is een gastartikel van BrokerTarieven.be. Op de website van BrokerTarieven vindt u een handige tool om de diverse tarieven van online brokers te vergelijken. Vind de goedkoopste broker voor online beleggen in drie eenvoudige stappen.


Laatste artikels over Beleggen

Toch verlies op een Tak 21-verzekering

16 augustus 2020

Tak 21 verzekeringen zijn beleggingsverzekeringen die een alternatief bieden voor spaarrekeningen. Hoewel je inleg beschermd is, kan je op de vervaldag toch een negatief rendement incasseren.
Lees meer


Dan toch gratis beleggen in België, maar niet altijd goedkoper

29 juli 2020

De Nederlandse mobiele broker Bux wil binnen enkele maanden in België van start gaan en gratis beleggen mogelijk maken.
Lees meer


Lockdown zorgt voor toestroom jonge beleggers

24 juni 2020

De brokers in ons land konden de toestroom aan nieuwe beleggers amper verwerken tijdens de lockdown. Uit cijfers blijkt nu dat het vooral jonge beleggers zijn die de stap naar de beurs wagen.
Lees meer


Tienduizenden Belgen bezitten cryptomunten

11 juni 2020

Het aantal Belgen die bitcoins en andere cryptomunten bezit groeit snel. Het gaat vooral over jongere mensen die hun spaargeld willen beleggen.
Lees meer


Goedgelovige Belgen laten zich oplichten met cryptomunten

08 mei 2020

Vorig jaar verloren de Belgen minstens 3 miljoen euro omdat ze een graantje wilden meepikken van de stijging van de bitcoin.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken