Je bent hier: Home > Nieuws > Doorsnee Belg heeft het financieel moeilijk door coronacrisis

Doorsnee Belg heeft het financieel moeilijk door coronacrisis

Doorsnee Belg heeft het financieel moeilijk door coronacrisis

02 april 2020

Doordat veel mensen met tijdelijke werkloosheid geconfronteerd worden, stapelen de financiële problemen zich ook op.

Uit een onderzoek van KBC, Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws blijkt dat vier op de tien Belgen zich zorgen maken over hun financiën. Door de lagere inkomsten moet 9,4% hun spaarrekening aanspreken om rond te komen. Ongeveer 18% geeft toe dat ze in de huidige omstandigheden niet meer kunnen sparen.

Om meer financiële ademruimte te krijgen overwegen sommige mensen al om een bijkomende lening af te sluiten. Voor mensen die in de problemen komen met de afbetaling van hun woonlening is er evenwel een oplossing uitgewerkt. Vanaf april kunnen zij de afbetaling gedurende zes maanden uitstellen. Voorwaarde is wel dat ze bewijzen dat hun inkomen teruggevallen is en dat ze niet meer dan 25.000 euro aan spaargeld bezitten. Ongeveer drie op de tien gezinnen is van plan om hiervan gebruik te maken.

De huurders worden met gelijkaardige problemen geconfronteerd en zullen zelf met hun huisbaas moeten overleggen wat er mogelijk is.

De impact van de coronacrisis weegt zwaar door bij kleine zelfstandigen en werknemers van kleine KMO's. Zo'n 16% vreest dat ze hun job zullen verliezen. Ongeveer 1 op de 10 ondernemers zegt al vrijwel zeker te zijn dat ze failliet zullen gaan.

Ondanks al het slechte nieuws blijven de Belgen wel hoopvol. Meer dan 60% denkt dat er een stevig economisch herstel aan komt. Zij denken dat alle economische en financiële problemen binnen het jaar weer van de baan zijn.


Laatste artikels over Sparen

Weer meer miljonairs in België

30 juli 2020

Uit de jaarlijkse studie van Capgemini blijkt dat er eind 2019 maar liefst 132.700 dollarmiljonairs in België wonen.
Lees meer


Spaarboekjes blijven aandikken

02 juli 2020

Uit een rondvraag van de krant De Tijd blijkt dat de gereglementeerde spaarrekeningen in het eerste half jaar met 9,8 miljard euro aandikten.
Lees meer


Belg spaart meer tijdens coronacrisis

12 juni 2020

Ruim 40% van de Belgen zegt meer gespaard te hebben tijdens de coronacrisis. Door de gesloten horecazaken kon er minder geld worden uitgegeven.
Lees meer


Daarom sparen twintigers nauwelijks

19 maart 2020

Jong geleerd is altijd goed. Dat geldt ook voor het opbouwen van een financiële buffer. Hoeveel kun je eigenlijk sparen als twintiger? 
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken