Je bent hier: Home > Nieuws > Doorsnee Belg heeft het financieel moeilijk door coronacrisis

Doorsnee Belg heeft het financieel moeilijk door coronacrisis

Doorsnee Belg heeft het financieel moeilijk door coronacrisis

02 april 2020

Doordat veel mensen met tijdelijke werkloosheid geconfronteerd worden, stapelen de financiële problemen zich ook op.

Uit een onderzoek van KBC, Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws blijkt dat vier op de tien Belgen zich zorgen maken over hun financiën. Door de lagere inkomsten moet 9,4% hun spaarrekening aanspreken om rond te komen. Ongeveer 18% geeft toe dat ze in de huidige omstandigheden niet meer kunnen sparen.

Om meer financiële ademruimte te krijgen overwegen sommige mensen al om een bijkomende lening af te sluiten. Voor mensen die in de problemen komen met de afbetaling van hun woonlening is er evenwel een oplossing uitgewerkt. Vanaf april kunnen zij de afbetaling gedurende zes maanden uitstellen. Voorwaarde is wel dat ze bewijzen dat hun inkomen teruggevallen is en dat ze niet meer dan 25.000 euro aan spaargeld bezitten. Ongeveer drie op de tien gezinnen is van plan om hiervan gebruik te maken.

De huurders worden met gelijkaardige problemen geconfronteerd en zullen zelf met hun huisbaas moeten overleggen wat er mogelijk is.

De impact van de coronacrisis weegt zwaar door bij kleine zelfstandigen en werknemers van kleine KMO's. Zo'n 16% vreest dat ze hun job zullen verliezen. Ongeveer 1 op de 10 ondernemers zegt al vrijwel zeker te zijn dat ze failliet zullen gaan.

Ondanks al het slechte nieuws blijven de Belgen wel hoopvol. Meer dan 60% denkt dat er een stevig economisch herstel aan komt. Zij denken dat alle economische en financiële problemen binnen het jaar weer van de baan zijn.


Laatste artikels over Sparen

ING rekent sneller strafrente aan op grote spaarsaldo's

23 april 2021

ING voerde in de tweede helft van 2020 al een negatieve rentevoet in voor spaarrekeningen die meer dan 1 miljoen euro bevatten. Die limiet wordt nu verlaagd.
Lees meer


Aantal Belgen zonder spaargeld groeit met 3%

14 april 2021

Zo'n 11 procent van de Belgen heeft helemaal geen spaargeld. Dat blijkt uit een enquête van Aion Bank onder meer dan 1.000 Belgen.
Lees meer


Haast geen opbrengst voor tak21-spaarverzekeringen

09 april 2021

Door de lage rente en hoge kosten brengen de tak-21 spaarproducten haast niets meer op.
Lees meer


Cash geld nog steeds populair

05 april 2021

Ondanks de coronacrisis, waarbij steeds meer gevraagd wordt om digitaal te betalen, blijft cash geld een belangrijke rol spelen.
Lees meer


Rabobank houdt het voor bekeken in België

22 maart 2021

Rabobank.be, die lange tijd veel spaargeld kon aantrekken door te stunten met hogere rentevoeten, stopt met haar activiteiten in ons land.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken