Je bent hier: Home > Nieuws > Doorsnee Belg heeft het financieel moeilijk door coronacrisis

Doorsnee Belg heeft het financieel moeilijk door coronacrisis

Doorsnee Belg heeft het financieel moeilijk door coronacrisis

02 april 2020

Doordat veel mensen met tijdelijke werkloosheid geconfronteerd worden, stapelen de financiële problemen zich ook op.

Uit een onderzoek van KBC, Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws blijkt dat vier op de tien Belgen zich zorgen maken over hun financiën. Door de lagere inkomsten moet 9,4% hun spaarrekening aanspreken om rond te komen. Ongeveer 18% geeft toe dat ze in de huidige omstandigheden niet meer kunnen sparen.

Om meer financiële ademruimte te krijgen overwegen sommige mensen al om een bijkomende lening af te sluiten. Voor mensen die in de problemen komen met de afbetaling van hun woonlening is er evenwel een oplossing uitgewerkt. Vanaf april kunnen zij de afbetaling gedurende zes maanden uitstellen. Voorwaarde is wel dat ze bewijzen dat hun inkomen teruggevallen is en dat ze niet meer dan 25.000 euro aan spaargeld bezitten. Ongeveer drie op de tien gezinnen is van plan om hiervan gebruik te maken.

De huurders worden met gelijkaardige problemen geconfronteerd en zullen zelf met hun huisbaas moeten overleggen wat er mogelijk is.

De impact van de coronacrisis weegt zwaar door bij kleine zelfstandigen en werknemers van kleine KMO's. Zo'n 16% vreest dat ze hun job zullen verliezen. Ongeveer 1 op de 10 ondernemers zegt al vrijwel zeker te zijn dat ze failliet zullen gaan.

Ondanks al het slechte nieuws blijven de Belgen wel hoopvol. Meer dan 60% denkt dat er een stevig economisch herstel aan komt. Zij denken dat alle economische en financiële problemen binnen het jaar weer van de baan zijn.


Laatste artikels over Sparen

Daarom sparen twintigers nauwelijks

19 maart 2020

Jong geleerd is altijd goed. Dat geldt ook voor het opbouwen van een financiële buffer. Hoeveel kun je eigenlijk sparen als twintiger? 
Lees meer


Spaarrekeningen dikten verder aan in 2019

06 januari 2020

De Belg blijft zijn spaarrekeningen verder spijzen, ondanks de extreem lage rentevoeten.
Lees meer


Woonbonus nu definitief afgeschaft

02 oktober 2019

De woonbonus wordt vanaf 1 januari 2020 definitief afgeschaft en vanaf dan zal het lenen voor een woning niet langer voor een groot fiscaal voordeel zorgen.
Lees meer


Hoogrentende spaarrekening levert bijna 8 keer meer op

03 september 2019

BNP Paribas Fortis heeft de rentevoet op alle spaarproducten vanaf 1 september op het wettelijk minimum gezet. Opvallend is dat de prijsbrekers op de markt rentevoeten aanbieden die 7 tot haast 8 keer hoger liggen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken